WonenKlussenLifestyle

De beste tips voor een houten vlonder

Redactie MannenNieuws2642 views
vlonder

Heb je altijd al een mooie vlonder in je tuin willen hebben, om lekker op te grillen en te chillen met vrienden, maar is het er op een of andere manier nog niet van gekomen? Misschien was het omdat je geen keuze kon maken, aangezien er zoveel mogelijkheden zijn. Wil je bijvoorbeeld hardhout of naaldhout? Ga je voor planken met een ribbel of toch niet? En blinde montage, wat is dat nu eigenlijk? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt en doe je genoeg inspiratie op zodat je spontaan zin krijgt om aan je eigen vlonder te beginnen.

Hardhout vs Naaldhout

Hardhout is verreweg de beste keuze als het gaat om het maken van een vlonder. Naaldhout is niet opgewassen tegen het Nederlandse klimaat en zal het onbehandeld niet lang uithouden. Daarnaast verliest naaldhout het op veel fronten, zoals duurzaamheid en onderhoud, van hardhout. De enige uitzondering hierop is Siberisch Lariks, ook wel Europees hardhout genoemd. Dus als je echt van de look van naaldhout houdt, is dit de oplossing voor jou. Toch is het over het algemeen aan te raden om een vlonder van hardhout te maken.

Zo heeft hardhout veel voordelen die je bij een vlonder kunt gebruiken. Zoals de naam als zegt is het hard, dus slijtvast. Daarnaast kennen hardhoutsoorten weinig werking, waardoor je er een heel strak terras van kan maken. Ook neemt hardhout weinig water en vocht op, waardoor de vlonder niet glad wordt. Een hardhouten vlonder heeft weinig onderhoud nodig, af en toe een bezem erover en je bent klaar. Ideaal voor de liefhebbers van een onderhoudsarme tuin.

Nu is er in het hardhout assortiment nog een scala aan keus. Bankirai is de populairste hardhoutsoort voor een vlonder op dit moment. Daarnaast maakt Ipé ook zijn opwachting. Dit wordt ook wel gezien als de meest hoogwaardige houtsoort op dit moment. Wil je een echt opvallende vlonder? Kies dan voor het exotische Mukulungu of Padouk.

Trend: Glad geschaafde vlonderplanken

Voor een levendige vlonder gebruik je vlonderplanken met een ribbel of groef. Deze terrasplanken zorgen voor een dynamisch uiterlijk van je terras, maar ze hebben ook een nadeel. Je zou denken dat geribbelde vlonderplanken minder glad zijn, maar niets is minder waar. In de ribbels blijft namelijk makkelijk water staan en hierdoor ontstaat alg. Laat alg, samen met vuil, er nu net voor zorgen dat je vlonder glad wordt.

Dit maakt glad geschaafde planken erg populair. Bij deze vlonderplanken heb je hier namelijk weinig last. Ten eerste blijft het water hier veel minder snel op staan en daarnaast veeg je het er zo vanaf. Deze planken blijven dus, met weinig moeite, stroef. Glad geschaafde vlonderplanken zijn echt de trend van dit moment. Daarnaast leg je een heel luxe en strak ogend terras met glad geschaafde planken. Het zijn de ideale planken als je echt indruk wil maken met je nieuwe vlonder.

Ga voor blinde montage

Vind je schroefgaten in een vlonder niet mooi? Of ben je ervan overtuigd dat het monteren van een vlonder makkelijker moet kunnen? Kies dan voor montage met clips, ook wel blinde montage genoemd. Hierbij schroef je clips vast op de onderbalken en vervolgens schuif je de planken hierin vast. Ideaal als je een strakke vlonder zonder schroefgaten wil en het is nog heel eenvoudig ook.

Een vlonder is een blikvanger in elke tuin en ook nog eens ontzettend makkelijk zelf aan te leggen met behulp van een montagevideo.

Leave a Response