Lifestyle

Boot kopen: 9 aandachtspunten

Dion1158 views

Voel jij graag de wind in je haren en zie je graag de zon op het water glinsteren tijdens de mooie dagen van het jaar? Dan zit er wellicht schippersbloed in je aderen, en dan is er natuurlijk niets mooiers dan een eigen boot hebben. Je kunt natuurlijk een gloednieuwe boot kopen, maar dat ligt niet voor iedereen binnen bereik. Voor minder geld kun je ook prima een tweedehands boot kopen, maar daarbij zijn er wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. We zetten er een aantal op een rijtje.

Osmose

Laat bij schepen die van polyester vervaardigd zijn een vochtmeting doen door een professional of keurmeester. Op deze manier kun je laten vaststellen of het schip al dan niet osmose heeft. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er vocht aan de binnenkant van de boot momt.

Apparatuur testen

Test alle apparatuur aan boord van het schip, van de koelkast tot de dieptemeter. Het is van belang om te weten of alles naar behoren werkt. Is dit niet het geval, dan moet dit minstens voor een lagere prijs zorgen. Controleer uiteraard of de apparatuur in kwestie makkelijk vervangbaar is. Voor veel booruitrusting kun je terecht bij Nautic Gear.

CIN-nummer

Net zoals auto’s gestolen en doorverkocht kunnen worden, kan dit ook met boten geboren. Bij auto’s kan aan het unieke chassisnummer afgeleid worden om welke auto gaat en of deze gestolen is. Is dit nummer met een vijl verwijderd, dan weet je vrijwel zeker hij gestolen is. Bij een boot hoort aan de stuurboordzijde op de spiegel van het vaartuig het CIN-nummer van de boot aangebracht of gegraveerd te zijn. Controleer dit.

Kleur motorolie controleren

Wanneer je een boot inspecteert voor een eventuele aankoop, is het verstandig om ook de kleur van de motorolie in de motor te controleren. Wanneer deze heel donker is of vuil of metaalschilvers bevat, is de kans groot dat het motorblok aan het slijten is of zelfs beschadigd is. Het is ook een slecht teken wanneer de olie verbrand ruikt.

Slangen en bekabeling controleren

Wanneer je de staat van de boot inspecteert, is speciale aandacht voor bekabeling en slangen belangrijk. Deze kunnen na verloop van tijd uitdrogen of slijtage oplopen. Het gevolg daarvan is dat ze uiteindelijk kunnen gaan scheuren. Daarom is het belangrijk om met een scherp oog te kijken naar de staat van de bekabeling en slagen en eventuele beschadigingen.

Proefvaart met koude motor

Net als met een tweedehands auto moet je met een tweedehands een proefvaart maken voordat je tot een koop besluit over te gaan. Op deze manier kunnen namelijk nog mankementen aan het licht gebracht worden. Zorg er wel voor dat er met een koude motor gestart wordt. Zo kun je zien of deze goed aanslaat. Check bij de proefvaart of het roer goed functioneert en geen speling heeft en controleer of het schip goed accelereert en de motor niet hapert.

Grondig de verkoper ondervragen

Wees grondig met het ondervragen van de verkoper over het schip. Loop alle algemene en technische zaken goed door. Vraag na wat er voor onderhoud aan het schip gepleegd is, en let op of hier iets opvallends bij zit. Merk je spanning of tegenwerking op bij de verkoper, dan is dit een indicatie van dat er iets niet in de haak is. Wees hier scherp op. Wanneer je vraagt naar de gebreken van het vaartuig, heeft de verkoper een mededelingsplicht. Hij moet informatie geven over de gebreken waarvan hij weet heeft.

Handleiding

Vergeet niet na te vragen bij de verkoper of hij de handleiding van de boot nog heeft. Het is vrij belangrijk om instructies te kunnen opzoeken of nalezen. Je kunt immers niet alles onderhouden wat de verkoper je vertelt en er worden geheid zaken overgeslagen.

Niet ter plekke beslissen

Een tweedehands boot is een hele andere uitgave dan een tweedehands IKEA-kastje. Het gaat om veel meer geld en er komt toekomstig onderhoud bij kijken. Laat je dus niet door verkoper pushen om ter plekke een beslissing te maken, maar denk er gerust nog even over na voordat je tot een koop overgaat. Vraag eventueel onduidelijke zaken nog na bij de verkoper of een onafhankelijke expert wanneer je bepaalde twijfels hebt.

Leave a Response