Gadgets

Cryptocurrency: zijn de Bitcoin en Gulden de toekomst?

David1369 views

In het jaar 2009, inmiddels acht jaar geleden, creëerde een mysterieus figuur genaamd Satoshi Nakamoto een systeem waarmee je online geld kon genereren en overbrengen van persoon tot persoon. Geldstromen en de balans van iedere persoon wordt gecontroleerd door alle andere deelnemende systemen, zodat het gehele platform vrijwel waterdicht was en niet gecontroleerd werd door één overkoepelende instantie.

Het moment dat Nakamoto het systeem online zette, was het moment dat de Bitcoin geboren was. Deze digitale valuta, ook wel cryptocurrency of simpelweg crypto genoemd, zou al snel een enorme impact hebben op de geldmarkt.

Anno 2017 is één Bitcoin (Btc) bijna drieduizend dollar waard en zijn er honderden kleine cryptocurrencies gelanceerd, waaronder de veelbelovende Gulden van Nederlandse makelij. De Bitcoinmarkt alleen is op dit moment zo’n 45 miljard dollar waard. De vraag is: hebben we met de Bitcoin de toekomst in handen, of is het een bubbel?

Cryptocurrency als valuta tegen de overheid

Eén van de meeste belangrijke eigenschappen van cryptocurrency is dat het gedecentraliseerd is. Dat wil zeggen dat er niet één instantie is die controleert hoeveel geld er wordt geproduceerd en hoe het zich verspreid over de wereld. Met normale valuta is deze er wel: de centrale bank. Deze is er zowel nationaal als internationaal en heeft tot een vrij hoog niveau invloed op de waarde van valuta.

Volgens velen liggen hierin veel risico’s, omdat bij mismanagement of zelfs bewuste acties een valuta veel waard kan worden, of een andere valuta gedecimeerd kan worden. De bedenkers van cryptocurrency wilden juist dit tegen gaan en een munt creëren die niet centraal georganiseerd is, maar door de mensen zelf onder controle wordt gehouden.

Blockchain: iedereen controleert iedereen

De achterliggende techniek hiervoor is de zogenaamde blockchain. Dit ingewikkelde concept is in simpele bewoordingen simpelweg een enorme ketting (chain) van transacties, die periodiek in de vorm van blokken aan elkaar geschakeld worden.

Een transactie wordt goedgekeurd wanneer alle deelnemende systemen het (gemiddeld) met elkaar eens zijn dat deze transactie klopt. Op deze wijze is het vrijwel onmogelijk om transacties te vervalsen, want het netwerk is te groot om ook maar deels te beheren.

Bij cryptocurrency wordt vertrouwd op de kracht van het netwerk als geheel: geen centrale bank, maar een blockchain.

Stormachtige opkomst van cryptocurrency

De jonge wereld van cryptocurrency bestaat grofweg uit twee kampen: zij die mateloos optimistisch zijn, en zij die het zien als een bubbel. Deze tweede groep ziet de explosieve groei van veel digitale valuta met lede ogen aan en verwacht ieder moment dat de bubbel ‘knapt’, waarbij de waarde dus in één keer keldert en veel mensen geld verliezen.

Parallellen worden hierbij getrokken met de internetbubbel aan het begin van deze eeuw. Internetbedrijven schoten als paddenstoelen uit de grond, maar bijna allemaal klapten ze op een gegeven moment toen de verwachtingen (en met name de snelheid van het groei van het internet) werden bijgesteld.

Volgens de sceptici gebeurt precies hetzelfde bij cryptocurrency: de (potentiële) waarde van de valuta is het actuele nut van deze munten ontstegen, waardoor er onherroepelijk een crash komt.

Toch zijn er ook voldoende argumenten te geven tegen deze verwachting: de Bitcoin kan inmiddels bij honderdduizenden bedrijven worden uitgegeven. Ook steeds meer kleinere digitale valuta kunnen bij winkels worden uitgegeven, zoals de Nederlandse digitale Gulden bij sommige taxibedrijven en op festivals.

Hoewel dit nog in een schril contrast staat bij de plekken waar je ‘gewoon’ met de euro kunt betalen, gaat het argument van een nutteloze digitale munt die er puur is om geld mee te verdienen niet meer op.

Na een kleine piek in 2014 was het lang rustig, tot de Bitcoin (en veel andere munten) eind 2016 begonnen aan een opmars.

Maar wat als de Bitcoin toch crasht?

In vergelijking met normale munteenheden is direct duidelijk dat de Bitcoin enorm volatiel is: de waarde kan soms in twee weken tijd verdubbelen of juist met de helft verminderen. Voor kleinere digitale munten, zoals de eerdergenoemde Gulden, gaat dit soms al helemaal hard. Experts zien hierin de onvolwassenheid en instabiliteit van een munt als betrouwbaar betaalmiddel.

Daar zit zeker een sterk punt in, hoewel het ook niet gek is gezien de oudste digitale munt pas negen jaar oud is en hij nu pas bekend begint te worden bij een groep buiten de early adopters.

Toch zijn de crashes die tot nu toe hebben plaatsgevonden niet van de orde die de sceptici voorspellen. Zeker, de waarde kan soms in korte tijd enorm dalen, maar vrijwel altijd is er over een lange periode groei.

De munt groeit vaak hard voordat hij crasht, maar crasht eigenlijk nooit tot het punt vanuit waar de groei eerder was gestart. Dat wijst erop dat de Bitcoin (en wellicht ook andere digitale valuta) wel degelijk in de lift zitten en er zelfs tijdens een crash een groeiend vertrouwen is. Met de kennis van nu is de kans op verlies ogenschijnlijk vrij klein wanneer je nu munten inslaat.

Is het niet de digitale munt, dan blijft de blockchain over

Het blijft speculeren over de toekomst van de Bitcoin en andere munten als Ethereum, Litecoin en de Gulden. Hoewel er op dit moment veel groei is, is het vrijwel onmogelijk om vijf jaar verder te kijken. Belangrijk zal zijn dat de grootste munten massaal geaccepteerd gaan worden bij (digitale) winkels. Want heeft de digitale munt geen praktisch nut, dan is hij gedoemd om te mislukken.

Eén ding van het systeem blijft wel vrijwel zeker overeind: de blockchain. Dit eerder genoemde systeem werkt zo goed als controlemechanisme voor transacties, dat de mogelijkheden ermee eindeloos zijn. We kunnen er veel meer mee dan alleen het controleren van digitale valuta: ook voor diverse andere diensten kan de blockchain-technologie worden ingezet. Bekijk ook het onderstaande filmpje hierover.

 

Leave a Response