Automotive

Een betaalbare droomauto dankzij tuning

Redactie MannenNieuws1639 views

Wie van autorijden en sportieve auto’s houdt, heeft het liefst zelf een Porsche, Aston Martin of Lamborghini op zijn eigen oprit staan. Voor de meeste mannen is dit echter een droom die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zal worden. De meeste mensen hebben nu eenmaal niet een paar ton budget voor een auto. Dat betekent echter niet dat je genoegen hoeft te nemen met een Toyota Yaris, Fiat Panda of Kia Picanto. Dat zijn allemaal zuinige, praktische en betaalbare auto’s, maar geen alternatief voor mannen die goed voor de dag willen komen en, indien mogelijk, het gaspedaal af en toe even helemaal in willen trappen. In dat geval is het de kunst om een betaalbare sportieve bolide uit te zoeken die zich goed leent voor tuning. Met behulp van tunen zorg je ervoor dat het uiterlijk en de rijervaring van je auto helemaal op jou is afgestemd. Dat kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op de dagwaarde van je auto.

Wat zijn de populairste mogelijkheden voor tuning?

Het tunen van een auto is voor de meeste mensen een manier om op een betaalbare manier een sportieve auto te kunnen bezitten. Meestal ben je dan op zoek naar een sportief uiterlijk en betere prestaties. Wanneer je begint met tunen, is de eerste stap natuurlijk om een auto te kopen die geschikt is voor tuning. Hierbij kun je denken aan een Mazda MX5, een Toyota MR2, een Seat Leon of een Volkswagen Golf. Wat betreft uiterlijk zijn het vooral de kleur, de spoilers, velgen en banden die je auto een sportief uiterlijk geven. Ook xenonverlichting is de laatste tijd erg populair om auto’s een exclusieve uitstraling te geven. De banden zijn overigens niet alleen van invloed op een sportief uiterlijk. Met de juiste banden zorg je voor een betere wegligging waardoor je je sportieve auto nét iets vlotter door de bochten kunt manoeuvreren. Daarnaast kun je met chiptuning, het plaatsen van een turbo en intercooler en een sportuitlaat het vermogen van je auto verbeteren. Als je je auto op de juiste manier tunet, merk je vaak direct dat je sneller kunt accelereren en dat de topsnelheid iets hoger ligt.

sport uitlaat

Tunen: wordt je auto meer of minder waard?

Het grootste voordeel van je eigen getunede auto is natuurlijk dat je eindelijk die droomauto voor de deur hebt staan. Daarnaast geniet je van meer rijcomfort doordat de auto sneller optrekt en vaak soepeler rijdt. Het tunen van je auto kan de dagwaarde doen stijgen. Dure banden, velgen en eventueel een kostbare muziekinstallatie zijn door te berekenen aan de koper. Echter, het tunen van je auto kan er ook voor zorgen dat deze moeilijker te verkopen is op de tweedehandsmarkt. Een turbo of microchip in de motor en een sportuitlaat kunnen namelijk leiden tot een hogere verzekeringspremie waardoor de auto voor kopers minder interessant wordt. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn waardoor de dagwaarde van je auto daalt.

Leave a Response