Automotive

Bewezen: Seat rijders zijn slechtste bestuurders op de weg

Jaro838 views
seat

Op de Nederlandse wegen gebeuren geregeld ongelukken. Dagelijks zijn er tientallen meldingen van auto’s die verongelukt zijn. Vaak zijn de ongelukken niet ernstig en is er vooral schade aan de auto(s). De grootste oorzaak van deze ongelukken is uiteraard de mens. Onoplettendheid achter het stuur is vaak de aanleiding voor een ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan ‘whatsappen’, praten of rijden terwijl je eigenlijk veel te moe bent. Rijkswaterstaat onderzocht samen met de Telegraaf welke automerken het vaakst bij een ongeluk betrokken zijn. Het zal je verrassen, maar het Spaanse SEAT staat op 1. Welke merken completeren de top 10?

Het onderzoek

Het onderzoek werd dus uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Zij hebben tenslotte inzicht in alle statistieken en zij hebben alle cijfers bekeken. Er werd per merk bekeken hoevaak auto’s van dit merk in een ongeluk raakten. Ook werd er rekening gehouden met het aantal auto’s van het merk dat daadwerkelijk rondrijden. Het zijn dus niet alleen de absolute aantallen die mee tellen.

seat 2

Lees ook: BMW introduceert draadloos oplaadbare auto!

De top 10

Seat staat dus op nummer 1. En dan wel de zwarte modellen. De tweede plek wordt bezet door Volkswagen. Uit de cijfers blijkt dat er per jaar 15.000 Volkswagens bij een ongeluk betrokken raakt. Dat is natuurlijk niet niets! De top 10 wordt gecompleteerd door de volgende merken:

3. Honda

4. BMW

5. Mercedes Benz

6. Audi

7. Opel

8. Peugeot

9. Chrysler

10. Renault

Wie bestuurt welke auto?

Het onderzoek is natuurlijk lollig, maar de rijkunsten van de bestuurder zeggen natuurlijk veel meer dan het type auto wat deze bestuurder rijdt. De meeste auto’s die in een ongeluk belanden zijn lease auto’s. Het betreft dus voornamelijk zakelijke rijders. Hoe komt dit? Dit betekent namelijk niet perse dat deze bestuurders niet kunnen rijden. Het heeft er meer mee te maken wanneer er wordt gereden. Zakelijke rijders rijden vaker in de spits en hoe drukker het op de weg is, hoe meer kans op een ongeval. Ook de kleur van de auto draagt bij aan het risico op een ongeval. Zwarte auto’s zijn over het algemeen het onveiligst. Het advies van Rijkswaterstaat: kies voor een felroze auto!

Heb jij weleens een ongeluk meegemaakt? Zo ja, hoe liep dat af? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response