AutomotiveLifestyle

Bandenslijtage verminderen? Vijf handige tips!

Danny Bijl1939 views
Bandenslijtage verminderen

Het brandstofverbruik en de prestaties van je auto worden voor een groot deel bepaald door de conditie van je banden. Tevens kan een laag profiel op de banden van je auto zorgen voor potentieel gevaarlijke situaties op de weg. Zo kan de combinatie van een afgesleten profiel met een nat of glad wegdek resulteren in een flinke slippartij. Ook kun je last krijgen van ‘cuppende’ banden, wanneer de banden versleten zijn.

Wat zijn cuppende banden?
Vooral de banden die draaien op de achteras van een auto met voorwielaandrijving kunnen last krijgen van cuppingsporen. Deze sporen komen voornamelijk voor op de binnenkant van de autobanden. Dit komt veel voor bij auto’s waarvan de voorbanden na zo’n 30.000 km wel vervagen zijn, maar de achterbanden niet. Vaak wordt gedacht dat de achterbanden van een auto met een achteras zonder aandrijving nauwelijks slijten. Dit klopt, maar geldt alleen voor het profiel. Het rubber en ook de koordlagen van de band slijten wel degelijk. Er ontstaat een zogeheten zaagrand. Dit fenomeen geeft ‘cuppende’ banden, die de auto niet alleen een wrijvend geluid geven tijdens het rijden, ook het brandstofverbruik en het remvermogen worden hierdoor aanzienlijk minder effectief.

Tips waarmee je bandslijtage vermindert

De bandenspanning
Een incorrecte bandenspanning is maar al te vaak de oorzaak van snel slijtende banden. Een zachte band draagt het gewicht van de auto als het ware op een breder bandvlak. Hierdoor slijt het profiel van de band sneller af. Tevens zijn te zachte banden de meest voorkomende oorzaak van vervorming van het rubber van de band. Het is dan ook aan te raden om je bandenspanning (zeker bij veelvuldig gebruik van de auto) zeker maandelijks te controleren. Een bijkomend voordeel van het rijden met banden op de juiste spanning is de positieve invloed op het brandstofverbruik van de auto.

De wielstand van de auto
De uitlijning van de wielen van de auto is niet alleen belangrijk voor een goede besturing. Ook kan een incorrecte wielstand bijvoorbeeld het cuppen van de banden veroorzaken. Laat de uitlijning van de auto snel nakijken bij de garage wanneer de auto trilt bij het rijden.

Wielstand auto

Controleer de balans van de auto
Ook de balans van het voertuig is uiteraard zeer belangrijk. Wanneer het voertuig trillingen geeft is het verstandig om eerst een controle te laten uitvoeren op cuppen. Is dit niet het probleem? Dan moet de auto waarschijnlijk gebalanceerd worden.

Let op je bandenkeuze
Neem de tijd om de juiste banden voor je auto te kiezen en laat je eventueel voorlichten door een ervaren monteur. Hoewel de producenten van banden vaak bepaalde specificaties geven voor het correcte gebruik van de banden, is het ook goed om naar het voertuig en de gemiddelde lading te kijken. Zogeheten ‘regenbanden’ hebben een dieper en scherper profiel dat minder snel afslijt. Bij Tirendo.nl kun je terecht voor een zeer breed assortiment banden en andere onderdelen voor je auto.

Voorkom cuppende banden
Om cuppende banden, maar ook andere vormen van bandslijtage zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen kun je gebruik maken van een aantal handige tips. Hiermee kun je zelf iets doen ter voorkoming van snelle of overmatige bandslijtage. Ook kun je bij een goede bandenspecialist terecht voor een gedegen advies en goede nieuwe banden.

Wees je bewust van de prestaties van je auto en controleer niet alleen de spanning van de banden, maar ook het profiel en de zijkanten van de banden af en toe. Zo ga je altijd veilig en effectief de weg op en voorkom je onnodige slijtage.

Leave a Response