Uncategorized

Waarom boeken lezen goed voor je is

Tom van Pinxteren1242 views
Boeken lezen is gezond

Een boek lezen is tegenwoordig niet voor iedereen een dagelijkse bezigheid. Best zonde, aangezien er zoveel mooie werken beschikbaar zijn. Nou blijkt ook nog eens dat boeken lezen gezond is. Je bent dus lekker bezig als je dagelijks een aantal bladzijdes van je favoriete thriller meepakt. In dit artikel lees je waarom lezen goed voor je is.

Boeken lezen vermindert stress

Lezen is gezond omdat het ontspanning is. Een studie van de Universiteit van Sussex heeft aangetoond dat het een serieus effect kan hebben op je stressniveau. Wanneer je geconcentreerd bent op een verhaal of een artikel vergeet je snel je problemen. Een goed verhaal kan ervoor zorgen dat je hartslag daalt en je spieren ontspannen. Dit komt omdat je er volledig in opgaat. Het belang van lezen is dus dat je de zorgen van het dagelijks leven even kan vergeten.

Lezen is van nut voor het slapen

We hebben allemaal wel eens moeite om in slaap te vallen. Eindeloos op je telefoon zitten of naar de televisie staren, help niet mee. Het is bekend dat je de schermen voor het slapen beter kan vermijden. Boeken lezen is een ideaal alternatief. Waarom lezen? Terwijl je in het verhaal bezig bent wordt je lichaam slaperig. Het verhaal zorgt dus dat de fase tussen wakker en in slaap geactiveerd wordt. Wederom een van de voordelen van boeken lezen. Probeer het maar eens. Sommige mensen halen het einde van de tweede pagina niet eens!

Boeken lezen verlengt je leven

Een onderzoek van de Yale University School of Public Health heeft onderzocht dat regelmatig lezen, kan zorgen dat je langer leeft. De kans dat een volwassene die 3,5 per week leest overlijdt in de 12 jaar die daarop volgen, is kleiner dan bij volwassenen die dat niet doen. Slechts een half uurtje per dag voor een langer leven! Meer reden waarom boeken lezen goed voor je is, heb je niet nodig toch?

Boeken lezen

Boeken lezen is goed voor je brein

Naarmate we ouder worden gaan onze hersenen langzamer werken. We worden vergeetachtig en denken duurt langer. Daarom is het belangrijk om je brein te blijven stimuleren naarmate je ouder wordt. Veel lezen remt het verouderingsproces. Er zijn zelfs studies die claimen dat het effect heeft op het wegblijven van dementie. Waarom is lezen goed? Het houdt je brein fit.

Lezen is van belang voor je sociale skills 

Bij een boekenwurm denken we niet snel aan iemand met enorme sociale vaardigheden. Toch is er uit een studie gebleken dat het lezen van fictie een positief effect heeft op die skills. Mensen die dit doen zijn namelijk meer empathisch. Ze kunnen zich dus beter inleven in de gedachten en overtuigingen van anderen. Een van de redenen om een boek te lezen is dus, dat je minder snel een hekel aan andersdenkenden krijgt. Als iedereen dus veel fictie zou lezen, zou de wereld een stuk gezelliger zijn.

Dit zijn genoeg redenen waarom boeken lezen goed voor je is. Behalve gezond is het natuurlijk ook gewoon leuk om te lezen. Je leert nieuwe dingen of raakt verzeild in prachtige verhalen. Het zal hoe dan ook geen negatief effect op je welzijn hebben. Wil je meer halen uit het lezen van boeken? De werken in het volgende artikel dragen bij aan je persoonlijke ontwikkeling

Leave a Response