Lifestyle

De knop omzetten na de zomervakantie: 7 tips

Jaro875 views
dip-na-vakantie

We zitten inmiddels alweer in september en de meeste mannen zijn weer aan het werk. De zomervakantie is ten einde en het weer zal snel weer minder worden. Werken na de zomervakantie hoort er natuurlijk gewoon bij, maar makkelijk is het niet… Veel mannen ervaren een leeg gevoel na de vakantie, al helemaal wanneer je een verre reis hebt gemaakt. Heb jij last van een dip na de vakantie? Veel mensen zijn ontzettend moe na de vakantie en hebben totaal geen zin om weer aan het werk te gaan. Hieronder 7 tips om de knop weer om te zetten en gemotiveerd te werken na de vakantie!

Weer aan het werk na de vakantie

De eerste maandag na de vakantie is altijd een hele lastige. De meerderheid van de Nederlanders heeft (logischerwijs) geen zin om na de vakantie weer aan het werk te gaan. Een kwart van de Nederlanders zit hier zelfs al tegenop terwijl ze nog op vakantie zijn. Kortom, weer aan het werk gaan na de vakantie is niet eenvoudig. Na een aantal weken went het weer en zit je weer in de flow, maar soms duurt dit zelfs nog langer. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het omzetten van de knop? Wij hebben 7 motivatie tips op een rijtje gezet!

1 Houdt de vakantiegewoontes nog even vast 

En dan bedoelen we niet bij het zwembad liggen of feesten tot in de vroege uurtjes… Wel kun je bijvoorbeeld net als op vakantie veel tijd buiten doorbrengen, een boekje lezen in plaats van tv kijken en bijvoorbeeld een maaltijd eten die je op vakantie ook at. Door dit soort ‘overgangsdagen’ te creëren geef je jezelf de kans om rustig weer in het ritme te komen. Binnen no-time kun je dan weer volop in je normale werkroutine komen!

2 Zorg dat je bij tijds weer thuis bent

Zondagavond aankomen op Schiphol en maandagochtend vroeg gelijk weer beginnen dat is geen slimme zet. Zo heb je helemaal geen tijd om de knop om te zetten. Daarnaast zul je op je vakantie al erg tegen het werk op zitten. Zorg dus dat je in ieder geval een paar dagen, maar het liefst een week hebt om weer even te wennen thuis. Zo kun je ook alle koffers uitpakken en jezelf weer helemaal installeren voor het werkende leven.

3 Begin rustig en schiet niet in de stress

Wanneer je dan eenmaal begonnen bent, zul je waarschijnlijk overspoeld worden met taken. Ons advies? Begin rustig aan! Laat het allemaal op je afkomen, probeer niet in de stress te schieten en begin met de meeste eenvoudige taken. Bijpraten met collega’s, het beantwoorden van mailtjes en het bijwerken van je agenda. Zo creëer je overzicht en voelt het allemaal net iets minder veel.

werk-na-vakantie

Lees ook: Waarom werken in de IT hartstikke tof is!

4 Geniet van de dingen van thuis

Heb jij last van een leeg gevoel na de vakantie? Dan ben je niet de enige. Dit gevoel overheerst niet alleen wanneer je op werk bent, maar ook thuis kun je een leeg gevoel ervaren. De beste manier om dit gevoel te laten verdwijnen is door te focussen op de fijne dingen die je thuis hebt. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van je stamkroeg, het kijken van een film op je grote tv, of het bezoeken van vrienden in de buurt. Deze dingen zul je ongetwijfeld gemist hebben op vakantie, geniet er dus ook van nu je thuis bent! Zo zal het lege gevoel en de dip na de vakantie gauw over zijn. Want je hebt het zo slecht nog niet thuis, toch?

5 Koester de fijne herinneringen

Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone met een camera. Er zullen op vakantie dan ook genoeg foto’s gemaakt zijn om prachtige herinneringen nooit meer te vergeten. In plaats van dat deze foto’s in een mapje op je telefoon belanden om nooit meer bekeken te worden, kun je hier ook een fotoalbum van laten maken. Zo kun je als het even tegenzit heerlijk genieten van al deze prachtige herinneringen.

6 Plan de volgende vakantie

Wat is het beste medicijn voor een ‘after holiday’ dip? Juist, een volgende vakantie boeken! Indien dat financieel mogelijk is natuurlijk. Als je veel geld uit hebt gegeven in de zomervakantie, kun je ook kiezen voor het plannen van een weekendje weg of een stedentripje dichtbij. Alles om maar weer even in die vakantievibe te komen!

7 Pak het sporten weer op!

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Veel mannen gaan geregeld naar de sportschool, maar op vakantie kan dat niet altijd op elke plek. Een manier om weer in de werkroutine te komen is het weer oppakken van het sporten. Zo voel je je ten eerste blijer en ten tweede ook gemotiveerder om weer aan het werk te gaan. Blijf vertrouwen houden, want binnen de kortste tijd ben je weer heerlijk aan het werk!

Heb jij vaak last van een sip gevoel na de vakantie? Zo ja, wat doe jij dan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response