Bacteriebom in je broekzak: maak jij je smartphone schoon?
Zou jij met je handen over de toiletbril gaan en vervolgens je hand naar je gezicht of zelfs je mond brengen? Nee? Toch doet de gemiddelde Nederlander dagelijks iets dat eigenlijk nog een stuk viezer is. De gemiddelde smartphone is namelijk een enorme broedplaats van bacteriën.
Uit onderzoek van hygiënebedrijf Essity blijkt namelijk dat 31% van de Nederlanders maximaal één keer per half jaar de smartphone reinigt. Het kan nog erger, want 11% heeft dit nog nooit gedaan. Van de mensen die wel zo nu en dan de smartphone schoonmaken, gebruikt slechts 6% een desinfecterend middel.
Het gevolg hiervan? De smartphone is één van de meest bacterierijke objecten in het huis. Een gemiddelde toiletbril is eigenlijk niets bij!
Waarom we sommige objecten niet als vies zien, die dat wel zijn
Het is al langer bekend dat een toiletbril eigenlijk lang niet zo vies is als we denken. De bril komt eigenlijk alleen in contact met de bovenbenen, die het grootste deel van de dag in een broek zitten.
Andere objecten komen met een stuk meer vuiligheid in aanraking: het toetsenbord, de muis en dus de smartphone. Zo’n tweederde van de Nederlanders neemt de smartphone mee naar het toilet en regelmatig wordt de telefoon op plekken gelegd die misschien wel vol zitten met ziektemakers.
De meeste mensen (wederom tweederde) reinigen bovendien het beeldscherm alleen wanneer deze zichtbaar vies is. Maar helaas, bacteriën zie je in principe niet en dus kan ook een ogenschijnlijk schoon scherm miljoenen bacteriën dragen, waarvan sommige je flink ziek kunnen maken.
Associatie is alles, maar onterecht!
Omdat we bijvoorbeeld onze smartphone dagelijks gebruiken en altijd vasthebben, associëren we het juist niet met iets vies. Dat doen we eerder met iets dat onder een laagje stof zit, omdat we het juist zelden gebruiken.
Wel wast de gemiddelde Nederlander regelmatig zijn of haar handen. Gezien we allemaal onze smartphone grote delen van de dag vast hebben, is het eigenlijk gek dat we wel onze handen wassen, maar slechts zelden onze smartphone.
Heb je net je handen gewassen maar pak je vervolgens een smartphone vast die onder de bacteriën en virussen zit, dan heeft het natuurlijk maar weinig zin.
Wereldhandenwasdag: was ook je smartphone
Zondag 15 oktober is het Wereldhandenwasdag: de dag die in het teken staat van het wassen van je handen. Door je handen te wassen kun je de verspreiding van ziektes voorkomen. Gezien de smartphone voor veel mensen een verlengde is van de handen, mag het wassen van de smartphone hier zeker niet bij ontbreken.
Wees je bewust van de vuiligheid op je smartphone en je gezondheid zal je dankbaar zijn! Was je voordat je dit artikel las nog totaal niet bezig met de hygiëne van je smartphone, wees dan niet bang. Uit het filmpje hieronder kan je namelijk direct zien dat je niet bepaald de enige bent!