AutomotiveLifestyle

Besparen op de autoverzekering doe je zo

Redactie MannenNieuws1117 views
Besparen op autoverzekering

Een auto verzekeren is niet goedkoop. Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig maar hiermee ben je alleen gedekt voor eventuele schade aan andermans voertuig. Daarnaast kun je kiezen voor een WA-verzekering met beperkt casco, waarbij je ook verzekerd bent voor diefstal en schade door storm, brand en een aanrijding met een dier. Wil je compleet gedekt zijn, dan is er de allriskverzekering. Daarvoor betaal je doorgaans wel de hoofdprijs qua premie.

Grote verschillen in premie in postcodegebied

Hoe goedkoper de autoverzekering, hoe beter. Toch zitten er soms grote verschillen in de premie van een WA-verzekering binnen één postcodegebied en soms zelf binnen één straat. Een WA-verzekering van een verzekeraar kan aan het begin van een straat soms bijna 80 procent duurder zijn dan aan het eind. Hoe dit komt? Een ruime meerderheid van autoverzekeraars kiest voor zogenoemd ‘microzoning’, waarbij er in bepaalde gevallen al grote verschillen zijn in de premie als wordt gekeken naar de letters van de postcode. Dit blijkt uit recent onderzoek van Pricewise. Verder zijn de verschillen in premie meestal groter in steden dan in dorpen of kleine gemeentes, omdat de kans op schade daar groter is. De meeste WA-verzekeringen verschillen overigens wel qua premiebedrag maar niet zozeer wat betreft de inhoud. Een duurdere WA-verzekering hoeft daarom helemaal niet beter te zijn dan een goedkopere variant.

Verschillen in toekomst nog groter

De grote verschillen in premie op een klein grondgebied zullen in de toekomst vermoedelijk niet verdwijnen. Dit komt vooral doordat verzekeraars prijzen steeds nauwkeuriger kunnen bepalen op basis van specifieke data. Dit kan betekenen dat de premieverschillen in één straat nog groter worden omdat de verzekering nog meer wordt toegespitst op de specifieke situatie van de autobezitter.

Autoverzekering vergelijken

Om toch zo voordelig mogelijk uit te zijn, is het belangrijk om zoveel mogelijk verzekeringen naast elkaar te leggen. Een autoverzekering vergelijken geeft een goed beeld van de kosten en de voorwaarden. Daarnaast kun je zelf besparen op de premie van de autoverzekering, wanneer je op bepaalde zaken let bij het maken van zo’n vergelijking. Kijk naar de leeftijd van de auto. Is die wat ouder, dan is een allriskverzekering mogelijk overbodig, omdat je bij eventuele schade toch geen hoog bedrag vergoed krijgt omdat de waarde van de auto te laag is.

Zelf auto checken

Ben je een beetje een handige man? Dan kun je ervoor kiezen om onderhoudsbeurten aan de auto zelf te doen. Je hoeft dan niet naar de autogarage. Uiteraard moet je daar wel langs voor de apk-keuring, maar verder kosten aan ander onderhoud bespaar je zo. Ga je wel naar de garage, dan moet je duidelijke afspraken maken. En we hebben meer tips over garagebezoek.

Bespaar op de premie en betaal in één keer

Een manier om te besparen op de premie, is om het premiebedrag per jaar in één keer te betalen, in plaats van per maand. Uiteraard moet je hier wel de financiële ruimte voor hebben. Betaal je de premie wel in één keer, dan krijg je vaak korting van de verzekeraar. De administratieve kosten die verzekeraars hebben om maandpremies te verwerken zijn vaak hoog en worden deels doorberekend naar de verzekerde. Het verschil dat je daarmee maakt ligt op een paar tientjes.

Betaal kleine schadeposten zelf

Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger de no-claimkorting die je krijgt van de autoverzekeraar. Dit betekent een lagere premie. Rijd je onverhoopt wel schade, overweeg dan om de reparatiekosten zelf te betalen – mits het een aanvaardbaar bedrag is – en niet te claimen bij de verzekeraar. Hiermee blijft de no-claimkorting intact en verlaag je op den duur de premie. Bereken voor jezelf wanneer je duurder uit bent; als je de kosten zelf betaalt of wanneer de autopremie stijgt door vermindering op de premiekorting.

Leave a Response