Lifestyle

De 7 belangrijkste beleggersfouten om te voorkomen

Dion898 views
De 7 belangrijkste beleggersfouten om te voorkomen

Een belegger is ook maar gewoon een mens en maakt dus net als andere mensen fouten. Maar een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, en dus leert ook een belegger van zijn fouten. Niet alleen van zijn eigen fouten, maar ook die van anderen. Ga je zelf beleggen, dan geldt dit – hopelijk – ook voor jou. Maar het liefst voorkom je natuurlijk fouten, want het gaat wel om jouw geld. Wij zetten de zeven belangrijkste beleggersfouten om te voorkomen voor je op een rijtje.

Jezelf overschatten

Er is niets mis met zelfvertrouwen. Overtuiging is nodig als je gaat beleggen, anders ben je letterlijk je geld aan het weggooien. Maar zelfoverschatting kan ook desastreus zijn. Ga er niet automatisch van uit dat jij het beter weet dan anderen, want de prijs van een aandeel is een foute niets meer dan de mening van alle beleggers uitgedrukt in een prijs. Zorg dat je goed weet waar jij een voordeel in inzichr hebt ten opzichte van anderen. Vergeet niet dat er veel grotere spelers actief zijn op de markt die veel invloed hebben, veel meer dan jij.

Achteraf het beter weten

Achteraf weet je alles beter, bijvoorbeeld dat je beter had kunnen beleggen bij Binck. Je onthoudt ook liever de keren dat je een juiste inschatting maakte dan de foute inschattingen, waardoor je een verkeerd beeld kunt onwikkelen van hoe vaak je het bij het rechte eind hebt. Je kunt jezelf oefenen door een tijdje zonder inleg voorspellingen te doen en in de gaten te houden wat ervan uitkomt. Dit geeft je een realistischere kijk op jouw inschattig van de markt.

Beleggersfouten

Nieuws niet het juiste gewicht geven

Je hoeft zelf geen belegger te zijn om te weten dat nieuws en de aandelenmarkt met elkaar verbonden zijn. Slecht nieuws zorgt vaak voor een overdreven reactie op de markt. Daarom hechten beleggers veel waarde aan het nieuws. Toch is de ontwikkeling van een aandelenkoers niet geheel in te schatten op basis van het nieuws, want de beleggersrealiteit is weerbarstig. Het is immers niet per se dat zonder nieuws er geen veranderingen in een koers plaatsvinden. Daarnaast is het ook zo dat je niet ál het relevantie nieuws altijd meekrijgt. Baseer je voorspelling dus niet volledig op het nieuws.

Niet naar de hele portefeuille kijken

Beleggers hebben de slechte gewoonte om naar ieder aandeel afzonderlijk te kijken, in plaats van naar de aandelenportefeuille als geheel. Ze kennen de historische aankoopprijs van een aandeel, en verkopen pas als het voor meer dan dat kunnen verkopen, waardoor ze jarenlang aan de aandelen blijven vasthouden. Dit terwijl ze een portefeuille met verschillende aandelen hebben. Deze manier van beleggen is geen gedegen portefeuillemanagement, maar is meer vechten op fondsregelniveau. Dit terwijl een belegger wel op 31 december kijkt naar de waardestijging van zijn hele portefeuille over het gehele jaar. Dit zou juist moeten aansporen om slecht preseterende aandelen te verwijderen en in plaats daarvan aandelen te kopen die kansrijker zijn.

Bevestiging zoeken

We hadden het eerder over zelfvertrouwen. Ervaring leert dat veel beleggers er behoefte aan hebben dat anderen hetzelfde denken als zij ter bevestiging. De vraag is hoe betrouwbaar de visie van een ander is. Op het internet kan immers iedereen zijn of haar mening geven. Daar zitten complottheorieën tussen en andere onzalige redeneringen. Aan dit soort subjectiviteit heb je veel minder dan aan het daadwerkelijke, objectieve rendement. De enige mening die echt telt is die van mensen die zelf het aandeel kopen of verkopen, de markt dus.

Niet denken in geldpotjes

Iedere euro is inwisselbaar voor een andere euro. Daarom heeft het weinig zin om te denken in geldpotjes met elk een eigen bestemming. Een spaarpot voor een wereldreis, een pot voor een nieuwe auto enzovoort. Deze manieren van denken zorgen ervoor dat mensen geld reserveren op een spaarrekening met een lage rente en vervolgens voor iets anders een lening afsluiten of een betalingsregeling treffen waarbij de rente die ze betalen hoger is dan die van hun spaarrekening.

Verkeerde verdeling van geduld

Geduld is een schone zaak bij het beleggen. Je kunt je geld laten groeien als je wacht tot je aandelen de piek van hun stijging bereiken. Maar de drang om niet te verliezen is groot. Daarom houden mensen vast aan verliesgevende aandelen in de hoop dat ze weer gaan stijgen, en verkopen ze te vroeg aandelen die op winst staan. Dit terwijl je juist je verliezen zo snel mogelijk kwijt moet en je winst zoveel mogelijk moet laten groeien.

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.

Leave a Response