Lifestyle

Het bizarre slaappatroon van de meest succesvolle zakenlui

David1224 views

Een groot deel van de Nederlanders leeft in het welbekende 9-tot-5 ritme. We staan rond een uur of zeven op, pakken massaal de auto, trein of bus en vertrekken rond een uur of half 6 op dezelfde manier weer huiswaarts.

Niet voor iedereen gaat dit ritme op. Ik heb het dan niet over mensen die nacht- of avonddiensten werken, maar over extreem succesvolle zakenlui die er bijzondere slaappatronen en werkdagen op nahouden.

Slaapritme – voor iedereen hetzelfde?

Iedereen heeft een biologische klok die ons helpt te bepalen wanneer je wakker bent en wanneer je wilt slapen. Samen met onder meer het zonlicht zijn we op deze wijze laat op de avond moe en worden we ‘s ochtends wakker. Dat ritme is grotendeels biologisch: het ligt vast in onze genen en ons gedrag. Dat zie je bijvoorbeeld goed wanneer je op reis gaat naar een land dat meerdere tijdzones van Nederland vandaan ligt: je hebt een jetlag en zit nog in het ritme van de Nederlandse tijd.

Het 9-tot-5 ritme is hierop aangepast, maar het past niet bij iedereen even goed. Hoewel de grote meerderheid prima functioneert in dit ritme, zijn er ook mensen die beter functioneren op andere tijdstippen. We hebben per slot van rekening ochtend- en avondmensen. Dat ligt deels vast in wat je gewend bent, maar toch ook in je genen.

Voor sommige mensen is het bijna ondoenlijk om voor 9 uur ‘s ochtends op te staan, maar tegelijkertijd is het een eitje om tot in de nacht op te blijven en door te werken. Dat ze niet goed zijn in opstaan maakt ze lang niet altijd een lui persoon: het is simpelweg iets dat onderdeel is van hen.

Op dezelfde wijze heeft de ene persoon 9 uur slaap nodig per nacht en de andere persoon maar 6 uur. Mensen die erg weinig slaap nodig hebben, lijken volgens onderzoek een mutatie te hebben in het zogenaamde Thatcher-gen, vernoemd naar de voormalige Britse premier Margaret Thatcher. Zo’n 1 á 2% van de bevolking heeft dit gen en hierdoor aanzienlijk minder slaap nodig per dag.

Terwijl de meeste mensen op één oor liggen, pakken de meeste succesvolle ondernemers een voorsprong.

Het bizarre slaappatroon van de super-succesvollen

Opvallend genoeg zijn het juiste de meest succesvolle zakenlui die het vaak heel anders aanpakken dan het standaard 9-tot-5 leven. Niet alleen omdat ze simpelweg harder werken, maar ook omdat ze andere slaapbehoeften hebben. Wij zetten de meest opvallende slapers op een rijtje.

Elon Musk – 6 uur per 24 uur

Elon Musk, misschien wel de Leonardo Da Vinci van onze tijd, slaapt gemiddeld zo’n zes uur per 24 uur. Wanneer in die 24 uur die slaap valt verschilt per dag. De oprichter van onder meer PayPal, SpaceX en Tesla leeft extreem efficiënt, dus hij maakt veel slaapuren wanneer hij in het vliegtuig zit en toch niet al te veel nuttigs kan uitvoeren.

Voor veel mensen is zes uur enkele dagen wel haalbaar, maar moet er daarna een nacht volgen wanneer er meer wordt geslapen. Om die zes uur dan ook nog eens niet op een vast punt (bijvoorbeeld ‘s nachts) te hebben, is al helemaal bijzonder.

Marissa Mayer – 4 uur per nacht

Elon Musk maakt enorme werkweken, maar Marissa Mayer maakt het misschien nog wel wat gekker. De CEO van Yahoo! slaapt namelijk maar vier uur per nacht. Door zo weinig te slapen is zij in staat werkweken van 130 uur te maken: meer dan drie keer fulltime.

Het mag duidelijk zijn dat Mayer met weinig slaap toekan, maar het gaat haar niet in de koude kleren zitten. Zo mistte zij in 2014 een belangrijk diner met andere bestuurders, omdat ze na twintig uur wakker te zijn geweest in slaap was gevallen.

Tim Cook – ‘s Nachts opstaan

Tim Cook, CEO van Apple, staat naar verluid al om kwart voor 4 ‘s ochtends op om een voorsprong op de rest te hebben. En nee, hij stopt niet eerder met werken om daarvoor te compenseren: vaak werkt hij nog tot in de avond door.

Met name rond de lancering van nieuwe iPhones houdt hij dit draconische schema strak aan. Het mag duidelijk zijn dat Cook een echt ochtendmens is!

Sergio Marchionne – Achtste dag van de week

Sergio Marchionne, CEO van automerk Chrysler, staat midden in de nacht op om de Europese markten bij te houden, die zes uur voorlopen op de Amerikaanse. Hij slaapt hierbij zo weinig, dat hij volgens zijn personeel in zekere zin een achtste dag van de week voor zichzelf gecreëerd heeft.

Hij slaapt korter en begint zijn dag hierdoor telkens iets eerder, waardoor hij opgeteld per week ongeveer een hele nieuwe werkdag heeft, bijzonder, maar ook heel vermoeiend.

Is het wel gezond?

Je mag over het algemeen wel aannemen dat deze topmannen en -vrouwen ontzettend lange werkweken hebben, weinig slapen en bovendien veel stress hebben. Het mag dan ook duidelijk zijn dat dit niet gezond is. Tegelijkertijd lijken zij alleen het eerder genoemde Thatcher-gen te hebben, omdat het zelfs met een eindeloze motivatie en discipline anders niet mogelijk is om consequent zo weinig te slapen.

Dat wordt dan ook geïllustreerd door de al evenveel succesvolle Bill Gates. Gates houdt altijd strak vast aan een nacht van tenminste acht uur slaap.

 

Foto Elon Musk: Phil Stafford / Shutterstock.com

Leave a Response