Gadgets

Bestellen we binnenkort een drone in plaats van een taxi?

David1477 views

Overheden over de hele wereld zijn nog volop bezig met een juridische oorlog tegen Uber, het bedrijf waarmee je particuliere taxi’s kunt bestellen voor een lagere prijs dan normale taxi’s. Klassieke taxibedrijven zeggen dat ze failliet dreigen te gaan door Uber, overheden twijfelen aan de veiligheid van ongecertificeerde bestuurders.

Toch lijkt het concept van Uber: een taxi bestellen met een app, een blijvertje. Daar komt misschien in de komende jaren nog iets nieuws bij, want vliegtuigfabrikant Airbus is druk bezig met een soort Uber voor taxidrones.

Je leest het goed, geen simpele drones om filmpjes mee te maken, maar een soort minihelicopters die je van A naar B kunnen brengen. De eerste beelden zijn veelbelovend. Nemen we binnenkort echt de drone naar ons werk?

De Vahana: een hybride van een helicopter en vliegtuig

Drones zoals we die nu kennen zijn over het algemeen quadcopters. Dat wil zeggen dat het apparaten zijn met vier propellers. Quadcopters zijn sterk en stabiel en daarom de meest gebruikte vorm van een drone. De Vahana, zoals de taxidrone van Airbus moet gaan heten, is geen quadcopter.

In plaats daarvan heeft de drone volgens de eerste afbeeldingen maar liefst acht propellers: vier voorop en vier achterop. Het idee is dat de drone verticaal kan opstijgen, waarna de propellers draaien en de drone verandert in een soort propellervliegtuig.

Het is dan ook eigenlijk een apparaat dat nauwelijks te vergelijken is met vliegende voertuigen die we op dit moment kennen.

Autonomie is het doel

Het doel van Airbus is dat de Vahana volledig autonoom zou moeten kunnen vliegen. Zover is het eigenlijk nog niet. Er bestaat eigenlijk nog nauwelijks regelgeving voor dit soort vervoer door de lucht en ook voor autonome voertuigen bestaat nog maar weinig wetgeving. Niet voor niets hebben autobedrijven als Tesla en Uber het moeilijk met het verkrijgen van vergunningen voor een zelfrijdende auto.

Het einddoel is dat je met de Vahana in korte tijd van de ene naar de andere kant van de stad kunt komen, wat met name in wereldsteden als New York en Los Angeles geen overbodige luxe is.

Het gaat echter niet goedkoop worden. Een screenshot van hoe de app eruit zou moeten gaan zien toont een vlucht die $ 77 kost voor één persoon. Even een drone pakken na het uitgaan is dus niet de beste optie en de drone wordt, mocht het überhaupt zover komen, waarschijnlijk vooral iets voor de rijken en zakenlui.

Is het een realistisch doel?

De vraag is ook of het realistisch is dat we op een gegeven moment massaal een drone pakken. Het is in de lucht net wat lastiger om een weg aan te geven en verkeersborden kunnen ook niet geplaatst worden. Dat gaat met de publieke luchtvaart nu nog goed, maar het is dan ook niet bepaald druk in de lucht in vergelijking met de grond.

Buiten deze haalbaarheid moet er bovendien veel wetgeving aangepast gaan worden tot dergelijke initiatieven het groene licht krijgen. Toch vinden wij het een tof idee. Bekijk hieronder ook de introductie die Airbus gaf op de Vahana.

 

Hoofdfoto: eigendom Airbus NV

 

Leave a Response