Sport

De 6 meeste gemaakte fouten in de sportschool

Jaro858 views
fouten sportschool

Er is in de huidige samenleving veel aandacht voor gezondheid en sporten. Sporten heeft dan ook een bewezen positieve invloed op het lichaam en de geest. Sportscholen winnen de laatste tijd snel aan populariteit doordat het zeer geschikte plekken zijn om aan de gezondheid te werken. Veel mensen die naar een sportschool gaan doen dat echter zonder professionele begeleiding. Dit zorgt dat er nogal eens fouten worden gemaakt in de sportschool. We bespreken hier de 7 meest gemaakte fouten in de sportschool zodat jij jezelf voor deze fouten kunt behoeden.

Niet de juiste rust tussen sets

Tussen de sets neem je natuurlijk een pauze om je spieren even te laten herstellen. Wanneer deze rust niet lang genoeg is kan dat zorgen voor mindere prestaties en een training met minder resultaat. Er zijn echter ook veel mensen die te lang pauze nemen tussen de sets en zo tijd verspillen. De juiste rusttijd is afhankelijk van de belasting en de doelen die je hebt, vraag een personal trainer om advies voor jouw ideale rusttijd.

Het verkeerde gewicht gebruiken

Waar veel vrouwen in de sportschool kiezen voor een te laag gewicht uit de onterechte angst om gespierd te worden, daar kiezen veel mannen juist een te zwaar gewicht om mee te trainen. Te zware gewichten zorgen dat de uitvoering minder wordt en vergroten de kans op blessures en overtraining. Ook voor het bepalen van het juiste gewicht om mee trainen kun je een personal trainer of ervaren sportschoolganger vragen om advies.

Gebrek aan variatie

Wanneer jij iedere keer dezelfde oefeningen gebruikt om een bepaalde spiergroep te trainen ontvangen jouw spieren geen nieuwe prikkels. Om echt stappen vooruit te kunnen maken moet je flink variëren in de oefeningen die je doet. Kijk eens op het internet of op displays of informatieboekjes voor inspiratie. Ook een ander aantal herhalingen van dezelfde oefeningen met een ander gewicht kan worden gebruikt als variatie.

De warming-up vergeten

Net als bij iedere andere sport is het ook in de sportschool van belang dat jij een goede warming-up doet. Door je spieren eerst op te warmen zorg je dat de kans op blessures een stuk kleiner wordt.

fouten sportschool 2

Lees ook: Dit zijn de allermooiste surfspots ter wereld!

Verkeerde uitvoering

Een groot gevaar voor mensen die weinig ervaring hebben in de sportschool is een verkeerde uitvoering van de oefeningen. Dit zorgt voor een grotere kans op blessures en voor een minder effectieve training. Zoek filmpjes of informatie over de oefeningen zodat je goed weet hoe je de oefening moet doen. Ook advies van een personal trainer of ervaren sporter kunnen hier natuurlijk bij helpen. Een handige tip is om eerst eens met een wat lager gewicht te trainen zodat je de vorm van de oefening goed onder de knie krijgt.

Voortdurend op je telefoon kijken

Helaas zien we in de sportschool nog maar al te veel mensen die na iedere set even hun telefoon pakken. Dit zorgt voor onnodige afleiding en een minder effectieve training. Wanneer je jouw telefoon gebruikt om muziek te luisteren of om gebruik te maken van een fitness applicatie is dat natuurlijk geen probleem. Zorg echter dat je het bij deze functies houdt en niet op social media verzeilt raakt. Beschouw jouw training als een lekker moment om even los te komen van jouw telefoon.

Maak jij deze fouten nog? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response