Lifestyle

Besparen op maandelijkse lasten: 7 tips

Jaro773 views
geld-besparen

De zomervakantie is alweer ten einde gekomen. Ben jij lekker met vrienden op vakantie geweest? Of misschien met je vriendin of gezin? Dan heb je waarschijnlijk behoorlijk wat geld uitgegeven. Op vakantie gaan is nu eenmaal niet goedkoop. Grote kans dat je nu even wat minder te besteden hebt. Geld besparen is in deze periode dus niet verkeerd. Maar nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: hoe kan ik geld besparen? Wij hebben een aantal slimme tips om geld te besparen op vaste lasten op een rijtje gezet!

Tips om geld te besparen

Geld besparen is makkelijker dan je denkt. We leven natuurlijk in een consumptiemaatschappij waarin we veel geld uitgeven. Denk aan nodige uitgaven zoals boodschappen en onderdak, maar ook veel ‘onnodige’ uitgaven. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan eten buiten de deur, naar de bioscoop gaan en dure kleren kopen. Wanneer je geld wilt besparen, zul je deze dingen wat minder moeten doen. Maar er is nog een manier waarmee je eenvoudig geld kunt besparen: besparen op de vaste lasten. Hoe bespaar je geld op vaste lasten? Hieronder 7 tips!

1 Groente en fruit op de markt

Boodschappen vormen een grote kostenpost elke maand. Je moet immers eten en drinken om te overleven. Een simpele tip op geld te besparen op boodschappen: ga naar de markt! Er is vast een markt in de buurt waar je groente en fruit kunt kopen. Dit is vaak vele malen goedkoper dan bij de supermarkt. Met name lokale seizoensgroente en fruit kun je voor een prikkie kopen op de markt.

2 Skip de A-merken

Een andere manier om te besparen op boodschappen: kies voor het huismerk. Supermarkten als Jumbo en AH hebben kwalitatief goede producten van hun eigen merk die bijna niet onderdoen voor de dure A-merken. Dit scheelt per product misschien maar 10 of 20 cent, maar op maandelijkse basis kan dit best veel schelen!

3 Combineer verschillende supermarkten

Als laatste tip op het gebied van boodschappen doen: combineer verschillende supermarkten. Het ene product is bij supermarkt A goedkoper, terwijl een ander product bij supermarkt B weer goedkoper is. Ook hebben supermarkten elke week verschillende aanbiedingen. Maak hier dus ook gebruik van. Als je slechts één supermarkt in de buurt hebt, dan heeft dit natuurlijk geen zin, want je moet ook benzine betalen natuurlijk. Maar op de meeste plekken vind je vast meerdere supermarkten bij elkaar.

4 Bespaar op gas en elektriciteit

Een andere kostenpost die maandelijks flink aantikt: gas en elektriciteit. Gelukkig kun je door slim om te gaan met apparaten die elektriciteit gebruiken flink besparen op de energierekening. Ook raden we je aan om geregeld energieleveranciers te vergelijken, zodat je niet te veel betaald. Hoe kun je zelf besparen op gas en elektriciteit? Hieronder een aantal tips:

Ga slim om met apparaten

Laat bijvoorbeeld lampen niet onnodig branden, zet de televisie niet op stand-by maar echt uit en kies voor milieuvriendelijke apparatuur.

Zet de verwarming een graadje lager
Dit zul je niet echt merken aan de temperatuur in huis, maar je bespaart er wel makkelijk zo’n 80 euro per jaar mee!

Stap over naar een andere leverancier

Het kan ook goed zijn dat je niet bij de goedkoopste leverancier zit. Energieleveranciers veranderen om de haverklap hun prijzen en je kunt op elk moment overstappen op een andere leverancier. Controleer dus eens in de zoveel tijd of je nog wel bij de voordeligste leverancier zit!

5 Bespaar op autokosten

Heb jij een auto? Auto’s kosten veel geld. De aanschaf van de auto natuurlijk, maar ook de verzekering, de belasting en de benzine. Gelukkig kun je hier ook eenvoudig op besparen. Zo kun je verschillende autoverzekeringen vergelijken en de goedkoopste kiezen. Ook kun je kiezen voor een milieuvriendelijke auto. Zo betaal je minder belasting en deze auto verbruikt ook nog eens minder benzine.

geld-besparen-auto

Lees ook: 8 dingen waar je als man nooit geld op moet besparen!

6 Lidmaatschappen

Een andere grote maandelijkse kostenpost zijn lidmaatschappen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonabonnement, Netflixabbo, maar ook een lidmaatschap bij de sportschool of een andere sportvereniging. Ga voor jezelf na welke dingen je echt gebruikt en welke dingen je eigenlijk zelden gebruikt. Skip de lidmaatschappen waar je eigenlijk niet zoveel mee doet en je kunt tientallen euro’s per maand besparen.

7 Houd alles bij

Als laatste tip: houd precies bij wat je bespaart. Wanneer je geen overzicht hebt, dan zul je ook niet weten waar je nu veel op bespaart. Schrijf het op in een notitieboekje, of houd het ergens online bij. Zo kun je precies zien welke acties het meeste effect hebben en welke dingen weinig zin hebben.

Hoe hoog zijn jou vaste lasten? En hoe probeer jij te besparen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response