Wonen

De meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een tuin

Dion1210 views

We dromen er allemaal wel eens van, een prachtig aangelegde tuin rondom een droomhuis. En hoewel dat droomhuis misschien wat minder snel binnen bereik is, is de kans dat je een tuin hebt of op enig punt krijgt redelijk aanwezig. Je hebt vast al ideaalbeelden over hoe die tuin in het ideale geval eruit zou kunnen zien. Wanneer je de kans krijgt om je gewenste tuin aan te leggen, wil je er dan ook alles uithalen. Maar let wel op de zaken hieronder op ons lijstje van de meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een tuin.

Terrasoverkapping vergeten

Een mooi aangelegd stukje natuur in de achtertuin is prachtig, maar om er optimaal van te kunnen genieten moet je ook een stuk inruimen waar je kunt zitten. Daarom is een terras eigenlijk wel een must bij het aanleggen van een tuin. De buitenlucht en de zon zijn natuurlijk heerlijk als je buiten zit, maar het is ook wel eens minder goed weer, en je wilt ook schaduw hebben. Daarom is bij de aanleg van een terras een terrasoverkapping iets wat je zeker niet moet vergeten. Die overkapping zorgt er ook nog eens voor dat de spullen op je terras minder snel nat en vuil worden. Doe voor mooie terrasoverkappingen eens inspiratie op op www.foravida.nl.

Bomen: mooi, maar destructief

Bomen kunnen schitterend zijn, maar er kleven verschillende nadelen aan. De meest voor de hand liggende is natuurlijk al het blad dat er in de herfst naar beneden komt. Dit kan voor een hoop werk zorgen wanneer je je tuin opgeruimd wilt houden. Maar op de langere termijn kunnen bomen ook veel schade veroorzaken. En niet alleen tijdens een flinke storm. Ondergronds tieren de wortels welig, en deze wortels kunnen flinke schade veroorzaken aan de tuin zelf, maar zeker ook aan het riool. En dat zijn dure zaken om te moeten laten repareren.

Vijver: veel onderhoud nodig

Een vijver in de tuin zorgt voor dat extra stukje gevoel van luxe, en het geluid van stromend water kan rust geven. Oké, het kan er ook voor zorgen dat je voortdurend naar het toilet moet, maar dat is niet het voornaamste nadeel van een vijver. Het onderhoud is dat wel; onderschat namelijk niet hoeveel werk erin zit om een vijver schoon te houden. Algen groeien snel, en het trekt ook kikkers aan. Daarnaast is een vijver gevaarlijk wanneer je kleine kinderen hebt, die erin kunnen vallen en in het ergste geval ook verdrinken.

Buitenkraan: noodzakelijke investering

Denk niet dat je de investering in het aanleggen van een buitenkraan kunt laten zitten. In droge en warme periodes moet je flink sproeien, en met een enorme tuinslang door het huis vanaf de gootsteen begint erg snel te vervelen. Een buitenkraan is een stuk praktisch gemak dat je eigenlijk niet kunt missen als je serieus bent in het bijhouden van een nette tuin.

Planten: niet te veel doorwisselplanten

Om te voorkomen dat je heel veel tijd in je tuin moet steken, is het verstandig om slechts 20 procent van de beplanting te vullen met bloeiers en verwisselbare planten. De andere 80 procent is dan basisbeplanting die het langere tijd volhoudt.

Gladde stenen en tegels: levensgevaarlijk

Glad is vaak mooi, maar lang niet altijd praktisch. Je wilt niet het risico lopen om uit te glijden op je terras of je looppaadje. Bedenk dus goed wat voor stenen en tegels je gaat gebruiken in je tuin. Je wilt een steen die makkelijk te onderhouden is, maar niet zomaar spekglad wordt. Goede terrastegels zijn vaak wel 5 centimeter dik en worden niet glad wanneer ze nat worden. Vaak zijn ze van beton of natuursteen gemaakt.

Hovenier is een vak

Nederlanders houden van besparen, en als we iets zelf kunnen doen, zullen we het vaak ook proberen. Maar hovenier is niet zomaar een vak. De aanleg en het onderhoud van een tuin vergt specifieke kennis, en die bezitten de meesten van ons niet. Beter bespreek je je wensen met een ervaren hovenier, die de uitvoering van jouw plannen in goede banen kan leiden, zodat het eindresultaat ook daadwerkelijk een nette, duurzaam aangelegde tuin is. Laat ook het plaatsen van tegels over aan de expert, want een slecht aangelegd terras of paadje gaat in de toekomst voor veel ergernis zorgen.

Leave a Response