Reizen

Alles wat je moet weten over backpacken

Joris1271 views
Alles wat je moet weten over backpacken

Niets is zo bevrijdend als er enkel met je rugzak eropuit te trekken. Als je echter nog nooit hebt gebackpackt, kan je weleens met heel wat vragen zitten. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal meebrengen wanneer je backpackt? Of waar is de beste plek ter wereld om met je rugzak te reizen? Wij zijn er voor jou om deze vragen te beantwoorden, zodat je er een legendarische reis van kunt maken. Want zoals we reeds vermeldden is backpacken iets wat je zeker gedaan moet hebben in je leven. Hieronder volgen enkele essentiële backpacking tips!

Investeer in een goede rugzak!

Het laatste wat je wil, is in het midden van de jungle in Zuid-Amerika met een kapotte rugzak zitten. Goede backpacks kosten een aardige duit, maar ze zijn dit meer dan waard omdat ze vaak voor de rest van je leven zullen meegaan. Doe de nodige online research en kies niet voor het goedkoopste merk. Er is een hele goede reden waarom de duurdere merken meer geld kosten en je zal je die extra euro’s niet beklagen. Voorbeelden van uitstekende merken zijn Osprey, Deuter en Gregory.

Kies de juiste maat van rugzak

de juiste maat van rugzak

Allereerst qua frame, zodat hij comfortabel is om te dragen. Dit kan je enkel weten door verschillende maten uit te proberen in de winkel. Je hoeft deze daarom niet in de winkel zelf te kopen, want vaak vind je online hele goede deals. Het is essentieel dat je rugzak comfortabel zit, want je moet hem voor een hele lange tijd dragen! De juiste maat heeft ook te maken met de inhoud van je rugzak. Als je voor slechts drie weken gaat reizen, heb je logischerwijze minder spullen nodig dan wanneer je voor een jaar de wereld rondtrekt.

Koop indien nodig regenbescherming

Bij sommige merken zit dit er standaard bijgeleverd, maar soms moet je het erbij kopen. Een regencover is essentieel, want je wil niet dat je spullen nat worden. Daarnaast zorgt dit er er ook voor dat je rugzak beschermd is en schoon blijft tijdens het vliegen, maar ook wanneer je het bijvoorbeeld op het dak van een busje moet leggen. 

Pak je rugzak in met vershoudfolie voordat je vliegt

Allereerst zorg je er zo voor dat grijpgrage luchthavenmedewerkers niets kunnen stelen, aangezien een rugzak niet dezelfde bescherming biedt als een koffer. Daarnaast ben je er ook van verzekerd dat niemand iets in je rugzak stopt. In Zuid-Amerika zijn er heel wat gevallen waarbij drugdealers drugs verstoppen in de rugzakken van nietsvermoedende backpackers om ze zo tot in Europa te smokkelen. Het laatste wat je wil, is onterecht in de gevangenis belanden.

Wat mee te brengen wanneer je gaat backpacken

Wat mee te brengen wanneer je backpackt

Neem alleen essentiële zaken mee die je echt zal dragen of gebruiken. Gelukkig is dit voor ons mannen vaak eenvoudiger dan voor vrouwen, maar toch kan je geneigd zijn je lievelingshoodie mee te brengen. Deze kan aardig van pas komen in Alaska, maar in een tropisch klimaat heb je hem niet echt nodig. Neem ook niet te veel boeken mee. Een e-reader is altijd handig, maar als je er net zoals ik van houdt een fysiek boek vast te houden wanneer je leest, zijn twee boeken meer dan voldoende. Vaak kan je deze inruilen in een hostel voor andere boeken!

Hoe slim te pakken tijdens backpacken

Je kleren kan je bijvoorbeeld oprollen, waardoor je heel wat plaats bespaart. Bekijk onderstaande video voor een aantal andere handige tips om je te helpen pakken!

De beste plekken om te backpacken

Sommige landen (en continenten) zijn een stuk gebruiksvriendelijker en veiliger om te backpacken dan andere. Hieronder volgen de drie beste bestemmingen voor backpackers.

backpacken zuid-oost azië

1. Zuid-Oost Azië

Dit is allicht de gemakkelijkste plaats ter wereld om te backpacken. Je kan er niet alleen heel gemakkelijk reizen door goedkope binnenlandse vluchten en bussen, maar het is ook nog eens hartstikke goedkoop. Daarnaast vind je er zoveel cultuur en natuur, dat dit een absolute must-do is. Zoek altijd op voorhand op wat de visumvereisten zijn en vertrouw alleen de informatie van officiële websites!

2. Zuid-Amerika

Een andere klassieker onder de backpack-bestemmingen. Hier zijn er zoveel verschillende mogelijkheden dat we hier gauw een apart artikel aan zullen wijden. Hou ons dus zeker in de gaten de komende weken!

3. Europa

Vliegen naar een ander continent is vaak duur, dus als je een beetje krap bij budget zit kan je ook lekker backpacken in Europa. Met de Interrail kan je heel goedkoop met de trein reizen doorheen heel Europa! 

backpacking tips

Tot slot moet nog worden gezegd dat je best altijd een beetje van de plaatselijke taal kunt leren om je leven en reis gemakkelijker te maken. Leer op zijn minst de basics (alstublieft, dankjewel, telwoorden) en informeer je ook over de lokale gebruiken zodat je niemand beledigt. Heb je na het lezen toch nog enkele vragen, stel ze dan gerust in de comments en wij beantwoorden ze zo snel mogelijk zodat je helemaal voorbereid bent op de reis van je leven!

Afbeeldingen via Shutterstock
Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response