Muziek

Band van de week #1 Kaleo

Joris1421 views
Kaleo

Mannennieuws voorziet je niet alleen elke week van een dosis vrouwelijk schoon, maar ook je andere zintuigen worden verwend. In deze rubriek belichten wij wekelijks een band of artiest die het beluisteren waard is. Kaleo heeft de eer om de spits af te bijten.

IJslands talent

Vulkanen met onuitspreekbare namen, gletsjers en voetballers met baarden zijn gewoonlijk de eerste zaken waaraan we denken wanneer we de naam IJsland horen vallen. Maar het eiland heeft nog zoveel meer te bieden, waaronder een heel aantal geweldige artiesten en Kaleo is daar een van. De band werd in 2012 opgericht en bestaat uit Jökull Júlíusson die de zang en de gitaar voor zijn rekening neemt, Davíð Antonsson die ook voor de zang en percussie zorgt, Daníel Ægir Kristjánsson op de basgitaar en Rubin Pollock die ook zingt en op de gitaar speelt.

Muzikale doorbraak

Kaleo brak in 2012 door met het nummer Vor í Vaglaskógi (De lente in Vaglaskógi) dat grijs werd gedraaid op de IJslandse radio en deel uitmaakte van de soundtrack van de populaire IJslandse televisieserie Trapped.
Twee jaar later verwierven ze verdere bekendheid nadat All The Pretty Girls maar liefst 23 miljoen keer werd beluisterd op Spotify.
In 2015 tekenden ze een platencontract bij Atlantis Records (die ook onder andere Bruno Mars, Coldplay en Lupe Fiasco onder contract hebben) en verhuisden ze naar Austin, Texas. Hierdoor konden ze op steeds meer aandacht in de Verenigde Staten rekenen. Later dat jaar was ook de release van Way Down We Go zeer succesvol, dat overigens ook deel uitmaakte van de FIFA 16 soundtrack.

Stijl & trivia

Kaleo’s stijl kan omschreven worden als een heerlijke schorre mengeling van rock, folk en blues, waardoor sommige nummers (zoals bijvoorbeeld Can’t Go On Without You) iets zwaarder klinken. Hun veelzijdigheid wordt helemaal tentoon gesteld in hun debuutalbum A/B. Ze kozen deze titel om de diversiteit en twee zijden van de band te tonen: A staat voor meer rock and roll blues, terwijl B de zachtere ballades vertegenwoordigt.
Drie van de vier bandleden (afgezonderd van Rubin Pollock) zijn beste vrienden sinds de lagere school. Ze gaven de band de naam Kaleo omdat dit “het geluid” betekent in het Hawaïaans.

Top 3 nummers Kaleo

1. All The Pretty Girls

Een nummer op hun “B”-kant waarmee het allemaal begon voor Kaleo. Een heerlijk nummer dat wekenlang in je hoofd zal blijven spelen.

 

2. Way Down We Go

Wie had ooit gedacht dat zachte pianomuziek en beukende drums zo’n geweldige combinatie zouden opleveren?

 

3. Vor í Vaglaskógi

Het enige nummer op hun cd dat ze in hun moedertaal zingen, maar wat voor een nummer. Gelukkig is de clip voorzien van Engelse ondertitels waardoor je kunt begrijpen waarover het gaat. Al is dat eigenlijk helemaal niet nodig.

 

Het afgelopen jaar hebben ze in maar liefst 45 Amerikaanse staten opgetreden en 30 november komen ze eindelijk naar Nederland. Helaas is hun concert in de Paradiso al uitverkocht, maar gelukkig zijn er nog tickets beschikbaar voor hun optreden volgend jaar op 29 januari in de Tivolivredenburg in Utrecht. Haast je voor ze de deur uit zijn!

Bron afbeelding

Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response