Muziek

Band van de week #5 The Avett Brothers

Joris1497 views
The Avett Brothers

Na ons uitstapje naar het oerwoud van vorige week, gaan we deze keer naar North Carolina. Hier zagen Scott en Seth Avett voor het eerst het levenslicht. De naam van hun band The Avett Brothers dekt dan ook meteen de hele lading: het zijn uiterst muzikaal getalenteerde én veelzijdige broers. Meer dan verdiend krijgen zij de prijs van Band van de week.

Het prille begin

Doorheen hun jeugd speelden beide broers in een aantal bands zoals Margo en Nemo die allicht geen enkel belletje doen rinkelen. Pas in 2000, op respectievelijk 24- en 20-jarige leeftijd kwam hun band The Avett Brothers tot leven. Hun eerste album Country Was werd twee jaar later uitgebracht en de broertjes besloten op eigen initiatief een tour te organiseren. Een jaar later brachten ze al een nieuwe cd uit, A Carolina Jubilee. Deze plaat was al een prachtig voorbeeld van hun muzikale veelzijdigheid.

Definitieve doorbraak

Drie albums en zes jaar later was het dan eindelijk prijs. I and Love and You (hun 6de album) was een absolute voltreffer. Meer dan 500.000 exemplaren gingen in de Verenigde Staten over de toonbanken. Door live optredens op tv bij onder meer David Letterman en Jimmy Fallon werden The Avett Brothers ook een bekend gezicht in Amerika.

Muzikale stijl The Avett Brothers

Het prachtige aan de Avett broers is dat elke cd een heruitvinding van hun muzikale zelf is. Geen enkele plaat klinkt hetzelfde en dat is een heuse verdienste. Hun vroegere werk bevat vooral bluegrass elementen, maar er zijn ook sporen van folkmuziek te bespeuren. Dit laatste genre is een constante in al hun albums. De San Francisco Chronicle omschreef ze als de “heavy sadness of Townes Van Zandt, the light pop concision of Buddy Holly, the tuneful jangle of the Beatles, the raw energy of the Ramones.”

Top Drie Nummers The Avett Brothers

  • Live and Die

Een heerlijke rif op de banjo en een catchy refrein. Live and Die is zo’n nummer dat voor eeuwig in je hoofd zal blijven zitten en daar kan je niet eens rouwig om zijn.

  • Ain’t No Man

Allicht het beste nummer van hun laatste cd (True Sadness) en dit is tevens een prachtig voorbeeld van hun muzikale veelzijdigheid. Vergelijk het met hun vroegere werk en je zal dag en nacht verschil merken.

  • Head Full of Doubt/Road Full of Promise

Opnieuw zo anders dan de twee vorige nummers en wederom een pareltje. The Avett Brothers op hun best!

Helaas komen de broertjes Avett voorlopig nog niet naar Nederland, maar wij kunnen alleen maar hopen dat de organisatie van bijvoorbeeld Best Kept Secret hen naar Hilvarenbeek kan lokken!

 

Bron afbeelding
Joris
Geboren met een pen in de hand, wereldreiziger, foodie, sporter, filmfanaat en taalliefhebber.

Leave a Response