Reizen

Met de auto naar de Noordkaap en het Noorderlicht

David4206 views

Veel mensen vertrekken in de zomer het liefst richting de zon. Ons kikkerlandje heeft immers niet een klimaat waarop je echt aankunt, zelfs niet in juli of augustus. Toch is het ook een optie om juist nog noordelijker te gaan. Reis met de auto naar Zweden, Noorwegen of Finland en begin aan een tocht naar de Noordkaap, een regio die voor velen tot de verbeelding zal spreken.

Nee, het is niet iets waar het elke dag zweten is. Je moet zelfs enig geluk hebben om droog weer te treffen, maar het is wel een gebied met natuur die zijn weerga niet kent. Mannennieuws.nl neemt je mee op reis naar het uiterste noorden van het Europese vasteland.

Van zuid-Scandinavië tot het verlaten noorden

De Noorse landen (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland) staan bekend als extreem hoogontwikkelde landen met hoge welvaart, een comfortabel leven en prachtige natuur. In het zuiden van de landen en heel Denemarken is het dan ook goed vertoeven met een mild klimaat dat in de zomer over het algemeen droog is, maar met een comfortabele temperatuur.

Het contrast is groot met het noorden, waar veel minder bevolking leeft en de weersomstandigheden een stuk extremer zijn. We zijn in Nederland al gewend aan een groot verschil in de lengte van een dag tussen de winter en zomer. Dat is in deze landen nog een stuk groter. Zo groot, dat het in het uiterste noorden in de zomer niet donker wordt en in de winter niet licht. De zogenaamde winterdepressie is dan ook een serieus probleem in deze landen.

Voor je eigen stemming en uiteraard het uitzicht kun je dan ook beter in de zomer of lente de Noordkaap bezoeken.

Geen onbekend beeld op weg naar de Noordkaap: eindeloze bossen, meren en zo nu en dan edelherten en rendieren.

Een lange rit voor de boeg

In het uiterste noorden omsluit Noorwegen zowel Zweden als Finland. Je kunt je reis beginnen in alle drie deze landen, maar met name de reis vanuit Noorwegen is populair, omdat je hier langs de westkust door de fjorden kunt rijden. Dit is echter ook de langste weg. De totale tocht neemt ongeveer veertig uur rijden in beslag. Om je tijd optimaal te gebruiken kun je dan ook het beste een week de tijd nemen voor deze reis, met tussenstops in bijvoorbeeld Bodø en Tromsø.

De snelste rit gaat via de oostkust van Zweden en is op zijn zachtst gezegd ook niet verkeerd: eindeloze bossen, langgerekte meren en een grote kans om onder meer edelherten, rendieren en zelfs beren te spotten. Deze rit neemt zo’n 25 uur in beslag vanuit Noorwegen en via Stockholm. Vanuit het stijlvolle Stockholm ben je ongeveer twintig uur onderweg, wat voor toeristen met minder tijd de meest populaire optie is.

De rit is geen ‘moetje’

Het uitzicht in Nederland is over het algemeen niet erg enerverend op de snelweg. Dat ligt gelukkig anders in landen als Zweden en Noorwegen, waar je soms meer dan een uur geen één andere automobilist tegenkomt, bijna continu mogelijkheden hebt om even uit te rusten bij een meertje en op diverse plekken kunt overnachten midden in de wilde natuur.

Heb je de tijd, dan is het een must om de tijd te nemen voor de rit. Hoewel de magische Noordkaap het einddoel is, doet de reis zelf er nauwelijks voor onder.

Hoe noordelijker je komt, hoe lager de begroeiing wordt.

Noordelijkste puntje vasteland Europa

Ben je dan eindelijk aangekomen in het gebied, dan word je direct overdonderd door de majestueuze natuur. De bossen hebben in de regio plaatsgemaakt voor relatief kale steppe, die kilometers ver uitzicht biedt vol steile kliffen, grote meren en een bulderende Barentszee die tegen de rotsen beukt.

De Noordkaap zelf is een klif die je voor 25 euro onbeperkt kunt bezoeken gedurende 48 uur. Dat is overigens ruim voldoende, want het gaat nog meer om de regio dan het exacte punt zelf. Overigens is de Noordkaap niet het absolute noordelijkste punt van Europa, dat is Kinnarodden, iets oostelijker gelegen.

Je kunt dit punt bezoeken vanuit de Noordkaap, maar bereid je voor op een hike van 24 kilometer. Vanzelfsprekend moet je deze trip dan ook in enkele dagen afleggen.

Een foto van het Noordkaap-gebied, gemaakt midden in de nacht.

Eindeloze dagen en het Noorderlicht

De Noordkaap ligt ver binnen de poolcirkel. Binnen de poolcirkel is er minimaal één dag waarop de zon niet opkomt en één dag waarop de zon niet ondergaat. Op de Noordkaap is dat al veel meer dan één dag. Voor de ervaring kun je het gebied in deze periode bezoeken, maar besef wel dat veel mensen moeite hebben met de ogenschijnlijk eindeloze dagen. Zeker bij mensen die niet gewend zijn aan het fenomeen kan de biologische klok enigszins in de war raken.

Formeel gaat de zon op de Noordkaap niet onder tussen 14 mei en 29 juli. Hiervoor en hierna zal het lange tijd niet enorm donker worden, maar merk je wel een groter verschil tussen dag en nacht.

Door de extreme omstandigheden op het gebied van zonlicht, moet je helaas de keuze maken tussen mooie uitzichten en het Noorderlicht. In de zomer is de nacht te helder om het Noorderlicht met het blote oog waar te nemen, zelfs wanneer het plaatsvindt. Tegelijkertijd heb je wel alle tijd om de omgeving in je op te nemen.

In de wintermaanden is de kans op het verschijnen van het Noorderlicht zeer groot, maar heb je weer niet of nauwelijks de mogelijkheid om van het uitzicht te genieten. Een verkeerde keuze is er echter niet, want het uiterste noorden van Europa biedt alleen maar schoonheid.

 

Leave a Response