AutomotiveFeatured

Je auto zakelijk of privé rijden?

David1908 views

Ben je een ondernemer of ZZP’er, dan beschik je misschien ook over een zakelijke auto. Geen vermoeide ritjes met het openbaar vervoer, maar comfortabel in je eigen auto naar je opdrachtgever, klanten of evenementen.

Aan een zakelijke auto zitten echter wel verschillende eisen vast. De Belastingdienst eist dat je kunt aantonen dat de auto ook daadwerkelijk alleen zakelijk wordt gereden. Doe je dit niet, dan moet je zogenaamde bijtelling betalen.

Door iedere rit nauwkeurig te registreren kun je de Belastingdienst laten zien dat de auto daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt en hoef je niet bij te betalen. Mannennieuws helpt je op weg om de juiste keuzes te maken met een zakelijke auto.

Bijtelling betalen – of toch niet?

Met een zakelijke auto heb je een aantal voordelen ten opzichte van een particulier met een eigen auto. Op de eerste plaats is de aanschaf al een stuk voordeliger. De BTW kan worden afgetrokken en de aankoopkosten kunnen worden opgegeven als zakelijke kosten bij de belastingaangifte aan het einde van het jaar.

Alle kosten die je met de auto maakt, kunnen bij een zakelijke aankoop bovendien worden opgegeven als zakelijke onkosten. De financiële voordelen zijn enorm, wat reden voor de Belastingdienst is om streng te controleren op het gebruik.

Rij je veel privé met je zakelijke auto, dan is dit in de ogen van de Belastingdienst een loon in natura. Omdat je in die zin loon uitkeert, moet er dus ook loonbelasting betaald worden. Dit gebeurt in de vorm van bijtelling.

Dit kan voorkomen worden door jaarlijks minder dan 500 kilometer privé te rijden en dit bovendien door middel van rittenregistratie te kunnen aantonen.

Rittenregistratie

Ritregistratie is essentieel om gebruik te kunnen maken van de voordelen van zakelijk rijden, maar helaas ook iets dat vaak misgaat. De Belastingdienst stelt namelijk strenge eisen aan ritregistratie. De algemene registratie moet in elk geval de volgende elementen bevatten:

  • Merk auto
  • Type auto
  • Kenteken
  • Periode van gebruik
  • Alle ritgegevens

Per rit moeten diverse zaken bijgehouden worden:

  • Datum
  • Begin- en eindstand kilometers
  • Vertrek- en aankomstadres
  • Gereden route (als deze afwijkt van normaal)
  • Privé of zakelijk
  • Indien vooral zakelijk: aantal kilometers dat privé is gereden tijdens route

Uit de registratie moet direct duidelijk zijn hoe er gereden is en mag er geen twijfel bestaan over het type rit: privé of zakelijk. Houd er rekening mee dat ook privéritjes tijdens werktijd, bijvoorbeeld voor de lunch, als privé gezien worden.

Automatische rittenregistratie

Het spreekt voor zich dat het bijhouden van rittenregistratie aardig wat tijd in beslag kan nemen, zeker wanneer er dagelijks meerdere ritten ondernomen worden. Om deze reden zijn er diensten die de rittenregistratie voor je overnemen, wat een hoop tijd kan besparen.

Een aanrader hierbij is FleetAssist.nl, dat door middel van GPS en een prettige gebruikersinterface alle data bijhoudt. De software kan ook ingezet worden voor een wagenpark, zodat werknemers zelf weinig hoeven te doen voor een correcte rittenregistratie.

Dit voorkomt bovendien menselijke fouten, die soms veel geld kunnen kosten wanneer de registratie hierdoor niet langer afdoende is voor de Belastingdienst. Dergelijke rittenregistratie leidt tot minder zorgen en biedt ondernemers en werknemers gemak en meer tijd voor het uitvoeren van werkzaamheden.

 

Leave a Response