Sport

De 10 grootste voetbalstadions van Nederland

Tom van Pinxteren1253 views
Grootste stadion Nederland

Wat zijn de grootste voetbalstadions van Nederland? Ons land is qua oppervlakte niet zo groot, maar op het gebied van voetbal zijn we wereldwijd een grote naam (vroeger iets meer dan nu). Nederland als voetballand heeft door de jaren heen steeds meer grote voetbaltempels gebouwd. In dit artikel lees je wat de 10 grootste stadions in Nederland zijn.

10. Rat Verlegh-Stadion (19.000)

Een avondje NAC. Het Rat Verlegh-Stadion is bekend in heel Nederland voor zijn goeie sfeer. Ondanks dat NAC Breda momenteel niet op het hoogste niveau speelt, zit de tribune altijd goed vol. In 1996 werd het stadion door de club in gebruik genomen. In het Rat Verlegh is voetbal niet altijd het belangrijkst. De supporters van NAC hebben namelijk al een aantal keer voor de hoogste bieromzet in een seizoen gezorgd. In ieder geval hoort het Rat Verlegh-stadion bij de grotere stadions van Nederland.

https://www.instagram.com/p/CD6dSndp1RH/?utm_source=ig_web_copy_link

9. Parkstad Limburgstadion (19.979)

In Limburg vind je meerdere profclubs. Het Parkstad Limburgstadion van Roda JC is de grootste voetbaltempel die er staat. In het verleden werd er Europees voetbal gespeeld en waren de 19.000 plaatsten bezet. Helaas gaat het tegenwoordig iets minder met de Limburgers. Zowel financieel als sportief vallen de prestaties van Roda JC tegen. Gelukkig staan ze nog wel op de negende plaats in de lijst van Nederlandse voetbalstadions 

https://www.instagram.com/p/CDhecTRA2ys/?utm_source=ig_web_copy_link

8. Euroborg (22.550)

In 2006 werd de Euroborg van FC Groningen geopend, ook wel bekend als De Groene Kathedraal. Tegenwoordig draagt het stadion de naam: Hitachi Capital Mobility Stadion. De Euroborg ligt toch iets fijner in de mond. De afgelopen jaren waren er altijd veel lege plekken te zien in het stadion. Daar komt na de coronacrisis hopelijk verandering in. De terugkeer van Arjen Robben bij FC Groningen moet het stadion weer vol krijgen.

https://www.instagram.com/p/CCA4QdunPdq/?utm_source=ig_web_copy_link

7. Stadion Galgenwaard (23.750)

De Galgenwaard is als sinds 1970 de thuisbasis van FC Utrecht. In 2001-2002 werd er een grote verbouwing gedaan die het stadion naar zijn huidige capaciteit omtoverde. Eerder in 1981 werd de Galgenwaard al een verbouwd. Destijds besloten de Utrechters het stadion zelf maar te slopen. De beelden zijn beroemd onder voetbalsupporters. Vandaag de dag staat het stadion bekend om zijn lange hoge tribunes. In een kolkende Galgenwaard heeft menig topclub een lastige middag. Het is een van de grootste voetbalstadions van Nederland.

https://www.instagram.com/p/CDzeKMRHBMt/?utm_source=ig_web_copy_link

6. GelreDome (25.000)

Vitesse uit Arnhem speelt zijn thuiswedstrijden in het GelreDome. Sinds 1998 is dat al zo. Het multifunctionele stadion is in het bezit van een dak wat open en dicht kan. Er worden ook concerten, feesten en congressen in georganiseerd. Helaas is het stadion eigenlijk te groot voor Vitesse om te vullen.  Het stadion staat bekend om zijn lage bezettingsgraad. Het is het op 6 na grootste voetbalstadion van Nederland. Hopelijk zit het stadion ooit wel vol.

https://www.instagram.com/p/CDrUWO9ArDS/?utm_source=ig_web_copy_link

5. Abe Lenstrastadion (27.224)

De legendarische voetballer Abe Lenstra kennen de meesten mensen alleen van verhalen. Naar de voetballer is het stadion van SC Heerenveen vernoemd. Op de tribunes wordt het Friese Volkslied trouw meegezongen voor elke wedstrijd. Ook onder uitsupporters heeft het stadion een goede naam. Het bezoekersvak is namelijk al meerdere malen tot het beste van de Eredivisie verkozen.

https://www.instagram.com/p/CD6Sd2hnPu2/?utm_source=ig_web_copy_link

4. De Grolsch Veste (30.205)

Het stadion van FC Twente is een imposant bouwwerk. In 1998 opende de Grolsch Veste zijn deuren. Na meerdere verbouwingen is de capaciteit gegroeid naar 30.205. Ook de Tukkers staan bekend om de enorme bieromzet die in het stadion behaald wordt. In het seizoen van 2018-2019 was het op vier na grootste stadion van Nederland te bewonderen in de Keuken Kampioen Divisie. Ondanks de degradatie bleven de supporters de club trouw. Nu ze weer op het hoogste niveau spelen hopen de Tukkers weer op sportieve successen in de Grolsch Veste. Een nieuw kampioenschap zal er nog even niet in zitten. 

https://www.instagram.com/p/CD8hDCWpgOq/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Philips Stadion (35.000)

Het Grootste stadion van Brabant is van PSV. Het Philips Stadion bestaat al sinds 1910. Hier speelde het personeel van Philips zijn thuiswedstrijden. Hoewel het huidige stadion nog op dezelfde plek staat, is het flink in omvang toegenomen. 35.000 man kan erin.  Het stadion kwam negatief in het nieuws toen PSV de grond eronder aan de gemeente verkocht. Veel mensen zagen dit als onreglementaire overheidssteun. Dit werd echter nooit vastgesteld. 

https://www.instagram.com/p/CB-bp_3h75m/?utm_source=ig_web_copy_link

2. De Kuip (51.117)

Eigenlijk is de naam Stadion Feijenoord, maar iedereen noemt het de Kuip. Volgens velen is dit het mooiste stadion van Nederland. Tegenstander zijn altijd onder de indruk van een volle Kuip. De sfeer is er vaak geweldig. Al jarenlang is er ruzie bij Feyenoord. Een groep wil het oude stadion vervangen voor een nieuwe. Anderen willen de Kuip verbouwen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Het zou mooi zijn als het stadion behouden kan blijven. Misschien niet het grootste stadion van Nederland, maar wel een hele mooie.

https://www.instagram.com/p/y371gHJ9VR/?utm_source=ig_web_copy_link

1. De Johan Cruijff Arena (54.990)

Wat is het grootste voetbalstadion van Nederland? De Johan Cruijff Arena. In 1996 verhuisde Ajax naar de Arena. Stadion de Meer was veel mooier volgens veel supporters. In de eerste jaren stond de Arena ook bekend als een sfeerloos stadion. Pas sinds de Europese successen van de afgelopen jaren is het een echt sfeervol stadion geworden. Magische avondjes in de Champions League.  In 2018 werd het stadion vernoemd naar grootste voetballer die Nederland ooit gekend heeft: Johan Cruijf. Dit is de grootste van de voetbalstadions in Nederland.

De Johan Cruijff Arene grootste voetbal stadion Nederland.

Dit waren de grootste voetbalstadions van Nederland. Opvallend genoeg komt het Afas stadion van AZ niet voor in dit rijtje. Zij zouden op de twaalfde plek geëindigd zijn achter Sportpark Brasserskade van DHC Delft. Lees in het volgende artikel wat de vijf grootste voetbalstadions ter wereld zijn.

Leave a Response