Het BBQ-gerecht om indruk mee te maken
Opzoek naar een BBQ-gerecht om indruk mee te maken? Zoek niet verder. Gerookte ribeye met rode wijn jus is een van de beste BBQ-recepten die er zijn. Het is weer eens wat anders dan een hamburger of een satéstokje. Als je dit gerecht toevoegt aan het BBQ-menu zal het meer complimentjes regenen dan bij alle andere gerechten.
Gerookte ribeye met rode wijn jus
Dit barbecue gerecht is een absolute aanrader. Het ribeye vlees is zo lekker van zichzelf dat het niet van tevoren gekruid hoeft te worden. Zoals de naam al doet vermoeden is het afkomstig van de rib van een rund. Het is een zacht stuk vlees maar wel gemarmerd met vet. Uit het vet komt zoveel smaak dat er bijna geen toevoeging meer nodig is.
Ingrediënten van het BBQ-gerecht
Voor een van de lekkerste barbecue recepten heb je de volgende spullen nodig:
Een BBQ
Een ribeye braadstuk
Houtskool en stukken rookhout
Aluminiumfolie
Jus:
Een braadslee
300 ml rode wijn
300 ml runderfond
Een takje rozemarijn
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
10 peperkorrels
1 ui in partjes gesneden
Stukjes winterwortel
De bereiding
De bereiding van het BBQ-gerecht gaat als volgt:
Begin met de jus. Alle ingrediënten van de jus stop je in de braadslee. Zet deze klaar om straks op de barbecue te plaatsen.
De ribeye moet mooi gelijkmatig garen. Daarom snij je de ribben van het vlees af en bind je het op tot een rond geheel.
Voor BBQ-gerechten heb je natuurlijk een BBQ nodig. Maak met houtskool twee zones. Een zone waar niks boven komt te staan en een zone zonder directe hitte van de kolen. Op deze manier kan je indirect grillen. Breng de barbecue naar 110 graden. Wanneer het eten erop gaat plaats je ook de stukken rookhout.
De ovenslee plaats je onder de grill op het stuk zonder kolen. Daarboven op de grill plaats je de ribeye (recht boven de ovenslede). Beiden worden zo in indirecte hitte bereid. De sappen uit het vlees lekken het bakje voor de jus. Breng de kerntemperatuur naar 60 draden voor een medium stuk vlees. Voor rare of well done kan je er vijf graden boven of onder gaan zitten.
Haal de ribeye van de grill en laat het 15 à 20 minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie. De folie hoeft niet strak dichtgevouwen te worden. Ondertussen zeef je de jus.
Zet de luchttoevoer van de BBQ open om het vuur flink te laten aanwakkeren. Als de jus nog dun is, kan je hem laten inkoken of eventueel bindmiddel toevoegen. De ribeye grill je nog even af aan alle kant om het hoge vuur.
Vervolgens laat je de ribeye nog tien minuten rusten voordat je hem in plakken snijdt.
Het resultaat is een heerlijke gerookte ribeye met een rode wijn jus. De liefhebbers van lekkere BBQ-recepten zullen ervan smullen.
Conclusie
Met dit BBQ-gerecht maak je absoluut indruk op vrienden of familie. De eerste keer zal het even oefenen zijn. Uiteindelijk heb je een nieuwe topper voor on je collectie van BBQ-recepten. Zomer, herfst, winter of lente, dit smaakt in elk seizoen. Na het bereiden van meerdere BBQ-gerechtjes moet er natuurlijk worden schoongemaakt. In het volgende artikel lees je hoe je dat het beste kan aanpakken. Voor nog meer lekkere BBQ-recepten moet je het volgende artikel lezen.