Films & Series

American Horror Story: de horrorserie die iedereen nachtmerries geeft

David1145 views

Kick je op enge films en series? Ken je ieder dialoog van films als Saw en IT? Dan wordt het tijd dat je American Horror Story gaat kijken. American Horror Story is een echte horrorserie die razend populair is en steevast op goede cijfers kan rekenen in de recensies.

Met inmiddels zeven seizoenen geproduceerd en nog eens twee seizoenen in de pijpleiding, weet de serie bovendien niet van ophouden. Van een hels gekkenhuis tot een oud landhuis met demonen, alle horrorklassiekers komen lang bij American Horror Story.

Mannennieuws.nl neemt een kijkje bij de Amerikaanse hitserie.

American Horror Story: horror van buitencategorie

De meeste mensen houden op zijn tijd wel van een goede horror, maar het genre als geheel zal nooit zo belangrijk worden als drama of avontuur. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de uitreikingen van de Oscars, de meest prestigieuze filmprijs ter wereld. Horrorfilms die een Oscar in de wacht hebben gesleept zijn schaars, enorm schaars.

Filmkenners zien horror nou eenmaal niet als een serieus filmgenre, wat direct invloed heeft op de waarderingen. Films als Jaws, The Excorcist en The Silence of the Lambs vormden hierop een uitzondering, en nu doet ook American Horror Story dit.

American Horror Story mag namelijk rekenen op 8,2 op iMDB, de belangrijkste website voor film en serie. Dat is ongekend hoog voor een horrorserie. Het feit dat er al zeven seizoenen zijn uitgebracht maakt het cijfer alleen maar meer bijzonder, omdat bij vrijwel iedere serie de latere seizoenen minder goed zijn dan de eerste seizoenen.

Ieder seizoen een apart verhaal

In die zin zou je kunnen zeggen dat American Horror Story een klein beetje valsspeelt. Ieder seizoen is namelijk een verhaal op zich en staat volledig los van andere seizoenen. Zo gaat het eerste seizoen over een oud landhuis dat vol geesten van overledenen en zelfs demonen zit.

Het tweede seizoen gaat daarentegen over een oude gesticht waar het er niet bepaald prettig aan toeging. De arts in het gesticht zou namelijk nazi-achtige experimenten hebben uitgevoerd met patiënten, waar het gebouw tientallen jaren later nog de gevolgen van ondervindt.

Het bijzondere is dat de serie met een grotendeels vaste cast werkt. Zo speelt Evan Peters tot nu toe in alle seizoenen van de serie, terwijl Sarah Paulson niet alleen in ieder seizoen speelt, maar zelfs meerdere rollen.

In eerste instantie lijkt dit misschien irritant, maar wanneer je de serie eenmaal ziet maakt het eigenlijk weinig uit.

Een deel van de uiterst succesvolle cast van American Horror Story. (bron: Kathy Hutchins / Shutterstock.com)

Topacteurs en -actrices maken de serie

Eén van de redenen dat American Horror Story keer op keer de verwachtingen waarmaakt, is de cast waarmee wordt gewerkt. Dat diverse acteurs en actrices meerdere rollen spelen begrijp je namelijk wel wanneer je ziet spelen.

In American Horror Story geen B-acteurs of -actrices als Paris Hilton, maar de absolute top. Een kleine greep uit de vaste cast:

  • Jessica Lange: Won 2 Oscars, 5 Golden Globes, 3 Emmy’s en werd genomineerd voor nog eens 4 Oscars, 10 Golden Globes en 5 Emmy’s.
  • Denis O’Hare: Genomineerd voor 3 Emmy’s.
  • Sarah Paulson: Won 1 Golden Globe, 1 Emmy en werd genomineerd voor nog eens 2 Golden Globes en 5 Emmy’s.
  • Kathy Bates: Won 1 Oscar, 2 Golden Globes, 2 Emmy’s en werd genomineerd voor nog eens 2 Oscars, 5 Golden Globes en 11 Emmy’s.

Het mag duidelijk zijn dat American Horror Story de top van Hollywood optrommelt om de belangrijkste rollen te spelen en dat betaalt zich uit. Niet alleen in een spannende topserie, maar ook in prijzen. De serie zelf won namelijk ook diverse Emmy’s (belangrijkste televisieprijzen) en enkele Golden Globes.

 

Leave a Response