GadgetsFeatured

Dit moet je weten over je nieuwe externe harde schijf

Thom1493 views

Om gegevens op te slaan buiten de pc of laptop kan je gebruikmaken van een externe harde schijf. Via een USB-kabeltje kun je deze aansluiten op het apparaat en kun je vervolgens de gewenste bestanden en informatie kopiëren. Zo blijven deze bestanden altijd bewaard, handig voor wanneer je pc crasht. Nog een voordeel is dat je hem overal mee naartoe kunt nemen zonder dat het veel ruimte in beslag neemt.

Natuurlijk heb je deze apparaten in verschillende soorten en maten. Om je wat wegwijs te maken wanneer je een externe harde schijf gaat kopen, hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie op een rijtje gezet. Benieuwd wat jij moet weten? Lees dan snel even verder.

Wat is een externe harde schijf?

Zoals hierboven al vermeld, is een externe harde schijf heel handig om mee te nemen en is het eenvoudig om al je bestanden veilig te stellen voor wanneer je computer crasht. Maar behalve als back-up voor je bestanden is het toestel ook heel handig om de opslagruimte van je laptop of pc te upgraden. Heb je bijvoorbeeld een gigantische vakantiefotocollectie en wil je deze niet kwijt? Ondanks dat je knettergek wordt van die pop-up die de hele tijd vertelt dat je opslag vol is? Dan biedt dit de perfecte oplossing.

Iets dat ook heel handig is, is om je bestanden op de externe harde schijf te zetten wanneer je een nieuwe pc of laptop gaat kopen. Je zet simpelweg alle bestanden die je wilt meenemen naar je nieuwe apparaat op de externe harde schijf, deze sluit je vervolgens aan op je nieuwe apparaat en je zet alles in een mum van tijd weer over.

Nu had ik het net over de opslagruimte, maar hoeveel opslagruimte heb je precies nodig? En welke opslagcapaciteiten zijn er beschikbaar?

De opslagcapaciteit

Natuurlijk is het slim om genoeg opslagcapaciteit te hebben. Hoe meer GB je wilt, hoe duurder het is. Het ligt er een beetje aan wat voor bestanden en hoeveel je daarvan wilt opslaan. Vroeger had je nog harde schijven van 200 GB en 500 GB maar deze worden steeds zeldzamer. Iets dat je tegenwoordig vaker ziet, is een externe harde schijf 1TB. Wanneer je voornamelijk documenten wilt opslaan, dan heb je aan 1 of 2 TB wel genoeg. Heb je veel foto’s en video’s? Dan is het wel aan te raden om een hogere opslagcapaciteit te kiezen.

Externe harde schijven zijn voornamelijk te verkrijgen tussen de 1 TB en de 10 TB. Iets dat je vaak ziet, is dat fabrikanten een externe harde schijf aanbieden met 10 TB. Dit zijn dan over het algemeen 2 schijven van 5 TB in een grotere behuizing.

Externe SSD harde schijf

Wil je een hele snelle externe harde schijf? Dan is een externe harde schijf SSD iets dat je wilt. Deze uitvoering heeft geen roterende onderdelen die naar de gewenste bestanden zoeken waardoor de wachttijd vele male korter is. De snelheid van de SSD merk je al wanneer je hem opstart maar ook wanneer je een groot bestand wilt openen.

Een ander voordeel van het ontbreken van roterende onderdelen is dat hij zo goed als geruisloos is en hij gaat ook minder snel kapot. De behuizing is heel plat waardoor je het opslagapparaat makkelijk overal mee naartoe neemt. De opslagcapaciteit van een SSD is maximaal 2 TB en deze uitvoering kan erg prijzig zijn. Er zijn ook goedkopere externe SSD harde schijven van bijvoorbeeld 250 GB, de adviesprijs van zo’n SSD ligt ongeveer rond de 150 euro.

Zo belangrijk is de schijfsnelheid

Een normale externe harde schijf bevat roterende onderdelen die over het algemeen met een vast toerental draaien. Het toerental van deze onderdelen bepaalt onder meer de snelheid van de harde schijf. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe sneller de schijf de bestanden heeft gevonden en geopend.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel verschillende soorten externe opslagmogelijkheden. Ze zijn groot, klein, snel, wat langzamer, met roterende onderdelen of zonder. Het is belangrijk om na te gaan waarvoor je er een wilt aanschaffen, wat voor bestanden je hier op wilt zetten en hoeveel van deze bestanden je daarvan hebt. Heb je bijvoorbeeld 100 Worddocumenten die je echt wilt opslaan, dan hoef je geen hele dure externe harde schijf te kopen met 10 TB aan ruimte. Ben je bijvoorbeeld professioneel fotograaf of heb je gewoon veel foto’s en video’s? Dan is het wel aan te raden om een wat grotere en snellere externe harde schijf aan te schaffen.

 

Leave a Response