Automotive

De beste en verschrikkelijkste brandstoffen: welke gebruik jij?

Redactie MannenNieuws1536 views
beste en verschrikkelijke brandstoffen

Het is de droom van elke jongen: het kopen van een eigen auto. Jaren wordt er gefantaseerd over de duurste modellen, om het in de meeste gevallen vervolgens te moeten doen met een tweedehands barrel. Dat boeit je uiteindelijk niks, want hé jij hebt een auto. Maakt jouw carrière een positieve wending en gaat het inkomen omhoog? Dan is het misschien tijd voor een andere bolide. Je kunt meer eisen stellen en zelfs, hip als het is, inspelen op duurzaamheid door te kiezen voor een wagen die rijdt op een milieuvriendelijkere brandstof. Natuur & Milieu zocht uit welke brandstof echt schoon is. Welke zou jij kiezen?

Diesel slechtste invloed op klimaat en gezondheid

Oké, het zal geen verrassing zijn: de elektrische auto die op groene stroom rijdt, belandt stipt op nummer één als auto met het minst negatieve effect heeft op de gezondheid en het klimaat. Elektrisch met groene stroom wordt gevolgd door elektrisch met range-extender, elektrisch op grijze stroom en waterstof. Diesel, GTL en LPG hebben gemiddeld de slechtste invloed op het klimaat en gezondheid. Is de invloed van brandstof op het klimaat en de gezondheid iets waar je aan denkt bij het kiezen van een auto? Grote kans van niet. Jij wilt gewoon een mooie, goed functionerende auto voor een zo redelijk mogelijke prijs.

Meeste mensen rijden op benzine

De kans is dan ook aanwezig dat je voor een benzineauto gaat. Benzine is namelijk de brandstof waarop de meeste auto’s in Nederland rijden. Helaas is deze brandstof het slechtst voor het klimaat. Benzine zorgt voor veel uitstoot van de broeikasgassen CO2 en methaan. Wat betreft de invloed op de gezondheid eindigt benzine in de middenmoot. Ademen we broeikasgassen in, dan kan dit leiden tot longklachten, hart- en vaatziekten en kanker. LPG, diesel en aardgas worden met het oog op de gezondheid nog slechter beoordeeld dan benzine. Gemiddeld scoren deze brandstoffen dan ook slechter dan benzine.

Elektrische tweedehandsjes

Ondanks de nadelige gevolgen die de fossiele brandstoffen hebben op klimaat en gezondheid, wordt er door velen toch nog niet snel gekozen voor gezondere brandstoffen, zoals groene stroom en waterstof. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de kosten. De aanschafprijs is namelijk vooralsnog behoorlijk hoog en benzineauto’s en dieseltjes zijn vaak een stuk voordeliger. Goed om te weten: tegenwoordig zijn er echt wel tweedehands elektrische auto’s te krijgen. Wat het voor de gemiddeld verdiende Nederlander ook eindelijk mogelijk maakt om de aanschaf van elektrisch te realiseren. Dat maakt het interessant om je tijdens het oriënteren op een nieuwe auto, je ook even op deze markt te richten. Toch?

De hippe groene bestuurder

Kies je voor elektrisch, dan houdt het daarbij eigenlijk nog niet op. Je hebt vervolgens de keuze tussen fossiele en groene stroom. Rij je op groen, dan ben je écht goed bezig. De meeste publieke laadpalen bieden groene stroom, maar heb jij ook een privé-laadpaal voor de deur? Sluit dan ook een energiecontract af met groene stroom. Hoeft niet duur te zijn, want groen doet qua prijs tegenwoordig niet meer onder voor grijs. Goed nieuws voor de duurzaamheidsfanaten onder ons – al waren die hier vast al van op de hoogte. Ga je voor elektrisch op groene stroom, dan is de CO2-uitstoot die je veroorzaakt zo goed als nihil.

Andere duurzame opties

Natuur & Milieu benadrukt dat de overstap naar schoon rijden van essentieel belang is om de opwarming van de aarde te beperken. Als je om welke reden dan ook niet in een elektrische auto kunt (of wilt) rijden, zijn er wel duurzame alternatieven te bedenken. Voorbeelden zijn rijden in een andere zuinige wagen, maar ook autodelen, leasen, gebruikmaken van het openbaar vervoer of op de fiets stappen zijn milieuvriendelijkere opties. Bijkomend voordeel: de meeste alternatieven zijn nog goedkoper ook. Afhankelijk van hoe vaak je met de trein moet en wie de tr

Leave a Response