Muziek

Band van de week #6 The Shins

Joris1324 views
The Shins

Na de minder bekende Avett Brothers kiezen we deze week voor een band die je zonder dat je het weet al hebt gehoord. The Shins zingen het nummer New Slang, dat bij ons al enkele jaren wordt gebruikt in radio- en tv-commercials van de Rijksoverheid. De band zelf werd al gevormd in 1996, waardoor hun nominatie tot Band van de week de kroon op hun werk is!

De jonge jaren

In 1996 besloot James Mercer, die tot dan deel uitmaakte van de band Flake, samen met zijn vrienden Jesse, Marty en Neal een nieuwe band te vormen. Toch zouden de nog niet talrijke fans twee jaar moeten wachten op hun eerste single (Nature Bears a Vacuum). Ze mochten met Modest Mouse mee op tour en dit leverde hen een platencontract voor welgeteld één single op. Gelukkig voor hen was New Slang een absoluut schot in de roos, waardoor hun debuutalbum een van de meest geanticipeerde indie rock albums van 2001 werd.

Definitieve doorbraak The Shins

The Shins stelden niet teleur, want hun debuutalbum Oh, Inverted World werd maar liefst 100.000 keer verkocht. Niet slecht, als je weet dat hun platenlabel op amper 10.000 exemplaren had gehoopt. Door New Slang commercieel te verkopen (onder meer aan McDonalds die het gebruikten voor een reclamespot tijdens de Olympische Winterspelen in 2002) verdiende de band zelfs meer dan door optredens en platenverkoop. Met al dit geld kon de band verhuizen naar de geboorteplaats van alle hipsters: Portland, Oregon.
In 2004 werd (opnieuw) New Slang gebruikt in de film Garden State, waardoor de band helemaal bekend werd bij de grote massa. De platenverkoop werd maar liefst vervijfvoudigd!

Muzikale Stijl The Shins

In tegenstelling tot de meeste bands die tot nu toe hier de revue passeerden, kan men The Shins wel in een duidelijke muzikale categorie onderbrengen: indie pop. Al hun liedjes zijn zeer toegankelijk en catchy, zonder dat het ooit commercieel klinkt.

Top Drie Nummers The Shins

  • New Slang

We kunnen niet anders dan beginnen met hun monsterhit, die je ongetwijfeld zal herkennen (en meerdere keren na elkaar afspelen).

  • Simple Song

Een nummer dat absoluut niet moet onderdoen voor het bovenstaande, zo zal je snel ontdekken.

  • Dead Alive

Dit nummer is vers van de pers en werd een maand geleden uitgebracht. Begin volgend jaar komt hun nieuwste album uit en als we van dit lied mogen uitgaan, is dat veelbelovend nieuws!

Voor de komende tijd staan er helaas nog maar twee concerten gepland en dit enkel in de Verenigde Staten. Vier jaar geleden stonden ze in de Paradiso in Amsterdam, dus er is hoop voor de fans dat ze weer zullen terugkeren!

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response