KlussenWonen

Dit moet je doen voor een mooi gazon

Tom van Pinxteren803 views
Een_mooi_gazon

Een mooi gazon mag niet ontbreken bij de liefhebber van een groene tuin. Maar hoe krijg i een mooi gazon? Een grasveld onderhouden is zo makkelijk nog niet. Om een beetje te helpen staan in dit artikel een aantal tips voor een mooi gazon.

Een mooi gazon moet ademen

Na een lange winter hebben de grasmatten onderhoud nodig. Meestal zit de bodem dan vol met mos. Dit zorgt ervoor dat de graswortels minder frisse lucht krijgen. Hier is zand voor nodig. Zonder mos of plantaardig afval ademt je gazon beter en kan het water er makkelijker bij. Het verwijderen van deze laag heet verticuteren. Gebruik hiervoor een verticuteerhark of verticuteermachine. De behandeling is intensief, dus eens per jaar is genoeg. Het is typisch onderhoud voor je gazon in het voorjaar of najaar.

Kale plekken vullen 

Na het verticuteren ziet het gazon er waarschijnlijk een beetje kaal uit. Deze plekken zijn zo verdwenen met hulp van nieuw graszaad. Na het inzaaien moet het gazon regelmatig water krijgen. Het is aan te raden om dezelfde graszaad te gebruiken als je huidige grasmat. Dit is belangrijk onderhoud voor een mooi vol gazon.

Gazon onderhoud met kalk

Een mooi gazon heeft de juiste zuurgraad nodig. Een pH-bodemtest geeft aan hoe erg verzuurd de bodem is. Het strooien van kalk zorgt dat het goedkomt. De opname van voedingstoffen in de bodem verbetert en het gras gaat er uiteindelijk dus beter van groeien. Een keer in het voorjaar strooien moet genoeg zijn, tenzij de grond er heel slecht aan toe is. In dat geval is strooien in het voor en na jaar de oplossing.

Je_grasveld_mooi_maken

Geen verzorging van je gazon zonder mest

Na het verticuteren, zaaien en kalken is het tijd om het gazon te bemesten. Na elke maaibeurt verdwijnen er voedingsmiddelen uit het gras. Met organische en minerale meststoffen wordt dit tekort aangevuld. Onderhoud van het gazon is van maand tot maand verschillend. De eerste keer mesten gebeurt vaak in voorjaar ergens in maart of april. Vervolgens is het pas weer in juni/ juli nodig. Op deze manier overleeft je gazon de zomer. In september/ oktober mag het nog een keer gedaan worden en daarna pas in het voorjaar weer. Dit is de gazonkalender wat betreft het bemesten.

Het gazon maaien

Een mooi gazon moet regelmatig gemaaid worden. Van mei tot oktober mag je wekelijks met de grasmaaier aan de gang. Maaien doe je bij voorkeur als het droog is. Ook is het belangrijk om het gras niet elke keer dezelfde kant op te maaien. Om het gazon goed te verzorgen is het van belang om de grassprieten tot ongeveer 5 centimeter in te korten. In een warme en droge periode kan je het gras beter niet te kort maaien, want dan droogt het minder snel uit.

Mooi_gazon_maaien

Gazon onderhoud kost een paar uurtjes per maand. Uiteindelijk zorgt dat onderhoud voor een mooi grasveld. Nog meer tips voor het tuinieren lees je hier. Tijd om aan de slag te gaan. Zonder groene vingers geen mooi gazon!

Leave a Response