Gadgets

Augmented Reality apps op een rijtje

Redactie MannenNieuws1229 views
Augmented-Reality-apps

Er zijn veel AR apps verschenen, van eenvoudige experimenten tot aan professionele applicaties. Je kunt een AR app laten maken, dit biedt meer flexibiliteit dan een standaard applicatie gebruiken. Er zijn in basis vier hoofdcategorieën te onderscheiden; games, tools, industrie en productiviteit. Op deze pagina bekijken we ieder van deze categorieën apart, inclusief toepassingen in de praktijk. Daarbij worden apps voor zowel consumenten als professionals beschreven.

1. Games

Dit is de meest in het oog springende categorie, het kan ook de meest lucratieve zijn. Hoewel er slechts enkele écht succesvolle voorbeelden zijn waarvan Pokémon GO op eenzame hoogte staat. Meestal betreft het demo’s van nieuwe technologie door een ontwikkelaar, een spel dat door een klein team gemaakt is of een promotionele Augmented Reality game met als doel merken, producten of diensten onder de aandacht te brengen. Onder games scharen we ook de ‘gimmick’ apps zoals een Burger King AR app die bij het ‘scannen’ van een McDonald’s’ reclamebord er een Burger King promotie overheen zet. De meest populaire AR apps in de App Store zijn gratis en richten zich op een grote doelgroep. Zo is een virtueel draakje al jarenlang een bestseller in deze categorie.

2. Tools

De meest populaire Augmented Reality app, toen Apple voor het eerst een iPhone met AR Kit had uitgebracht, was een virtueel meetlint. Die kon objecten in de ruimte (vrij) nauwkeurig meten op basis van realtime tracking. Dit soort functionaliteit is nu ingebouwd binnen diverse apps van meubelzaken. Zo kun je een stoel op ware grootte even in de keuken bekijken. Een andere toepassing die een beetje verborgen is door Google is een AR zoekresultaat. Wanneer je bijvoorbeeld op “cat” zoekt in Google (alleen Engelstalig), dan kun je een 3D kat op je schoot projecteren. Zo zijn er veel handige en leuke Augmented Reality tools te ontwikkelen. Er zijn diverse tools voorhanden wat de ontwikkeling aanzienlijk zal versnellen. Zo is er AR Kit voor Apple iOS apparaten en AR Core voor Android.

3. Industrie

Augmented-Reality-apps-industrie

Voor industriële toepassingen betreft het meestal maatwerk, zo maakt UPS gebruik van AR brillen in het logistieke proces. Dit zijn redelijk eenvoudige headsets, waarvan er modellen zijn die over een normale bril gedragen kunnen worden of op een veiligheidshelm te monteren zijn. Toepassingen zijn bijvoorbeeld orderpicking, met realtime navigatie op het scherm en handsfree scannen van barcodes. Producten zoals de Daqri lenen zich goed voor gebruik in de bouw. Zo kan een ruimte gescand worden in 3D, met nauwkeurige positiebepaling om virtuele objecten op specifieke posities te plaatsen. Dit kan het bouwproces versnellen op basis van realtime feedback. In beide gevallen zal een custom AR app laten maken onontkoombaar zijn, je kunt niet zomaar een app downloaden die precies doet wat je wilt.

4. Productiviteit

Dan zijn er nog de productiviteitsapps, ook hierbij zal voor geavanceerde doeleinden maatwerk programmeren nodig zijn. Denk aan 3D ontwerp van producten, mockups en prototyping. Voor dit soort toepassingen worden vaak VR brillen ingezet, toch zijn er een aantal implementaties waarin Augmented Reality voordeel biedt. De Microsoft HoloLens beschikt bijvoorbeeld over vinger tracking, dit betekent geen noodzaak voor een muis of toetsenbord. Dit zorgt voor een heel natuurlijke interactie met virtuele objecten. Artiesten kunnen zo 3D designs maken, deze objecten positioneren, schalen en nog veel meer. HoloLens is een product van Microsoft en werkt op basis van Windows 10. Het juiste platform kiezen zal voordeel bieden bij app ontwikkeling.

AR app laten maken

Je bent uiteraard niet beperkt tot het aanbod van software ontwikkelaars, een AR app laten maken is ook mogelijk. Dit geldt voor alle categorieën die hierboven genoemd zijn. Games worden vooral als promotioneel middel ingezet, de markt voor commerciële AR games is beperkt. Met name in de logistiek en industrie worden veel applicaties op maat gemaakt op basis van specifieke Augmented Reality brillen. Veel systemen werken op basis van Android, enkele met Windows en sommige met een eigen platform. De kosten lopen sterk uiteen op basis van de beoogde toepassing en functionaliteit. Informeer bij de gespecialiseerde ontwikkelaar hoe een AR app laten maken in zijn werk gaat.

De ontwikkeling van software en de keuze voor hardware gaan hand in hand samen. Ieder apparaat heeft zowel unieke mogelijkheden als beperkingen, dit geldt ook voor de ontwikkel omgeving. Bepaal daarom vooraf precies wat het beoogde doel is, wie er gebruik van zal maken en onder welke omstandigheden.

Leave a Response