Reizen

Backpacken in Zuid-Amerika: alles wat je moet weten

Joris1802 views
backpacken Zuid-Amerika

Backpacken in Zuid-Amerika staat op de bucket list van vele mannen en is iets dat je zeker gedaan moet hebben in je leven. Vorige week gaven we je al enkele tips voor backpacken en beloofden we meer advies over backpacken in Zuid-Amerika. Maak alvast een vreugdedansje en boek je vliegtuigtickets, want het heuglijke moment is hier. Wij vertellen je alles wat je moet weten over backpacken in Zuid-Amerika.

Is het veilig om te backpacken in Zuid-Amerika?

Iedereen heeft al eens een verhaal gehoord over toeristen die gekidnapt werden, of backpackers wiens organen werden gestolen ergens in Zuid-Amerika. Guerillastrijders en geboefte loert om elke straathoek en drugdealers zijn er bij de vleet…althans dat is wat sommigen denken. In de realiteit is dit gelukkig allesbehalve waar. Het klopt dat sommige landen veiliger zijn dan andere, maar in het algemeen moet je je geen zorgen maken over je veiligheid in Zuid-Amerika. Gebruik je gezond verstand en kies niet voor een outfit die “toerist” schreeuwt, want zo ben je een gemakkelijk doelwit voor pickpockets. Dit advies geldt trouwens voor om het even welke plaats ter wereld.

Spreekt men overal Engels in Zuid-Amerika?

Jammer genoeg niet, neen. Daarom kan het handig zijn op voorhand wat basis Spaans of Portugees te leren, zodat je op zijn minst kan bestellen in een restaurant of om de weg vragen. Bekijk het als een mooie uitdaging, dit maakt backpacken in Zuid-Amerika net zo leuk en avontuurlijk!

Hoe is het openbaar vervoer in Zuid-Amerika?

Dit hangt natuurlijk af van land tot land, maar over het algemeen is het openbaar vervoer goed geregeld op zijn Zuid-Amerikaans. Verwacht dus niet de Duitse stiptheid, maar ook geen dagenlange vertraging zoals bijvoorbeeld in Azië wel eens kan gebeuren. Treinen zijn een zeldzaamheid, dus reizen gebeurt vooral via bus. Comfort en luxe hangt af van hoeveel je wil betalen en vaak komen er enkele drank- en snackverkopers aan boord om lekkernijen te verkopen. Al is het altijd aangeraden op voorhand ergens wat eten en drinken te kopen. Voor verre verplaatsingen loont het trouwens om het vliegtuig te nemen, want als je goed zoekt kan dit heel goedkoop zijn! Wij raden ook af om een auto te huren, aangezien Zuid-Amerikaanse chauffeurs cowboys kunnen zijn op de baan. Indien je toch een auto wil huren, zorg dan voor een goede verzekering! Voor goedkope vliegtickets naar en in Zuid-Amerika is het handig websites zoals Momondo en Skyscanner in de gaten te houden.

bus backpacken Zuid-Amerika

Hoeveel kost het om te backpacken in Zuid-Amerika?

Verrassend genoeg is dit duurder dan je zou denken. Argentinië en Chili hebben bijvoorbeeld vrij moderne steden, waar je voor een maaltijd (bijna) even veel betaalt als in Nederland. Landen zoals Peru zijn dan weer goedkoper. Hier vind je een mooi overzicht van de goedkoopste steden om te backpacken in Zuid-Amerika. Backpacken maak je natuurlijk zo goedkoop of duur als je zelf wil: slaap je in een slaapzaal in een hostel of ga je op hotel? Ga je met een privé-excursie naar Machu Picchu of sluit je je aan bij een groep? Neem je de goedkoopste bus of  huur je een privé-chauffeur? Reken toch op zijn minst tussen de 20 en 40 euro per dag voor overnachting en maaltijden.

Wat moet je zeker gezien hebben in Zuid-Amerika?

Dit hangt af van hoeveel tijd je hebt en hoeveel geld je kan en wil spenderen. Wij geven je alvast X zaken die je niet mag missen in Zuid-Amerika! (in willekeurige volgorde)

 1. Buenos Aires, Argentinië.Buenos Aires backpacken Zuid-Amerika
  Met haar magnifieke architectuur is dit wellicht de meest indrukwekkende stad in Zuid-Amerika.
 2. De Atacama woestijn, Chili

  Atacama woestijn backpacken Zuid-Amerika
  De droogste plek ter wereld ligt verrassend genoeg niet in de Sahara, maar in de Atacama woestijn in Chili!
 3. Rio de Janeiro, Brazilië

  Rio de Janeiro backpacken Zuid-Amerika
  Opnieuw een stad die je niet mag missen en als je de kans hebt carnaval hier te vieren, mag je dat zeker niet aan jou laten voorbij gaan.
 4. Paaseiland, Chili

  Paaseiland backpacken Zuid-Amerika
  Niemand weet precies hoe de mysterieuze beelden hier zijn terecht gekomen. Jammer genoeg is het eiland alleen via vliegtuig bereikbaar en zijn de vluchten vrij tot zeer duur. Moest je het geld hebben, mag je dit zeker niet missen!
 5. Machu Picchu, Peru

  machu picchu backpacken Zuid-AmerikaBereid je voor op een lange en zware trek om dit wereldwonder te bereiken, maar oh wat is de tocht het waard!
 6. Galapagos Eilanden, Ecuador 

  galapagos backpacken Zuid-AmerikaDe uitgelezen kans om zeehonden, iguana’s, zeeschildpadden,… met je eigen ogen te zien. Daarnaast is het een van de mooiste plekken op aarde om te duiken. Helaas kan het opnieuw wat geld kost om de eilanden te bereiken.

 7. Salar de Uyuni (zoutvlakten van Uyuni), Bolivië

  salar de uyuni backpacken Zuid-Amerika
  Vergeet je frietjes niet voor dit wonder der natuur!
 8. De Yungasweg oftewel de dodelijkste weg ter wereld, Bolivië

  yungasweg backpacken Zuid-Amerika
  Mannen met een doodswens kunnen per fiets, motor of bus de gevaarlijkste weg ter wereld berijden. El Camino de la Muerte (de weg des doods) is 61 tot 69 km lang en jaarlijks verliezen honderden mensen hier hun leven. Enkel voor durfallen!
 9. De Ángelwaterval, Venezuela

  angel waterval backpacken Zuid-Amerika
  Met zijn hoogte van 979 meter is dit de hoogste vrij vallende waterval ter wereld. Daarbovenop vallen er ook heel wat ondergrondse grotten te bewonderen!
 10. Patagonië, Argentinië – Chili

  patagonië backpacken Zuid-Amerika
  Save the best for last. Patagonië bezoeken kost een aardige bom duiten maar dit is het meer dan waard. Wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika mag je dit absoluut niet missen!

 

Daarbovenop heb je nog zoveel andere zaken die de absolute moeite waard zijn om te bezoeken: Cusco en het Titicacameer in Peru, de rivier van de vijf kleuren en het Santuario de las Lajas in Colombia, Cerro Filtzroy in Argentinië,…je zal je dus allesbehalve vervelen wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika!

 

 

Afbeeldingen via Shutterstock
Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response