Sport

Alles wat je moet weten over de Engelse Premier League

Redactie MannenNieuws1520 views
premier league

Het is de grootste voetbalcompetitie ter wereld: de Britse Premier League. Maar wat maakt de Premier League zo attractief, waarom wil de rest van de wereld ook weten wat er gebeurt in Old Trafford, Stamford Bridge en het Empires Stadium?

De grootste sterren

Oké, Lionel Messi speelt bij FC Barcelona en Cristiano Ronaldo is al heel wat jaren Real Madrid trouw. Maar in geen enkele andere competitie vind je een grotere verzameling voetbalsterren dan in de Premier League.

Dat is geen subjectief oordeel. De website Transfermarkt schat van alle balkunstenaars in wat hun marktwaarde is. Tel simpelweg de prijskaartjes op van de voetballers in de Premier League, en dan ontstaat het duizelingwekkende bedrag van 4,83 miljard Euro. Dat is meer dan het bruto nationaal product van Suriname, Fiji en Tadzjikistan.

Momenteel is Paul Pogba de duurste speler ter wereld. Hij verkaste voor dik 100 miljoen euro van Juventus naar Manchester United. Volgens Transfermarkt is Pogba nu 70 miljoen waard, waarmee hij Eden Hazard (65 miljoen), Sergio Aguero (60 miljoen), Kevin de Bruyne (60 miljoen) en Alexis Sanchez (55 miljoen) aftroeft.

Paul Pogba

Ter vergelijking: de spelers in de Spaanse Liga zijn samen 3,53 miljard waard. Wil je van jouw lokale amateurclub een prijzenpakker maken, dan kan je alle Bundesliga-spelers opkopen voor 2,52 miljard. Opvallend genoeg iets minder dan de totale waarde van de Serie A-spelers, want de Italiaanse competitie is in de afgelopen jaren wat afgegleden. En de Eredivisie? De profs op het hoogste niveau van Nederland komen samen niet boven de 590 miljoen uit.

De meeste spanning

In Nederland verdelen PSV en Ajax deze eeuw de prijzen. In Duitsland heeft “Rekordmeister” Bayern Munchen de aanval van Borussia Dortmund alweer afgeslagen. In Spanje is pas recent Atletico Madrid opgeklommen om aan het eeuwige duopolie van FC Barcelona en Real Madrid te morrelen. In de Premier League bestaan zulke verstikkende dominanties niet. Daar zijn de niveauverschillen kleiner. Dus hou daar rekening mee als je van sportweddenschappen houdt, bijvoorbeeld voetbal wedden bij Betway.

Sinds de Engelse competitie in 1992 werd omgevormd tot de Premier League, slaagden alleen Chelsea (in 2006) en Manchester United (meerdere keren) erin om de titel te prolongeren. Maar United greep inmiddels al drie seizoenen op rij naast de hoofdprijs. De club is overvleugeld door de grote rivaal uit de andere kant van de stad: Manchester City. En vorig seizoen dook ineens Leicester op als schier onklopbare countermachine. Vooraf werden “The Foxes” juist getipt als degradatieklant.

Binnen de Premier League vormen Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur de “big six”. Maar zij kunnen er alleen van dromen dat ze daadwerkelijk jaarlijks een plek bemachtigen in de top zes. In 2016 vielen bijvoorbeeld Liverpool (achtste) en Chelsea (tiende) buiten de boot. Voor 2009 was City een grauwe middenmoter en tot 2000 leek Chelsea in niets op de huidige Europese topper.

Kortom: geen Europese topcompetitie is zo onvoorspelbaar als de Premier League.

De beroemdste trainers

Tegenwoordig zijn trainers net zulke blikvangers als spelers. Ze staan te popelen om aan de slag te mogen in de Premier League. Het was de grote wens van Louis van Gaal om vlak voor zijn (vermoedelijke) pensionering nog op de Engelse velden te mogen staan. Hij verwezenlijkte die wens bij Manchester United. Ronald Koeman gaf zijn geriefelijke job bij Feyenoord op om middenmoter Southampton te trainen.

Dit seizoen is de Premier League bijzonder goed voorzien van superster-trainers. Jose Mourinho, Pep Guardiola, Jose Mourinho, Arsene Wenger en Jurgen Klopp laten voetbalfans watertanden. Met welke tactische vondsten bestoken ze elkaar? Wie gaat het eerst ten onder? Wie is bestand tegen de enorme druk en de kritische blik van de hele voetbalwereld?

Leave a Response