Automotive

Bedrijfswagen leasen als zzp’er: de verschillende opties

Danny Bijl342 views
Bedrijfswagen leasen als zzp’er de verschillende opties

Als zzp’er kan het nodig zijn om voor vervoer te zorgen voor je zakelijke bezigheden. Handige bedrijfswagens zoals de Volkswagen Transporter, Ford Transit Custom of Mercedes Vito kunnen uitstekend van pas komen als je spullen te vervoeren hebt die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Het aanschaffen van zo’n wagen is voor veel zzp’ers echter te hoog gegrepen. Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om een bedrijfswagen te leasen in plaats van hem te kopen. We bespreken de verschillende leaseopties waar je gebruik van zou kunnen maken als zzp’er.

Zakelijk operational lease

Een gebruikelijke manier om als ondernemer een auto te huren, is door gebruik te maken van zakelijke operational lease. Operational lease houdt in dat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij en je hem dus eigenlijk huurt. De verzekering, het onderhoud en reparaties regelt de leasemaatschappij en zijn inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. Aan zakelijke lease zitten een aantal fiscale voordelen. Je mag de btw aftrekken en alle gemaakte kosten afschrijven van de winst van je bedrijf. Je betaalt dan dus minder inkomstenbelasting. Maar als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bedrijfswagen, moet je bijtelling gaan betalen. Dat bedraagt doorgaans 22 procent over de cataloguswaarde van de (brandstof-)auto in kwestie. Dat is nadelig als je relatief weinig privékilometers maakt. Zorg voor een goede rittenregistratie als je wilt kunnen aantonen dat je minder dan 500 kilometer in een jaar privé met de auto gereden hebt om de bijtelling te vermijden.

Private operational lease

Als zelfstandig ondernemer kun je je auto dus zakelijk leasen, maar dat hoeft niet. Je kunt ook gebruikmaken van private lease. Ook dan profiteer je van het voordeel dat het onderhoud, reparaties en de verzekering is inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. Een goede reden om voor bijvoorbeeld een bedrijfswagen zoals een Volkswagen Transporter via private lease te kiezen is als je de auto ook veel privé wilt gebruiken en de bijtelling wilt vermijden. De zakelijke kilometers kun je dan wel aftrekken van je winst à 19 cent per kilometer. Het nadeel is dan wel weer dat je de btw van je leasekosten niet kunt aftrekken omdat het geen zakelijke lease is.

Private operational lease

Financial lease

Een alternatieve mogelijkheid is financial lease. Hierbij word je aan het einde van je leasecontract wél juridisch eigenaar van de auto. Je betaalt hem dus als het ware af. Het nadeel is dat dit niet gepaard gaat met service op het gebied van onderhoud, reparaties en verzekering. Daar moet je zelf voor zorgen. Maar het biedt je wel de mogelijkheid om een bedrijfswagen aan te schaffen zonder meteen het hele bedrag op tafel te hoeven leggen. Sluit je als zzp’er een financial lease af, dan komt de auto op jouw eigen naam te staan. Wanneer je dan de bijkomende kosten voor de auto en de btw van je privérekening betaalt, kun je de auto buiten de balans van je bedrijf houden en een bijtelling vermijden. Je kunt dan wel gewoon je zakelijk gereden kilometers declareren aan je bedrijf.

Interesse in het leasen van een bedrijfswagen? Bij Dutch Vans vind je interessante leaseaanbiedingen voor mooie bedrijfswagen zoals de Volkswagen Transporter en de Ford Transit Custom. Door hun grote aanbod van gebruikte bedrijfswagens kun je voor aantrekkelijke prijzen een handige wagen leasen voor je bedrijf.

Leave a Response