Reizen

Indrukwekkende Bunkers in Nederland

Tom van Pinxteren1479 views
Bunker Nederland

Bunkers hebben we in Nederland in overvloed. In dit artikel lees je over een aantal indrukwekkende verdedigingswerken binnen Nederland.

Bunker 599 de Doorgezaagde Bunker

Van alle bunkers in Nederland is bunker 599 een bijzondere. Dit verdedigingswerk is namelijk doorgezaagd met een diamantzaag. In 2010 is er een stuk van een meter gewapend beton uitgehaald.  Vier weken duurde het project. De Diefdijk is de locatie en die ligt in gemeente Culemborg. Bunker 599 is onderdeel van de Diefdijklinie wat weer onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf 1815 tot 1940 verdedigde deze linie alles tussen Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem. Er loopt een pad wat door de bunker loopt en over het water. Het geeft een originele blik op de binnenkant van de bunker.

Biberbunker

Als je het hebt over de mooiste bunkers van Nederland, mag de Biberbunker niet ontbreken. In de duinen van Oostvoorne zijn 97 bouwwerken verstopt. Deze Duitse bunkers werden als coördinatiecentrum gebruikt tijdens de luchtoorlog. Het is een uniek stukje geschiedenis. De gebouwen stammen uit 1942-1942. De grootste de ‘Biberbunker’ is enorm. De drie meter dikke betonnen muren moesten de radarcommandopost beschermen. Vanuit hier plande de Luftwaffe acties om de bommenwerpers van de vijand te onderscheppen. Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, is de Biberbunker zeker het bezoeken waard. Dit is echter alleen mogelijk onder begeleiding van een gids.

De Punt

Bunkercomplex de Punt vind je op Goeree-Overflakkee. Deze 15 bouwwerken vormden een Duitse verdedigingslinie, ook wel Widerstandsnest 220H genoemd. De Punt was een zwaar infanterie steunpunt. De ligging was belangrijk voor de Duitse bezetters. Als je het hele verhaal wil horen en de bunkers van binnen wil zien, kan je het beste een rondleiding aanvragen.

De Kazerne Haerlem

Hellevoetsluis sluis was vroeger een belangrijke marinehaven voor Holland. Hier staan een aantal indrukwekkende verdedigingswerken. Zo ook de kazerne Haerlem. Het gebouw stamt uit 1880 en was een onderkomen voor 300 soldaten. Deze mannen woonden, werkten en sliepen in deze kazerne. Hier waren ze veilig voor bommen. Een bezoek aan de bunker geeft een mooi kijkje in een militair onderkomen uit die tijd. 

Batterij Noordwijk

Batterij Noordwijk is een van de grootste bunkercomplexen die in Nederland door de Duitsers is neergezet. De s414 bunker heeft drie verdiepingen en is tegenwoordig de ingang van het Atlantikwall Museum in Noordwijk. Vanuit hier werd commando gevoerd over de batterij. Het terrein in Noordwijk is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Voor de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als golfbaan. Tegenwoordig is het een interessant stukje geschiedenis om te bezoeken.

De zijn slechts enkele bunkers van de ongeveer 10.000 die ons land rijk is. Een bezoek aan een van deze plekken zal niet tegenvallen. Het is goed om soms eens stil te staan bij momenten uit de Nederlandse geschiedenis. Wil je nog meer historie? Lees dan in het volgende artikel welke mooie kastelen je in Nederland kunt bezoeken.

Leave a Response