Bedrijfsauto nodig op een klein budget: wat zijn je opties?
De meeste mensen die een bedrijf beginnen, moeten klein beginnen omdat ze geen enorm startkapitaal hebben. Dat betekent ook dat er vaak geen financiële ruimte is voor het aanschaffen van een bedrijfsauto. Die heeft ook niet iedereen per se nodig, maar toch kan er voor velen een moment komen dat je eigenlijk wel een auto nodig hebt om je werk te kunnen uitoefenen. Wat zijn dan je opties als je het geld niet hebt om een nieuwe bedrijfsauto aan te schaffen?
Lenen
Heb je onvoldoende budget, maar weet je wel zeker dat je met grote regelmaat een bedrijfsauto nodig gaat hebben voor je zakelijke bezigheden, dan kun je kiezen om een lening af te sluiten om je auto te financieren. Geld lenen voor een auto betekent wel dat je een langdurige betalingsverplichting aangaat. Je moet dus wel kunnen aantonen dat je aan die afbetaling kunt blijven voldoen. Op deze manier betaal je vanwege de rente ook meer dan je kwijt zou zijn als je met je eigen geld de auto zou aanschaffen, maar wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, kan een lening wel uitkomst bieden. Een goede partij voor een lening om een auto te financieren is bijvoorbeeld Rente.nl.
Tweedehands
Met een beperkt budget is het wellicht niet mogelijk om een gloednieuwe auto of een jonge tweedehands auto te kopen, maar wel om een wat oudere tweedehands auto aan te schaffen. De vraag die jezelf hierbij moet stellen, is wat de doelen zijn die jouw bedrijfsauto moet dienen. Wil je enkel van A naar B kunnen komen, dan voldoet een wat oudere auto die nog functioneert natuurlijk gewoon. Moet de auto echter ook het visitekaartje van je bedrijf zijn, dan kun je je afvragen of je voor een klein budget een auto kan vinden die representatief genoeg is. Dat wil zeggen: onbeschadigd, modern en als het even kan ook nog duurzaam. Alle drie deze factoren drijven de prijs op, waardoor je beperkte budget ontoereikend kan zijn.
Leasen
Heb je het aankoopbedrag voor een nieuwe bedrijfsauto niet beschikbaar, maar wil je wel graag in een jonge of gloednieuwe auto kunnen rijden zonder een lening aan te gaan, dan kun je het leasen van een auto overwegen. Je sluit dan een overeenkomst af voor een bepaalde periode waarin je de auto leaset. Deze periode moet je wel volledig uitzitten, en je moet natuurlijk je maandelijkse leasebedrag afdragen. Dat is niet per se goedkoop, maar het biedt wel het voordeel van een representatieve auto én je hebt geen zorgen over het onderhoud of schade. Bij het leasen van een auto hoef je deze namelijk niet zelf te verzekeren en hoef je ook niet zelf naar de garage. Het repareren van schade en het onderhoud van de auto is onderdeel van de leaseovereenkomst. Het enige wat je zelf moet doen, is tanken en rijden.
Huren
Heb je eigenlijk vooral op een aantal momenten een auto nodig, maar niet met grote regelmaat, dan is het waarschijnlijk voordeliger om een auto te huren. Niet dat dat goedkoop is, maar je betaalt niet voor een auto die ongebruikt voor de deur geparkeerd staat. Je kunt dan gewoon voor één dag een auto huren. Wil je echter echt goed tegen schade verzekerd zijn, dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten, wat de prijs een stuk opdrijft. Je krijgt er in de meeste gevallen een representatieve auto voor terug, maar het is doorgaans wel zo dat door bestickering ergens aan de auto af te zien is dat het een gehuurde auto betreft. Of dat een probleem is, is aan jouzelf om te bepalen.
Deelauto
Een alternatieve optie voor het incidenteel huren van een auto, is het gebruikmaken van deelauto’s, bij een aanbieder als GreenWheels. Je moet dan naar een bepaalde locatie in de buurt reizen om de auto op te halen. Bij GreenWheels open je de auto door je pas tegen de kaartlezer achter de voorruit te houden of de app te gebruiken. Daarna moet je op een boardcomputer een pincode invoeren, waarna de sleutel vrijgegeven wordt. Na afloop van je rit zet je de auto weer terug op de originele parkeerplaats waar je hem opgehaald hebt. Er is wel sprake van een borg die je betaalt.