Eten & Drinken

De BBQ schoonmaken: 4 tips

Jaro1201 views
bbq-schoonmaken

Op een zomerse dag is BBQ’en natuurlijk hartstikke leuk! Gezellig met vrienden of familie genieten van een heerlijk lapje geroosterd vlees, er zijn maar weinig dingen die daaraan kunnen tippen… Een minder aspect van BBQ’en is het schoonmaken van het rooster. Dit klusje is echter wel belangrijk, je wilt uiteraard de volgende keer dat je gaat BBQ’en met een schoon rooster beginnen. Hoe maak je de BBQ nu het beste schoon? Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet!

1. Voorkomen is beter dan genezen…

De eerste stap naar een schone BBQ voor de volgende keer is het schoonhouden van de BBQ. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar er is een eenvoudig trucje voor. Smeer simpelweg vóór je gaat BBQ’en het rooster in met olie. Zo voorkom je dat er vleesresten aan het rooster blijven plakken die vervolgens zullen verbranden. Een andere hack is het insmeren van het rooster met citroensap. Smeer – tussen het grillen door – citroensap op het rooster en je voorkomt dat er resten aan het rooster blijven kleven. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

2. Wacht niet te lang

Gelijk na het BBQ’en heb je waarschijnlijk alles behalve zin om dat verrekte ding schoon te maken. Toch raden we je aan om niet te lang te wachten met het schoonmaken van de BBQ. Als je wacht tot de volgende dag, dan ben je 2x zo lang bezig. Het beste kun je wachten tot de BBQ redelijk is afgekoeld (maar nog wel warm is). Spuit nu een reinigingsproduct (elk product dat ontvettend werkt) op het rooster en verwijder de etensresten met een staalborstel. De etensresten zullen er nu eenvoudig afgaan. Na afloop raden we je aan om het rooster met olie in te smeren. Zo voorkom je dat het staal gaat roesten!

3. Ook de buitenkant

De BBQ is natuurlijk meer dan alleen een rooster. Maak dus ook de buitenkant geregeld schoon. Gebruik hier geen staalborstel of schuurspons voor, maar een zachte doek. Zo blijft de BBQ mooi glanzen en beschadig je de lak niet. Qua reinigingsmiddelen: kies voor een mild product wat ontvettend werkt. Dus niet de agressievere (bijtende) schoonmaakmiddelen.

bbq-schoonmaken-2

Lees ook: Malse spareribs op de BBQ met de 3-2-1 methode!

4. Houtskool

Nu je rooster en de buitenkant van de BBQ schoon is, rest je nog één klus: het verwijderen van het as in de bodem. Verwijder altijd alle overgebleven kolen, het as en de etensresten nadat je gebarbecued hebt. Wanneer je dit niet doet, zul je last krijgen van overmatige rook de volgende keer dat je gaat BBQ’en. Het beste kieper je de BBQ om zodat de droge resten eruit vallen. Vervolgens vul je de BBQ met warm water en wat afwasmiddel. Even laten weken en een doekje erdoorheen en je bent weer klaar voor de volgende BBQ!

Zo, dat was niet zo lastig, toch? Het schoonmaken van je BBQ duurt hooguit 30 minuutjes. Zo zorg je ervoor dat de BBQ lang meegaat en dat je nog veel meer BBQ-maaltijden kunt eten!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response