Muziek

De beste liveoptredens ooit

Tom van Pinxteren821 views
De beste liveoptredens

Wat zijn de best liveoptredens ooit gedaan? Moeilijk om te bepalen natuurlijk. Toch zijn er een aantal concerten die legendarisch waren. Zelfs mensen die geen fan waren van de desbetreffende artiest vonden het fantastisch. In dit artikel een aantal van de beste of invloedrijkste concerten.

Queen- Live Aid 1985

Het is niet verassend dat Queen in dit lijstje staat. Veel mensen vinden dit het beste liveoptreden allertijden. Live Aid was een zestien uur durend benefietconcert. Er werd geld ingezameld voor Ethiopië.  Wereldwijd traden de grootste artiesten uit die tijd op.  De bijdrage van Queen op Wembley wordt vandaag de dag nog steeds regelmatig bekeken. De 72.000 man in het stadion stonden enthousiast mee te klappen op Radio Ga Ga. Het was een geweldige show met Freddy Mercury als hoofdrolspeler. In 2005 werd het optreden van Queen bij Live Aid bestempeld als de beste live act ooit. Het optreden was zo goed dat het concert tot in detail is nagespeeld voor de film over de band. 

De beste liveacts: Freddy Mercury.

Jimi Hendrix- Woodstock 1969

Natuurlijk mag Woodstock niet ontbreken bij de beste live concerten. Het muziekfestival uit 1969 heeft een mythische status gekregen. Drugs, muziek en vooral vrijheid worden geassocieerd met het legendarische weekend. De afsluiting werd gedaan door niemand minder dan Jimi Hendrix. Het optreden werd door regen een aantal keer uitgesteld. Om half 9 in de ochtend waren er nog dertigduizend van de ooit vierhonderdduizend bezoekers over. Hendrix speelde onder andere een controversiële versie van het volkslied als protest tegen de oorlog in Vietnam. Het is een van de beste liveoptredens allertijden volgens de fans. Daarom is het gehele optreden is in 1994 en 1999 nog eens op album uitgebracht. 

Sex Pistols- Manchester Lesser Free Trade Hall 1976

The Gig That Changed the World’. Bij de beste liveoptredens hoort ook een punkband. Het optreden van de The Sex Pistols heeft veel te weeg gebracht. Het heeft mensen geïnspireerd. Uit dit concert is de punkerbeweging in Groot-Brittannië ontstaan. In het publiek stonden toekomstig leden van The Buzzcocks en Joy Division, twee oprichters van het label Factory Records, zanger van The Fall: Mark Smith, Mick Hucknall van de Frantic Elevators en later Simply Red en de zanger van The Smiths: Steven Morrissey. Het optreden wekte niet alleen bewondering, maar het zette ook aan tot actie. Toen de band terug naar Londen vertrok, begon het te leven in Manchester. Een dag na het optreden werden er talloze gitaren verkocht aan mensen die aanwezig waren. Mensen logen zelfs tegen elkaar dat ze bij het concert waren geweest. Iedereen wilde muziek maken. De BBC heeft later een documentaire over het optreden gemaakt met de titel: ’I swear that i was there’. Het optreden op 6 juni 1976 was het begin van een tijdperk.

Liveoptreden

Dit zijn drie voorbeelden van de beste liveconcerten in de geschiedenis. Er zijn zoveel geweldig liveoptredens en festivals geweest in het verleden. Met alle verschillende genres en stijlen is het bijna onmogelijk om de beste te kiezen. Dat moet iedereen maar voor zichzelf bepalen. 

Leave a Response