Films & SeriesFeatured

Crime Scene Investigation: al 797 afleveringen lang een wereldsucces

David1392 views
CSI

We zijn van televisieseries tegenwoordig gewend dat ze niet meer dan een handvol seizoenen hebben, voordat het slot alweer aanbreekt. Zelfs de grootste kaskrakers houden het na enkele tientallen afleveringen voor gezien.

Zo nu en dan is er echter een uitzondering. Hitserie Crime Scene Investigation (CSI) is er hier één van. Met maar liefst 797 uitgezonden afleveringen in een tijdsbestek van zestien jaar, is het één van de grootste hitseries ooit. Via online streamingdienst Videoland kun je een kijkje nemen in de dodelijke wereld van CSI.

CSI: het sterrenteam van de recherche

Op 6 oktober 2000 zond de Amerikaanse televisiezender CBS de eerste aflevering van CSI uit. In de originele serie werden onder meer de ietwat sociaal onhandige Gil Grissom en de geharde Catherine Willows gevolgd, leden van het zogeheten CSI team uit Las Vegas. Zij zijn verantwoordelijk voor het sporen- en moordonderzoek wanneer een lichaam onder verdachte omstandigheden wordt gevonden.

In het wilde Las Vegas vinden regelmatig bizarre moorden plaats die in veel gevallen in eerste instantie onoplosbaar lijken. Dankzij de creativiteit en vindingrijkheid van het CSI team kan de zaak echter vrijwel altijd opgelost worden.

Het team, bestaande uit onder meer biologen, bloedspetteranalysten, scheikundigen en video-analysten, is in staat om zelfs de kleinste hints op te pakken en te gebruiken om de dader te vinden.

Van alle markten thuis
De leden van het CSI team houden zich natuurlijk niet alleen bezig met het maken van foto’s en het verzamelen van monsters op een plaats delict. Ze houden zich ook bezig met het directe moordonderzoek en nemen deel aan huiszoekingen, arrestaties en ondervragingen. Hoewel echte politiekorpsen CSI regelmatig een gebrek aan realisme hebben verweten, is het juist deze veelzijdigheid die CSI zo’n groot succes heeft gemaakt.

Met bijna achthonderd afleveringen, weten de makers van de serie toch nog keer op keer te vernieuwen en verbazen. Een ongekende prestatie, zeker nu het aanbod op televisie toch al zo groot is.

Een moord per aflevering

Naast de populariteit van de CSI franchise als geheel, heeft ook het eerder genoemde concept van de serie ervoor gezorgd dat we inmiddels van 797 afleveringen CSI kunnen genieten. Iedere aflevering staat namelijk in het teken van een moordzaak, met uitzondering van de CSI: Cyber-serie, waarbij er soms ook andere zaken behandeld worden.

Dankzij deze opbouw kun je prima een losse aflevering kijken, zonder al te veel belangrijke informatie uit eerdere afleveringen te missen. Hoewel ieder seizoen een doorlopende verhaallijn heeft die zich met name richt op het leven van de hoofdpersonen, is deze verhaallijn niet cruciaal om afzonderlijke afleveringen te kunnen begrijpen.

CSI is dan ook de ideale serie om er op een rustig moment een aflevering van te kijken.

Vier series, vier teams

Hoewel de CSI franchise als geheel liep tussen 2000 en 2016, bestaat de serie in werkelijkheid uit vier losse series. Het origineel (genaamd CSI: Crime Scene Investigation) liep gedurende al deze jaren en heeft in totaal vijftien seizoenen en een finale van twee uur.

Uit dit origineel zijn drie spin-offs ontstaan: CSI: Miami, CSI: New York en CSI: Cyber. Deze bestaan uit respectievelijk tien, negen en twee seizoenen. De vier varianten staan los van elkaar, maar sommige personages verschijnen in meer dan één serie.

2016: het voorlopige einde van CSI
In 2016 kwam de voorlopige laatste aflevering van CSI uit. Hoewel de populariteit van de serie nog altijd enorm was, zagen de producenten het als het juiste moment om ermee te stoppen. Bij Videoland is echter iedere week in september een nieuw seizoen CSI beschikbaar. Zo kun je op je gemak uitgebreid genieten van de Amerikaanse hitserie!
Leave a Response