Ben jij nog een ouderwetse beller?
We willen allemaal mee met onze tijd, want we voelen ons nog jong en zo. Maar ondertussen zijn velen van ons nog ouderwetse bellers zonder dat we het weten of er bewust voor kiezen. Hoe we dat bedoelen? Heel simpel: de meesten van ons hebben in onze telefoon nog een ouderwetse plastic SIM-kaart zitten. Die kregen we toegestuurd toen we ons abonnement afsloten en moesten we op het juiste formaat uitdrukken om in onze telefoon te kunnen passen. Dankzij de chip op dat ding kunnen we bellen en gaat onze telefoon over als iemand ons nummer belt, toch? Klopt. Maar het kan tegenwoordig ook zónder zo’n kaartje.
Hoe kun je nou bellen zonder SIM-kaart?
Dat is toch raar, bellen zonder SIM-kaart? Want waar was die chip dan voor? Zijn we al die jaren voor de gek gehouden? Nee hoor, die plastic SIM-kaart met die chip zorgt er inderdaad voor dat je netwerk hebt op je telefoon en jouw toestel met een telefoonnummer wordt geassocieerd. Maar het kan tegenwoordig ook anders: wél met een SIM, maar dan een elektronische: de eSIM. In feite is dat een feature die opgenomen is een smartphone, die geactiveerd kan worden met een telefoonabonnement. Zo kun je de eSIM van Simyo eenvoudig installeren op je telefoon met behulp van hun app.
Kan dat met alle smartphones?
Het feit dat je mogelijk nog niet op de hoogte was van het bestaan van het concept eSIM en dat jouw toestel daartoe in staat zou zijn, kan ten dele komen omdat jouw toestel simpelweg die optie nog niet biedt. De techniek is relatief recent en daardoor zijn oudere smartphones er nog niet op berekend. Hoe zit het dan met jouw toestel? De lijst aan toestellen die eSIM ondersteunen is uiteraard groeiende, want er komen constant nieuwe toestellen op de markt. Er zijn een aantal smartphones waarvan we je nu met zekerheid kunnen zeggen dat ze eSIM ondersteunen. Bij telefoons van Apple gaat het om de iPhone SE (2020), Xs, Xs Max, Xr, 11, 11 Pro en 11 Pro Max. Ook bij een aantal Android telefoons van Samsung is het mogelijk, namelijk bij de Galaxy S20, S20+, S20 Ultra, Fold en Z Flip. Daarnaast ondersteunt ook de Motorola RAZR eSIM, evenals de Google smartphones Pixel 3, 3 XL, 3a, 3a XL, 4, 4 XL.
Wat zijn de voordelen van eSIM?
Uiteraard gaat de eSIM gepaard met een aantal prettige voordelen. De eenvoudigste het eerst: de eSIM bestaat niet als een fysiek object, en kun je dus ook niet kwijtraken of beschadigen. Je hebt voor verschillende toestellen niet verschillende formaten SIM-kaart nodig, zoals nu wel geval is bij telefoons die in omloop zijn. Ook hoef je bij het afsluiten van een abonnement niet te wachten op de SIM-kaart in de post wanneer je voor eSIM kiest. Je kunt deze dan snel en eenvoudig installeren op je toestel. Een ander, zeer voornaam voordeel van eSIM is echter ook dat je er van een toestel wat maar ruimte heeft voor één fysieke SIM-kaart een dual-sim kunt maken. Je kunt dan je werk- en privénummer combineren op één telefoon. Wil je in het buitenland goedkoper bellen met behulp van een lokale SIM-kaart, dan kun je door een eSIM ook op je eigen nummer bereikbaar blijven.
Wil jij ook eSIM?
Behoefte om over te gaan op eSIM om bijvoorbeeld twee verschillende nummers te kunnen gebruiken of om gewoon het risico op het kwijtaken van je kaartje weg te nemen? Dan is het zaak om eerst te checken of jouw telefoon daadwerkelijk eSIM ondersteunt. Zo niet, dan kun je natuurlijk overwegen om er een aan te schaffen waarbij dat wel het geval is. Met het juiste toestel tot je beschikking, kun je vervolgens een Sim Only abonnement afsluiten met eSIM bij een aanbieder die dit aanbiedt, zoals Simyo. Bij het afsluiten van je abonnement kun je dan voor eSIM kiezen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een lopend abonnement hebt dat je wilt behouden. In dat geval is het vaak mogelijk om een eSIM aan te vragen bij je aanbieder en je plastic SIM-kaart hiervoor te vervangen.
Ik ben een prepaid beller. Kan het dan ook?
Ben jij nog een prepaid beller? Hoewel we dat heel eerlijk best ouderwets vinden, betekent dat niet dat dat prepaid en eSIM in verschillende werelden leven. Zo is het vaak mogelijk om een prepaid plastic SIM-kaart van een nummer dat al in gebruik genomen is te vervangen voor een eSIM. Hiervoor moet je uiteraard bij je aanbieder zijn. Het kopen van een nieuw prepaid nummer in de vorm van een eSIM is nog niet zo goed mogelijk, maar dit gaat in de toekomst wel het geval zijn. Vergeet echter niet eerst te controleren of jouw telefoon daadwerkelijk eSIM ondersteunt!