Nieuws

Dit zijn de 10 gelukkigste landen om te wonen!

Jaro1198 views
trondheim-noorwegen

Elk jaar stelt het zakenblad Forbes een lijst op met de ‘gelukkigste landen om in te wonen’. Dit is natuurlijk allemaal relatief, aangezien er geen land bestaat waar iedereen gegarandeerd gelukkig is. De een houdt van zon, terwijl de ander liever in de sneeuw leeft. Desalniettemin is de lijst van Forbes interessant om te bestuderen. Welke factoren spelen een rol en waar staat Nederland op deze lijst?

World Happiness Report

Bij het opstellen van het zogeheten ‘World Happiness Report’ wordt naar meerdere factoren gekeken. Zo kijkt men onder andere naar sociale steun, vrijheid, het bruto binnenlands product, de levensverwachting, vrijgevigheid, gezondheid. Bovendien wordt niet alleen gekeken naar de ‘locals’, maar ook de situatie van de immigranten telt mee.

Rijkdom

Het zal je niet verrassen, maar de rijkdom van landen speelt een grote rol. De top 10 van de lijst staat vol met welvarende landen. Echter is de rijkdom van een land niet bepalend… Zo valt Qatar, dat gezien wordt als een van de meest welvarende plekken ter wereld buiten de top 10. En ook het Verenigd Koninkrijk staat relatief laag genoteerd.

Waar staat Nederland?

Nederland staat op de 6eplek. Dit is geen verrassing, aangezien ons kikkerlandje al sinds een paar jaar een plek in de top 10 bezet. Wat maakt Nederland nu zo ‘gelukkig’? Uiteraard speelt onze economie een rol. De Nederlandse economie staat erg stevig en er zijn in Nederland relatief weinig mensen die onder de armoedegrens leven. Ook wat betreft natuur en cultuur scoort ons landje goed. Een andere factor die meespeelt is de vrijheids van meningsuiting. De vrije en liberale manier van leven in Nederland draagt er aan bij dat veel mensen (lees: immigranten) zich welkom en thuis voelen.

nederland

Lees ook: 5 bestemmingen in Schotland die je eens zou moeten bezoeken!

Scandinavische landen

Van de in totaal 156 landen die onderzocht werden, staat Nederland dus op de 6eplaats. Niet verkeerd, maar er zijn dus 5 landen waar mensen volgens Forbes ‘gelukkiger’ zijn. Op de vijfde plek staat het welvarende Zwitserland én de gehele top 4 bestaat uit Scandinavische landen. IJsland (4), Denemarken (3), Noorwegen (2) en Finland (1) sluiten de lijst af. Wat maakt Scandinavische landen nu zo geweldig? Naast de welvarende economie, beschikken de inwoners van deze landen over een goede zorg en zijn de voorzieningen bovengemiddeld goed. Bovendien zijn deze landen niet dichtbevolkt. Dit zorgt voor meer ruimte en meer mogelijkheden om te genieten van de natuur. Hieronder het overzicht van de complete top 10:

  1. Finland
  2. Noorwegen
  3. Denemarken
  4. IJsland
  5. Zwitserland
  6. Nederland
  7. Canada
  8. Nieuw-Zeeland
  9. Zweden
  10. Australië

Wat vind jij van de uitkomst van dit onderzoek? Had je dit verwacht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response