Eten & Drinken

Dit zijn de 4 gezondste vleesvervangers!

Jaro829 views
vleesvervangers

Vegetarisch eten is dé trend van het moment. De vleesindustrie gebruikt veel kostbare grondstoffen van de aarde en dit heeft een negatieve impact op het milieu. Bovendien is het dierenleed in de bio-industrie natuurlijk ook niet bepaald positief. Kortom, vegetarisch eten is hip! Als sterke man wil je alleen niet belangrijke proteïnen en andere voedingsstoffen mislopen. Vlees is namelijk erg voedzaam en dit voedingsmiddel dien je dus op een gepaste manier te vervangen. Om je alvast in de goede richting te sturen hebben wij de 4 gezondste vleesvervangers op een rijtje gezet!

Waar moet je opletten?

Allereerst zullen we je vertellen welke belangrijke voedingsstoffen je nu mist als je geen vlees en vis meer eet. Eiwitten zijn natuurlijk erg belangrijk, maar ook ijzer en vitamine B12 zijn stoffen die erg gezond zijn. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte vleesvervanger, zorg dan dat je onderstaande richtlijnen aanhoudt:

– Meer dan 10 gram eiwitten per 100 gram

– Minder dan 10 gram vet per 100 gram

– Minder dan 650 milligram natrium per 100 gram

– Minstens 0,7 milligram ijzer per 100 gram

De gezondste vleesvervangers

Bovenstaand puntenlijstje kan je helpen om geschikte vleesvervangers te kiezen. Hieronder 4 geschikte vleesvervangers die erg gezond zijn!

1 Eieren

Het is geen wonder dat eieren in dit lijstje staan. Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld. Vol gezond eiwitten, cholesterol, choline en luteïne.

2 Bonen

Bonen zijn ontiegelijk voedzaam. Op het gebied van eiwitten kunnen ze niet op boksen tegen het geweld van nummer 1, maar bonen zitten vol met ijzer. Bovendien kun je bonen goed in gerechten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan bruine bonen, kidney bonen, maar ook linzen.

3 Tofu

Een andere – erg populaire – vleesvervanger is tofu. Dit witte goedje wordt gemaakt door sojabonen en zit barstensvol voedingsmiddelen. Tofu vindt zijn oorsprong in Azië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gegeten. Naast eiwitten en ijzer zit tofu vol met onverzadigde vetten en omega 6. Bovendien komt er bij de productie van tofu geen dier kijken. 100% vegan dus!

tofu

Lees ook: 7 eenvoudige calorierijke snacks!

4 Tempeh

Een andere variant van een sojaproduct is tempeh. Waar je met tofu een beetje op moet passen (je moet er niet teveel van eten), heb je daar bij tempeh geen last van. De tempeh is namelijk gefermenteerd, wat inhoudt dat een groot deel van de antinutriënten is afgebroken. Je lichaam kan dit dus beter verwerken en dit maakt tempeh zo’n fijne vleesvervanger. Bovendien heeft tempeh een neutrale smaak, wat ervoor zorgt dat je dit goedje in veel gerechten kunt gebruiken.

Ben jij ook vegetarisch? Zo ja, wat is jouw favoriete vleesvervanger? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response