WonenLifestyle

De voor- en nadelen van verschillende vloeren voor in je huis

Dion1200 views
Laminaat is bijzonder populair omdat het goedkoop is en makkelijk zelf te leggen.

Ga je verhuizen of verbouwen in je huis? Eén van de zaken waar je goed over moet nadenken, is wat voor vloeren je in welke ruimte wilt hebben. Ieder type vloerbedekking heeft zijn voordelen en nadelen waar je je van bewust moet zijn. Natuurlijk wil je iets wat er mooi uitziet, maar het is de bedoeling dat het ook mooi blijft. En het moet natuurlijk ook comfortabel aanvoelen, vooral in je mancave. Het aanbod aan vloertypes is groot, daarom hebben we er aantal op een rijtje gezet met hun voordelen en eventuele nadelen.

Laminaat

Laminaat is ongekend populair, en dat komt in de eerste plaats omdat het goedkoop is. Daarnaast is het niet ingewikkeld om laminaat te leggen, waardoor je het ook eventueel zelf zou kunnen doen. Het oppervlak van laminaat is glad. Dat maakt het makkelijk om schoon te maken met een stofwisser en een vlakmop. Dat is gunstig in het geval dat je huisdieren of een allergie voor huisstofmijt hebt. Voor kleine kinderen en honden is een gladde vloer echter wat minder prettig. Beide kunnen in hun enthousiasme gemakkelijk uit de bocht vliegen.

Flexxfloors

Flexxfloors zijn gemaakt van PVC, een hoogwaardige kunststof. Ook deze vloeren zijn gemakkelijk te leggen omdat ze een klik- of plaksysteem hebben. Je vloer moet wel schoon, vlak en droog zijn als je een Flexxfloor wilt leggen. Het is zijn bijzonder sterke vloeren, waardoor ze minder snel beschadigd kunnen raken. Flexxfloors zijn zelfs geschikt voor de keuken en de badkamer.

Houten vloer

Wil je een vloer die sfeer ademt, dan ga je voor een klassieke houten vloer. Zelf leggen is niet echt een optie, omdat hout door luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten en daar bij het leggen rekening mee gehouden moet worden. Het is een redelijk onderhoudsvriendelijk type vloer, en het heeft de bijzondere eigenschap dat je hem van kleur kunt veranderen als je er op uitgekeken bent geraakt. Je kunt hem dan namelijk makkelijk opschuren en weer opnieuw lakken in een andere kleur. Tel daarbij op dat het een stevige vloertype is en je hebt een vloer waar je lang plezier van kunt hebben.

Tegels

Heb je een vloer nodig die niet beschadigd zal raken, om welke reden dan ook, dan kun je gaan voor tegels. Deze zijn in verschillende kleuren en stijlen te krijgen en kunnen een kamer echt een bepaalde uitstraling geven. Juist vanwege dat laatste moet je met zorg de juiste tegel uitkiezen. Tegels hoeven overigens niet van steen te zijn. Er bestaan ook kunststoffen tegels met dezelfde kras- en slijtvaste eigenschappen. Afhankelijk van het profiel van de tegel kan deze gemakkelijk of juist lastig schoon te houden zijn. Houd ook hier rekening mee. Tegels kunnen wel koud aanvoelen aan de voeten. Vloerverwarming is prettig daarbij, vooral in de badkamer, waarvoor vloertegels zo’n beetje de standaard zijn.

Tapijt

Wil je iets zachts onder de voeten, dan ga je voor tapijt. Wil je het zelf leggen, dan kun je gaan voor tapijttegels. Natuurlijk is tapijt ook op rol te verkrijgen, maar om dat netjes te leggen is vaak toch een bepaalde expertise noodzakelijk. Er is enorm veel keuze in kleuren, stijlen en materialen te krijgen. Wollen tapijt is lekker zacht aan de voeten, maar synthetisch tapijt is weer slijtvaster en makkelijker schoon te houden. Tapijt dempt ook geluid, in tegenstelling tot harde vloeren. Je kunt ook een los tapijt kopen als je slechts in een deel van je woonkamer een zachte ondergrond wilt. Heb je echter last van huisstofmijtallergie, dan moet je echt niet voor tapijt gaan, want dan zal je er veel last van gaan krijgen.

Zeil

Zeil is gemaakt van kunststof en is goedkoop. Het is echter ook zacht, waardoor het makkelijk beschadigd kan raken. Het behoeft weinig onderhoud en is in allerlei verschillende kleuren en prints te krijgen. Afhankelijk van of er profiel op zit kan zeil ook makkelijk schoon te houden zijn.

Linoleum/marmoleum

Deze vloertypes zijn van natuurlijk materiaal gemaakt. Desondanks zijn ze in veel verschillende kleuren en patronen te verkrijgen. Het zijn sterke, duurzame vloeren die zich makkelijk laten onderhouden. Linoleum en marmoleum zijn tevens antistatisch, waardoor stofvrij houden gemakkelijk is. Dit is gunstig voor het geval jij of een gezinslid een stofallergie heeft.

Leave a Response