Films & Series

De beste sportdocumentaires van dit moment

Tom van Pinxteren754 views
Beste sportdocumentaires

De beste sportdocumentaires geven een kijkje in de sportwereld die je nog niet had gezien. Met alle verschillende aanbieders van films en series is het aanbod docu’s ook toegenomen. Netflix, videoland, amazone, allemaal streamen ze sport gerelateerde programma’s. In dit artikel een overzicht van de sportdocumentaires die je absoluut gezien moet hebben. Sportliefhebber of niet, dit is geweldig beeldmateriaal voor iedereen. 

The Last Dance 

De documentaire over de Chicago Bulls met Michael Jordan in de hoofdrol. De serie neemt je mee door de carrière van de grootste basketballer allertijden. Het is een van de beste sportdocumentaire die op Netflix te vinden is. Van de training tot de kleedkamer na een wedstijd, allemaal is het te zien. Niet alleen Michael Jordan wordt uitgebreid belicht. Ook andere belangrijke figuren zoals Scottie Pippen, Phil Jacksons en nog veel meer komen aan bod. Producent Mike Tollin heeft een waar meesterwerk afgeleverd. Zelfs mensen die niks met basketbal hebben zijn lovend over de serie.

Jordan sportdocumentaire

Lance

Fox Sport zond dit jaar een documentaire uit over de bekendste wielrenner allertijden. Lance Armstrong verteld over zijn carrière en over zijn leugens. Alle duistere momenten over zijn dopinggebruik worden aangehaald. Het goeie van sportdocumentaires is dat ze iets nieuws laten zien. Dat is bij Lance zeker het geval. Je ziet wat er in Armstrong omging tijdens zijn carrière. Ook veel sleutelfiguren uit zijn loopbaan komen aan het woord. Voor iedereen die benieuwd is naar de persoon die het publiek jarenlang voorgelogen heeft, is de documentaire de moeite waard om te kijken. Wees wel gewaarschuwd. Je mening over Armstrong zal er waarschijnlijk niet beter op worden.

Sunderland Till i Die

Altijd al willen zien hoe het achter de schermen bij een chaotische voetbalclub gaat? Dan is Sunderland Till I Die de voetbal documentaire die je moet kijken. De problemen van een club in nood worden getoond. Hectische transferperiodes, boze supporters, sportie tegenvallers en alles wat een profclub meemaakt. Het is een mooi kijkje in de keuken van de organisatie van Sunderland. Eigenlijk is het een handleiding voor hoe het niet moet. De voetbal documentaire is te zien op Netflix.

Facing Ali

Onder beste sportdocumentaires komt boksen natuurlijk ook aan bod. Muhammad Ali is drievoudig wereldkampioen zwaargewicht. Zijn gevechten tegen Chuvalo, Foreman en Frazier zijn legendarisch. Mensen in Nederland stonden diep in de nacht op om Ali te zien vechten op TV. In Facing Ali vertellen zijn tien grootste rivalen over de gevechten met de legende. Je leert hoe het was om het tegen Muhammed Ali op te nemen. Hoor hoe de legende zowel fysiek als psychologisch zijn tegenstanders aanviel. Het is een van de sportdocumentaires te zien op Videoland.

ali de beste documentaire

Pumping Iron

Arnold Schwarzenegger is een icoon in de wereld van bodybuilding. De documentaire over fitness volgen de camera’s de voorbereiding van de Mr. Universe en Mr. Olympia wedstrijden. Schwarzenegger won de Mr. Olympia titel vijf keer achter elkaar. In de documentaire is te zien hoe Lou Ferrigno hem van de troon wil stoten. Het geeft een mooie kijk in de wereld van bodybuilding. Zie een andere Arnold dan de acteur of senator die hij tegenwoordig is. Helaas is Pumping Iron niet meer onderdeel van de sportdocumentaires op Netflix.

Senna

De documentaire over formule 1 legende Ayton Senna. Tien jaar lang was de coureur actief in de sport. Zijn rivaliteit met Alain Prost heeft veel mooie gevechten opgeleverd. Helaas kwam Senna bij een fataal ongeluk om het leven. In de documentaire over zijn carrière wordt enkel met beelden opgebouwd naar zijn fatale ongeluk. Er zijn geen interviews of begeleidende stemmen toegevoegd. Het verhaal wordt enorm intens door manier van in beeld brengen. Senna is een van de beste sportdocumentaires.

formule 1 sportdocumentaire

Nummer 14

Nog een documentaire over voetbal in deze lijst. Johan Cruijf is de grootste voetballer die ons land ooit heeft gekend. In Nummer 14 zie je het leven van Johan Cruijf buiten het veld. Het is een mix van mooie voetbal momenten en de persoon Johan Cruijf. De documentaire is wel al in 1973 gemaakt, dus verwacht geen beelden van El Salvador bij FC Barcelona. Ondanks de leeftijd is het een documentaire die absoluut de moeite waard is om te bekijken. 

Met deze lijst van beste sportdocumentaires kom je de regenachtige dagen wel weer door. Laat je inspireren door de sporthelden uit de geschiedenis. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere producties die de moeite waard zijn om te kijken. Ook zal er in de toekomst genoeg bijkomen. Netflix lijkt nog lang niet klaar met het maken van sport documentaires. Lees in dit artikel welke goeie voetbal films en series er zijn.

Leave a Response