Sport

Dit zijn de vijf grootste voetbalstadions ter wereld

Tom van Pinxteren2370 views
De vijf aller grootste voetbalstadions

Wat is het grootste voetbalstadion van de wereld? De populariteit van het voetbal blijft maar groeien. De clubs hebben lange wachtrijen voor seizoenkaarten. Om aan de enorme vraag te voldoen bouwen ze grotere stadions. In dit artikel staan de vijf grootste voetbalstadions ter wereld. Ik kan je verklappen, maar een uit de lijst ligt in Europa.

Het op 5 na grootste voetbalstadion: Soccer City, Johannesburg

Soccer City werd in 1989 geopend. Toen het WK voetbal naar Zuid-Afrika kwam werd het stadion gerenoveerd. Sindsdien is de capaciteit 94736. Het theater was in 2010 de locatie voor de WK finale tussen Nederland en Spanje. In clubverband is het stadion de thuisbasis van de Kaizer Chiefs, de grootste club van Zuid-Afrika (14 miljoen fans). Het is een mooi stadion, maar voor ons Nederlanders is het verbonden met een pijnlijke herinnering .

Soccer city, enorm stadion

Op 4: het Azadistadion, Teheran

Het Azadistadion is de thuisbasis van de Iraanse voetbalploeg, Esteghlal FC en Persepolis FC. De opening was in 1973. Tegenwoordig ligt de capaciteit op 95.225, maar ooit lag dit dik boven de 100.000. Het stadion was onderdeel van een plan om de Olympische Spelen naar Iran te halen. Echter, door de politieke onrust werd het land nooit gekozen. De architectuur van het stadion zorgt ervoor dat het lawaai van de tribunes versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een intimiderende sfeer voor de tegenstander.

Azadi stadion, groot stadion in Teheran

Het grootste voetbalstadion van Noord-Amerika: Estadio Azteca, Mexico-stad

Het Aztekenstadion is de thuisbasis van het Mexicaanse voetbalelftal en van Club America. De opening was in 1966 ten behoeve van de Olympische Spelen in 1968. In het stadion is twee keer een finale van een WK-voetbal gespeeld, in 1970 en 1986. In de kwarfinales van 86 beleefde Maradonna zijn ‘Hand van God’ moment in Azteca. Met een capaciteit van 95.500 is het één van de grootste voetbalstadions.

Estadio Azteca, iconisch groot stadion

Camp Nou, Barcelona: het grootste stadion van Europa

Dit stadion heeft nauwelijks toelichting nodig. Camp Nou is de thuisbasis van FC Barcelona. Hier spelen de grootste voetballers op aarde: Maradonna, Cruijf, Romario, Messi en ga zo maar door. Helaas heeft de tribune in sommige wedstrijden veel weg van een toeristische attractie, maar het blijft een mooi stadion. Met zijn capaciteit van 99.354 is Camp Nou het op één na grootste voetbalstadion ter wereld.

Camp Nou, grootste stadion van Europa

Het grootste voetbalstadion ter wereld: Het Rungrado 1 mei-stadion, Pyongyang

Het 1 mei-stadion in Noord-Korea is momenteel het grootste voetbalstadion ter wereld. Dit voetbalstadion staat bekend om grote parades en evenementen ter ere van de Noord-Koreaanse leider. Het is de thuisbasis van het nationale voetbalelftal. Met een capaciteit van 150.000 is het veruit het grootste stadion ter wereld.  Op de socialistische Dag van de Arbeid, 1 mei 1989, opende het zijn deuren. Het is helaas nog nooit gebruikt voor een groot eindtoernooi zoals het WK-voetbal.

De lijst met grootste stadions ter wereld verandert waarschijnlijk nog regelmatig de komende jaren. Grote voetbalclubs zoals Real Madrid hebben plannen om hun stadion uit te breiden. Heb je interesse in voetbalstadions? Lees dan hier welke stadions je een als liefhebber een keer moet bezoeken.

Leave a Response