Sport

De grootste voetbalstadions van Duitsland

Tom van Pinxteren824 views
De grootste voetbalstadions van Duitsland

De grootste voetbalstadions van Duitsland zijn flink van omvang. Bij onze oosterburen zitten de tribunes normaal gesproken bom vol. Met een paar duizend man naar een uitwedstrijd of supporters van voor en tegenstander door elkaar heen. Dit is in Duitsland heel normaal. De sfeer is er fantastisch. In dit artikel komen de grootste Duitse voetbalstadions aan bod. 

10. Commerzbank-Arena| Eintracht Frankfurt| 52.300

Op de tiende plaats staat het stadion van Eintracht Frankfurt. In de volksmond heet deze tempel gewoon het Waldstadion. Het is in 1925 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd het stadion gebruikt voor politieke doelstellingen. Voor het WK 2006 werd het Waldstadion gerenoveerd. Sindsdien biedt het plaats aan 52.300 toeschouwers. Daarmee is het een van de grootste stadions van Duitsland.

Frankfurt grootste Stadions

9. Borussia- Park| Borussia Mönchengladbach| 54.067

In 2004 opende het Borussia-Park haar deuren. De thuishaven van Borussia Mönchengladbach is het allerjongste stadion uit deze lijst. Met plaats voor 54.067 toeschouwers is het de nummer 9 van het land. Dit alles slechts voor een luttele 85 miljoen euro.

8. Merkur Spiel-arena| Fortuna Düsseldorf| 54.400

De stad Dusseldorf staat bekend om zijn kerstmarkt, maar je vindt er ook een groot voetbalstadion. De Merkur Spiel-arena had bijna niet in de top 10 gestaan. Gelukkig koos Fortuna ervoor om een aantal zitplaatsen te vervangen voor staanplaatsen. Hierdoor is de capaciteit van 51.500 naar 54.400 gegaan.

Fortuna Dusseldorf voetbalstadion

7.  Volksparkstadion| Hamburger SV| 57.000

Het Volksparkstadion van HSV is tegenwoordig te zien in de tweede Bundesliga. Een van de grootste voetbalstadions van Duitsland, maar zonder sportief succes. Wel was Hamburg een speelstad tijdens het WK 2006. Hopelijk keert HSV snel weer terug op het hoogste niveau. Daar hoort het Volksparkstadion thuis.

6. Mercedes-Benz Arena| VfB Stuttgart| 60.441

In 1933 werd in Stuttgart een stadion gebouwd. Het werd destijds de Adolf Hitler Kampfbahn genoemd. Tegenwoordig is het gelukkig de Mercedes-Benz Arena. In het stadion werd twee keer de finale van een Europacup-1 gespeeld. Met plaats voor 60.441 plaatsen is het een van de grootste Duitse stadions.

5. Veltins Arena| FC Schalke 04| 61.673

De Veltins Arena is sinds 2001 de thuishaven van Schalke 04. Het stadion is ontzettend modern. Zo kan het veld volledige wegschuiven onder de tribunes. Ook zit er een dak op het stadion wat open of dicht kan. Ook is er aan het mijnwerkersverleden gedacht in de spelerstunnel. De sfeer bij thuiswedstrijden is er fantastisch, althans wanneer Schalke weer wat beter speelt.

4. Olympiastadion| 69.267

Het Olympisch Stadion van Duitsland in de zomer van 1972. Tot 2005 was het ook de thuisbasis van Bayern München en 1860 München. Deze twee clubs zijn echter verhuisd naar een ander stadion uit deze lijst. Het Olympia Stadion in Munchen is architectonisch indrukwekkend. Er is ook kritiek vanuit supporters perspectief. Er ligt namelijk een atletiekbaan om het veld heen. Komend seizoen zal Türkgücü München een deel van zijn thuiswedstrijden in dit stadion gaan spelen. Dit is naar aanleiding van hun promotie naar het Duitse profvoetbal.

3. Olympiastadion| Hertha BSC| 74.244

Het Olympiastadion in Berlijn is de nummer drie van Duitsland. 74.244 toeschouwers passen erin. Toen het werd gebouwd voor de Olympische spelen van 1936 konden er zelfs 100.00 toeschouwers in. Helaas zit het stadion bijna nooit vol. De capaciteit is iets te groot voor Hertha BSC.  Toch is het een indrukwekkend bouwwerk.

Hertha BSC

2. Allianz Arena| FC Bayern München/TSV 1860 München| 75.024

De Allianz Arena van München is het geweldig bouwwerk. Natuurlijk is het stadion vooral bekend als thuisbasis van de recordkampioen Bayern München. Het werd gebruikt tijdens het WK 2006 en in 2012 werd hier de finale van de Champions League gespeeld. Ook zal het een van de stadions tijdens het EK 2020 zijn. Drie groepsfase wedstrijden en een kwartfinale worden er gespeeld. Het stadion van Bayern Munchen hoort bij de twee grootste voetbalstadions van Duitsland.

1. Signal Iduna Park| Borussia Dortmund| 81.350

Het stadion van Borussia Dortmund is het grootste voetbalstadion van Duitsland.  De zuid-tribune is beroemd om zijn omvang. De staantribune wordt de Gelbe Wand genoemd naar de clubkleuren. Hier kunnen maar liefst 25.000 supporters staan. Het stadion in Dortmund heet in de volksmond overigens nog altijd het Westfalenstadion. Een geweldige voetbaltempel met een capaciteit van 81.350.

Signal Iduna Park

Dit waren de grootste voetbalstadions van Duitsland. Er staan een aantal indrukwekkende bouwwerken tussen. Daarom is Duitsland een ideaal land voor voetbaltourisme. Het voetbalstadion in Dortmund moet elke voetbalfan een keer bezocht hebben. Welke stadions nog meer op je bucketlist horen te staan, lees je in het volgende artikel: De voetbalstadions waar elke voetballiefhebber een keer moet zijn geweest.

Leave a Response