Automotive

De Toyota Prius, nog steeds de meest populaire hybride auto!

Jaro888 views
Toyota Prius
Redactionele auteursvermelding:  / Shutterstock.com

Anno 2019 schieten de elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond. Dit is natuurlijk alleen maar goed, aangezien we als wereld de CO2-uitstoot drastisch moeten verminderen. Toch is de elektrische auto niet voor iedereen. Wanneer je bijvoorbeeld veel lange ritten maakt, dan kan het onderweg opladen van de auto een minpunt zijn. Ook zijn de wat oudere elektrische auto’s niet zo goed als de nieuwe modellen. Een tweedehandsje is dus niet zo’n verstandige keuze. Voor mensen die om wat voor reden dan ook geen elektrische auto kunnen rijden, kan een hybrideauto een goed alternatief zijn. De populairste hybride auto en tevens één van de eersten is de Toyota Prius. Wat zijn de voordelen van deze auto?

Historie van de Prius

Laten we beginnen met een stukje geschiedenis. Zo’n 22 jaar geleden in 1997 verraste Toyota de hele wereld met de introductie van de Toyota Prius. Deze auto beschikt over een krachtige elektromotor in combinatie met een zuinige benzinemotor, revolutionair voor deze tijd. Inmiddels is Toyota bezig met de vierde generatie Prius en de auto is zwaar geëvalueerd. Het populairste model is de derde generatie Prius uit 2009. In de eerste maand verkocht Toyota maar liefst 180.000 exemplaren (18x zoveel dan de geschatte 10.000).

Hoe werkt de Hybride technologie?

Het uiterlijk van de Prius is niet zo indrukwekkend. Nee, het unieke aan deze auto is de hybridemotor. Hoe werkt dit precies? Een hybride auto heeft twee aandrijvingen, een benzinemotor en een elektromotor. Deze twee motoren werken tijdens het rijden als het ware samen. Bij snelheden onder de 50 km/h rijdt de auto op de elektromotor. Rijd je harder dan 50 km/h, dan rijd je op de benzinemotor. Hoe wordt deze elektromotor opgeladen? Je hoeft bij een hybrideauto de elektromotor niet op te laden. Dit opladen gebeurd tijdens het remmen en wanneer je rijdt op de benzinemotor, door middel van een soort van dynamo. Naast het zuinige karakter en de revolutionaire techniek zijn er nog meer voordelen aan de Toyota Prius verbonden? Welke zijn dat? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

1 Minder CO2-uitstoot

Eén van de belangrijkste voordelen van een Toyota Prius is de lage CO2-uitstoot. In vergelijking met een volledig elektrische auto, die weinig tot niks uitstoot, stoot de Prius nog wel CO2-uit. Bij snelheden tot 50 km/h gebeurt dit echter niet. Met name bij mensen die veel in de stad rijden (lage snelheden, veel remmen en optrekken), is dit erg effectief en zal de CO2-uitstoot erg laag zijn.

2 Niet opladen

Waar je een elektrische auto om de paar honderd kilometer op moet laden, is hier bij de Toyota Prius hybride auto geen sprake van. Dit opladen is voor veel mensen een reden om niet elektrischt te rijden. Wanneer je geregeld grotere afstanden aflegt is dit namelijk erg onpraktisch. Een autovakantie naar bijvoorbeeld Spanje zit er vaak ook niet in, aangezien er hier minder oplaadpalen staan. De elektromotor van de Toyota Prius laadt zichzelf dus als het ware op. Je kunt dus letterlijk overal naartoe zonder dat je onderweg moet stoppen om de batterij op te laden.

2 Stilte

Veel auto’s maken een behoorlijke herrie. Tijdens het optrekken, of wanneer je extra gas geeft. De hybride auto is muisstil (wanneer er gereden wordt op de elektromotor). Zo kun je tijdens het rijden heerlijk genieten van de stilte, van de muziek die je luistert of ongestoord converseren met de bijrijder. Heerlijk!

3 Goedkoop

De aanschafprijs van een hybrideauto zoals de Prius ligt weliswaar een stuk hoger als die van een normale benzine- of dieselauto. Dit verdien je echter weer snel terug door middel van belastingvoordeel én de lage verbruikskosten. Zo rijd de gemiddelde Toyota Prius makkelijk 1 op 18. Sommige modellen passeren zelfs de 1 op 20 grens. Deze prestaties kun je met een reguliere benzineauto bijna niet halen. De Prius is ook ideaal om te leasen. De belasting bij particulier rijden als bij zakelijk rijden ligt een stuk lager als bij een benzineauto. Kortom, de Prius is ook een economische auto!

4 Beperkt onderhoud

Het aanschaffen van een auto is 1, maar het onderhouden van een auto kost ook behoorlijk wat geld. Een Toyota Prius is een stuk goedkoper in onderhoud. Omdat het zo’n populair model is, zijn er veel onderdelen in omloop. Bovendien kost het onderhouden van een hybride auto in het algemeen een stuk minder dan bij een benzineauto. Naar schatting is het onderhoud van een hybride auto zo’n 30% goedkoper als bij een benzineauto. Bovendien slijten de banden van een hybride auto minder snel en aangezien de meeste hybride auto’s niet over een versnellingsbak beschikken, kun je ook geen krijgen last van een kapotte koppeling.

toyota prius 2

Lees ook: BMW introduceert draadloos oplaadbare auto!

5 Goed imago

In de gedigitaliseerde wereld waarin we momenteel leven, maken mensen zich meer zorgen over hoe ze door anderen beoordeeld worden. Door de komst van Social Media platformen als Facebook en Instagram, weten mensen veel meer over andere mensen. Wanneer je een Toyota Prius rijdt, hoef je je in ieder geval nergens voor te schamen. Het groene imago van de auto roept vaak positieve reacties op. Ook op zakelijk gebied. Wanneer jij een groen wagenpark hebt, zal dit door klanten en andere zakelijke connecties erg gewaardeerd worden.

Heb jij ervaring met de Toyota Prius? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response