Automotive

BMW introduceert draadloos oplaadbare sportwagen!

Jaro941 views
bmw

Veel mensen zouden wel een elektrische auto willen rijden. Het opladen blijft echter een struikelblok. Een auto die op benzine of diesel rijdt hoef je meestal niet vaker dan een keer in de paar weken vol te tanken. Een elektrische auto moet daarentegen vaak iedere dag worden opgeladen. Gelukkig heeft BMW een uitvinding gedaan die dit gedoe een stuk eenvoudiger maakt: de draadloos oplaadbare auto.

Elektrisch rijden

Hoewel de eerste elektrische auto al in het jaar 1835 werd gemaakt en rond 1900 alle auto’s elektrisch waren, werden elektrische wagens in het grootste deel van de 20eeeuw en de eerste jaren van de 21eeeuw niet al te veel gebruikt. De benzine- en dieselauto wonen het vooral door de grotere actieradius. De elektrische auto is de laatste jaren echter weer sterk aan populariteit aan het winnen door de groeiende actieradius én mooie ontwerpen. Bovendien zijn veel mensen zich steeds meer bewust van de duurzaamheid van elektrisch rijden.

De BMW 530 iPerformance

De BMW 530 E iPerformance is de eerste elektrische auto die zonder snoer kan worden opgeladen. De auto moet bovenop een basispad worden geparkeerd en zal dan automatisch worden opgeladen. De elektriciteit wordt draadloos overgebracht naar de accu van de auto en hierbij blijft de elektromagnetische straling beperkt tot het onderstel van de wagen.   De oplaadplaat wordt door BMW een GroundPad genoemd en kan in principe overal worden geplaatst.

De ‘groundpad’

Je kunt kiezen voor een GroundPad in je garage maar ook buiten kan een oplaadplaat worden geplaatst. De GroundPad is namelijk waterdicht en volledig weerbestendig, hij kan de auto dus onder alle omstandigheden van nieuwe energie voorzien. Er vindt voortdurend controle plaats op de werking van de GroundPad. Wanneer er tijdens het opladen onregelmatigheden worden geconstateerd in het systeem schakelt het zichzelf automatisch uit. Om de auto boven de pad te plaatsen hoeft te bestuurder niet over fantastische inparkeerskills te beschikken. De GroundPad en BMW 530 E iPerformance communiceren namelijk met elkaar via wifi. Door middel van een animatie op het display kun je eenvoudig de juiste positie vinden om de auto op te laden.

Lees ook: 4 redenen waarom we zo fan zijn van Franse auto’s!

Nieuw in de auto-industrie

Deze nieuwe technologie opent natuurlijk vele deuren op het gebied van het praktischer maken van het elektrisch rijden. Het is uiteindelijk de bedoeling dat niet alleen de BMW 530 E iPerformance gebruik kan maken van de draadloze opladers maar ook de andere elektrische wagens van BMW.  Er zouden dan bijvoorbeeld oplaadpads bij tankstations en rustplaatsen langs de snelweg kunnen worden geplaatst. Zo kun je snel en makkelijk de accu van je elektrische auto opladen als je onderweg bent. De actieradius van de elektrische auto wordt ook steeds groter en in combinatie met de GroundPad kan dit ervoor zorgen dat de elektrische auto serieus kan gaan concurreren met wagens op fossiele brandstof. Deze uitvinding van het draadloos opladen van auto’s zou dus zomaar een belangrijke stap kunnen zijn in de groei van het elektrische rijden.

Wat vind jij van elektrisch rijden? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response