Reizen

Dit zijn de 5 koudste plekken ter wereld!

Jaro963 views
koudste plekken ter wereld

De winter staat weer om de hoek. Waar menig Nederlander tijdens dit seizoen de wat warmere plekken bezoekt om juist aan de winter te ontsnappen, zijn er ook mensen die het niet koud genoeg kan zijn. Deze winterse types hebben het niet zo snel koud en houden wel van extremen. Pas op met wat je zegt, want er zijn namelijk plekken op aarde waar een graadje of 80 onder nul geen uitzondering is… Wij hebben de 5 koudste plekken ter wereld op een rijtje gezet!

#5. Eureka | Canada

Dit weerstation werd in 1947 opgericht en gold lang als de koudste, bewoonbare plek op aarde. De gemiddelde temperatuur is hier -20, maar ’s winters kan de temperatuur hier onder de -50 duiken. De recordtemperatuur werd tevens in 1947 gemeten, -62 graden Celsius. Toen woonden er zo’n 10 personen op deze ijskoude plek. Als je deze plek wilt bezoeken, dan dien je wel een volle portemonnee te hebben… De kosten om hiernaartoe te reizen bedragen 18.000 euro(!).

#4. Ojmjakon | Rusland

Van het koude Canada, gaan we naar Rusland. Het dorp Ojmjakon ligt op de grens met Oost-Siberië. Er wonen rond de 500 mensen én de gemiddelde maandelijkse temperatuur is -46 graden Celsius. Opmerkelijk is dat de zomers hier wel erg warm zijn. De temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter kunnen oplopen tot meer dan 100 graden Celsius.

#3. Mount McKinley | Alaska

Mount McKinley, ook wel ‘Denali’, oftewel ‘de Hoge’ genoemd is een berg van meer dan 6.000 meter hoog. Deze plek is dan ook het hoogste punt van Noord-Amerika. Tevens wordt deze berg gezien als een van de koudste bergen ter wereld met winterse temperaturen van onder de -40.

koudste plekken ter wereld mckinley

Lees ook: Dit zijn de 5 meest gewaagde wintersport bestemmingen!

#2. Vostok | Antartica

Op de tweede plek vinden we het beroemde Vostok. Dit Russische onderzoeksstation raakte bekend toen men het Vostokmeer ontdekte. Een gigantisch meer onder het continent ANtartica. Het weersstation Vostok bevindt zich op zo’n 3.500 meter boven de zeespiegel en hier werd in 1983 een recordtemperatuur van -98.2 graden Celsius gemeten. Door de koude wind, ligt de gevoelstemperatuur echter nog veel lager met een graadje of -95 graden Celsius.

#1. Fuji Ridge | Antartica

In 2010 werd hier het nieuwe koude-record gevestigd. Op die dag bedroeg de temperatuur hier een schokkende -93,2 graden Celsius. Aangezien deze tempartuur met allerlei satellieten gemeten is, denken wetenschappers dat het hier ook nog veel kouder kan zijn. Temperaturen onder de magische -100 graden Celsius zijn nooit gemeten, maar geschat wordt dat deze temperaturen wel bereikt zijn.

Wat is de koudste temperatuur die jij ooit ervaren heb? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response