Reizen

Met de boot naar Amsterdam, nee, niet de stad

David1374 views

Al eens op Amsterdam geweest? Nee, dat is geen taalfout. We hebben het niet over de stad Amsterdam, maar het eiland Amsterdam. Een plek die de meeste mensen niet zullen kennen. Niet verwonderlijk ook, want Amsterdam (soms ook Nieuw-Amsterdam genoemd) is met een oppervlakte van 55 vierkante kilometer ongeveer ter grootte 8,5 keer kleiner dan Texel, toch ook geen reus van een eiland.

Hoewel het eiland Frans grondgebied is tegenwoordig, werd het ontdekt door een Spaanse Bask en grondig onderzocht door meerdere Nederlandse zeevaarders. De eerste persoon die voet aan land zette was Willem de Vlamingh, een beroemde ontdekkingsreiziger van Vlieland.

Anno 2017 is het eiland bewoont door vijftig á honderd mensen, afhankelijk van de tijd van het jaar. Met een vrachtschip is het mogelijk om het eiland aan te doen. Maar, het is geen tripje voor de beginnende reiziger.

Amsterdam gezien vanuit de lucht.

Amsterdam: afgelegen eilandje in the middle of nowhere

De uitdrukking ‘in the middle of nowhere’ wordt nog wel eens gebruikt op momenten dat je eigenlijk precies weet waar je bent en niet ver weg bent van bewoning. Voor het eilandje Amsterdam is het echter een terecht naam. Amsterdam ligt bijna exact tussen Afrika (Madagascar) in het westen, India in het noorden, Australië in het oosten en Antarctica in het zuiden.

Wil je naar een ander land, dan heb je een flinke reis voor de boeg per schip. Het enige eiland in de buurt is Saint-Paul, dat volledig verlaten is. Toch heeft deze afzondering mensen weten te trekken, met enkele tientallen vaste bewoners. Gezien het klimaat is dat ook niet zo gek. Het hele jaar door kent het eiland een gematigd klimaat, waarbij de temperatuur in de zomer niet vaak boven de twintig graden uitkomt, maar in de winter ook niet lager reikt dan zo’n negen á tien graden.

Met name voor biologen is het een populair eiland om te bezoeken, dankzij diverse zeldzame vogels en plantensoorten.

Per vrachtschip op ontdekkingstocht naar Amsterdam

Wil je Amsterdam bezoeken, dan heb je aardig wat vrije tijd en geld nodig. Het eiland wordt alleen bezocht door onderzoekers en bij uitzondering toeristen. Floortje Dessing wist met televisieprogramma 3 op Reis al eens de overtocht te maken. Hiervoor verbleef ze maar liefst een maand op een vrachtschip dat langs het eilandje voer.

Het schip Marion Dufresne komt vier keer per jaar langs om het eiland te bevoorraden. Het is sinds enige tijd mogelijk om ook als toerist aan boord te gaan. Na weken van eindeloze oceaan en zo nu en dan wat zeeziekte ga je voor anker bij het rustgevende Amsterdam. Met een klein bootje kan je vervolgens aan land komen.

De meeste toeristen zijn maar korte tijd op het eiland om met hetzelfde schip weer terug te keren. Je moet er dus wel wat voor overhebben, maar volgens avonturiers is het de reis waard. Met de Marion Dufresne ben je in totaal zo’n 28 dagen onderweg, waarbij je ook de eilanden Crozet en Kerguelen kunt bekijken.

De Marion Dufresne, het vrachtschip dat je naar Amsterdam brengt. Op deze foto vlakbij de Crozet-eilanden, op weg naar Amsterdam. (foto door Dimitri Damasceno).

Vechten tegen de verveling

De Marion Dufresne is een vrachtschip waarop bovendien onderzoek wordt uitgevoerd. Voor de (eco-)toerist is het dan ook even zoeken naar afleiding op de zoveelste dag van eindeloos blauw en deiningen van het water.

Aan boord heb je de mogelijkheid om te sporten en is er wat simpele entertainment aanwezig. Het eten is overigens uitstekend, zoals je misschien ook wel mag verwachten met Franse koks aan boord.

Je slaapt aan boord in een kleine privécabine. Deze cabine doet nog het meeste denken aan een kleine caravan, maar is van alle gemakken voorzien om de dagen door te komen.

Op het eiland vind je zeldzame plantensoorten die je nergens anders tegenkomt. (foto: B. Navez)

Aan land op Amsterdam: serene rust en natuur

Na dagen op zee kun je dan eindelijk aan land op Amsterdam. Ondanks de Nederlandse naam ga je het in het Nederlands niet redden, want de voertaal is Frans en Engels. De enige vaste bewoonbare plaats op het eiland is de basis Martin-de-Viviès, waar de meeste wetenschappers verblijven tijdens hun onderzoek. Op deze basis vind je een klein ziekenhuisje, wat huisjes en een winkeltje.

Eenmaal op het eiland is er eigenlijk maar één ding dat je kunt doen: de natuur in. Het eiland is rijk aan flora en fauna, waarvan sommigen alleen op Amsterdam voorkomen. Zo is de Amsterdam albatros en zijn er talloze planten die je nergens anders zult vinden.

Hoewel er geen zoogdieren permanent leven op het eiland, zijn er wel een hoop pinguïns en zeeleeuwen die je kunt bekijken. Onderzoekers die een rondleiding geven vertellen je alles over de natuur, het leven op het eiland en de geschiedenis.

Voor iedereen komt het momentje van besef dat je midden in de Indische Oceaan bent met geen enkele grote nederzetting in de buurt. Je bent op een eiland waar vrijwel niemand ooit zal komen of zelfs vanaf zal weten. Het is een zeldzaam stukje afgelegen gebied dat nog over is op de wereld.

Zelf de reis ondernemen?

Dat dit een trip is die niet bepaald standaard is, zal duidelijk zijn. Zou je toch graag het avontuur aan willen gaan, dan moet je vroeg je plekje op het schip reserveren. Je betaalt voor de reis tussen de € 5.500 en € 9.000, dus even sparen kan ook geen kwaad. Daar komt bij dat je vertrek van het Franse eiland Réunion, dat al even afgelegen is.

Dit eilandje met een populatie van bijna een miljoen mensen ligt ten oosten van Madagascar. Je vliegt met één of twee tussenstops naar Réunion voor ongeveer € 900 á € 1000 per vlucht, ook niet voordelig dus. Reken je nog extra kosten als een reisverzekering erbij, dan weet je zeker dat het even sparen wordt.

Desalniettemin staat het tot de verbeelding sprekende Amsterdam wel op onze bucketlist. Of het er ooit gaat komen.. tja, dat valt nog te bezien.

 

Hoofdfoto door gebruiker Franek2/Wikipedia

Leave a Response