Reizen

Bucketlist: vliegen door het Zuiderlicht

David1279 views

Veel mensen hebben wel een bucketlist: een lijst van dingen om te doen voordat je doodgaat. Wat erop staat verschilt per persoon, maar bij Mannennieuws.nl denken we nu iets gevonden te hebben dat waarschijnlijk op iedere bucketlist staat: vliegen door het Zuiderlicht.

Air New Zealand organiseerde onlangs een vlucht die acht uur duurde, maar in precies dezelfde stad opsteeg en landde. Het doel: het Zuiderlicht achtervolgen voor de vlucht van je dromen. Dat kwam wel met een prijskaartje: ongeveer € 1300 voor een economy class-ticket

Het Noorderlicht en Zuiderlicht

Rond de polen van de Aarde kan er onder invloed van zonnewind een bijzonder natuurverschijnsel ontstaan: poollicht. Felle groene tot blauw-paarse kleuren dansen in de lucht, een onwaarschijnlijk schouwspel. Het Noorderlicht (bij de noordpool) is het meest bekend, omdat dit zichtbaar is vanaf bewoonde locaties in onder meer Rusland, Zweden, Noorwegen en Canada. Het Zuiderlicht is een stuk minder bekend, omdat er geen (permanent) bewoonde plekken zijn vanwaar je het licht kunt zien.

Poollicht ontstaat alleen bij zonneactiviteit, waarbij geladen deeltjes in de atmosfeer komen en de bekende kleuren veroorzaken. Bij een zogenaamde zonnestorm komen er zoveel deeltjes in de atmosfeer, dat je het poollicht zelfs in Nederland kunt zien. Dit gebeurt echter zelden en voor een echt goede ervaring kun je beter richting de Noordkaap vertrekken of dus meegaan op de vlucht van Air New Zealand.

Vliegen door het Zuiderlicht

Het idee om te vliegen naar het Zuiderlicht was afkomstig van Ian Griffin, een astronoom en museumdirecteur in Nieuw Zeeland. Hij besloot een vliegtuig van Air New Zeeland te charteren en verkocht 134 stoelen die aan het raam of direct hiernaast zaten. Zoals gezegd waren de tickets op zijn zachtst gezegd duur: € 1300,00 voor een economy class-zitplaats en maar liefst € 2600,00 voor een business class-zitplaats.

Toch waren de zitplaatsen al binnen vijf dagen verkocht en vertrokken zelfs Europeanen helemaal naar Nieuw Zeeland om mee te kunnen met de vlucht. Kijkende naar de foto’s en filmpjes is het ook lastig voor te stellen dat ook maar één passagier spijt heeft van de trip. De beelden zijn adembenemend en maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze praktisch in het poollicht hebben gevlogen.

Oordeel zelf!

 


Leave a Response