Sport

Dit zijn de voor- en nadelen van crossfit!

Jaro737 views
crossfit

Crossfit is momenteel erg populair in de fitnesswereld. Deze trainingsmethode combineert atletiek, gymnastiek en gewichtheffen. Crossfit wordt gezien als een efficiënte manier van spieren kweken en fit worden. En Wat zijn de voor- en nadelen van Crossfit?

Voordelen Crossfit

Laten we beginnen met de voordelen van Crossfit. Want waarom is deze trainingsmethode nu zo populair?

1 Allesbehalve saai

Sommige mannen raken snel verveeld als het op sporten aan komt. Elke keer dezelfde oefeningen dat gaat na een tijdje vervelen… Bij Crossfit is dat gelukkig niet het geval. Het Crossfitprogramma is erg afwisselen. Je volgt zelden een dag hetzelfde schema. Dit maakt deze trainingsmethode ideaal voor mannen die vaak snel op iets uitgekeken zijn. Een ander voordeel van deze veelzijdigheid, is dat crossfit voor zowel beginners als experts leuk is. Zo kun je de intensiteit van de sport eenvoudig aanpassen aan je niveau. Crossfit is één van de meest uitdagende sporten van het moment!

2 Algehele fitheid

De meeste sporten focussen zich op één fysiek aspect. Bij krachttraining gaat het logischerwijs om kracht, en bij hardlopen train je vooral conditie en snelheid. Crossfit haalt zijn inspiratie uit veel verschillende disciplines en focust zich dus op meerder vormen van fysieke verbetering. Onderdelen die je ontwikkelt bij crossfit zijn onder andere: kracht, conditie, flexibiliteit, snelheid, uithoudingsvermogen, balans en coördinatie. Een echte allround work-out dus!

crossfit 2

Lees ook: Dit zijn de 5 meest bizarre fietstochten ter wereld!

3 Snel en efficiënt

Een veelvoorkomende reden waarom mannen niet sporten is een tekort aan tijd. Door ons drukke leven, blijft er soms maar weinig tijd over om een paar keer per week een uurtje in de sportschool door te brengen. Bovendien duurt het in de sportschool altijd wat langer. Zo is het verleidelijk om een praatje te maken met die mooie dame, of met je vrienden. Bij crossfit zit dat wel anders. Deze trainingsmethode is intensief en snel, geen tijd om afgeleid te worden dus. Bovendien vraag je op deze manier echt het uiterste van je lichaam!

4 Geen leg-day meer

De mannen die naar de sportschool gaan hebben vaak één ding gemeen: de minst favoriete dag is ‘leg-day’. Deze dag wordt dan ook vaak geskipt, met de gevolgen van dien… Het skippen van leg-day is bij crossfit niet mogelijk, aangezien er helemaal geen leg-days zijn. Bij het merendeel van de oefeningen train je namelijk het hele lichaam, inclusief de benen. Dit zorgt voor een gebalanceerde groei van het lichaam.

5 Bulken

Veel mannen sporten om gespierd te worden en meer massa te kweken. Naast krachttraining, is ook het binnenkrijgen van voldoende calorieën een belangrijk onderdeel in dit proces. De intensieve trainingen van crossfit zorgen ervoor dat je behoorlijk wat verbrandt. Het gevolg? Je krijgt meer honger en je kunt dus meer eiwitten naar binnen werken!

6 Sociale sport

Sporten in de sportschool kan soms een eenzame aangelegenheid zijn. Je bent natuurlijk voornamelijk met je eigen progressie bezig. Dit is natuurlijk goed, maar als je opzoek bent naar een socialere sport, dan is Crossfit ideaal. Je sport namelijk in een groep. Dit is erg gezellig en zorgt er ook voor dat je extra gemotiveerd bent. En vriendschappelijke concurrentie is nooit verkeerd, toch?

Nadelen crossfit

Een waslijst aan voordelen, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Hieronder de nadelen van crossfit:

1 Grotere kans op blessures

Crossfit is dus een erg intense trainingsmethode waarbij je veel spieren in je lichaam traint. Het nadeel hiervan is dat je op deze manier ook de kans op blessures vergroot. Door het ‘snelle’ karakter van crossfit, schiet de techniek er vaak bij in. Ook vergissen mannen zich vaak in deze sport. Zo denken ze dat ze meer aankunnen, dan hun lichaam daadwerkelijk aankan.

crossfit 3

Lees ook: Weight Gaining shakes: do’s and dont’s!

2 Geen echte specialisatie

Zoals we bij de voordelen al aangaven, wordt er bij crossfit gefocust op meerdere fysieke aspecten. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Je zult je met crossfit minder snel specialiseren in een bepaald onderdeel. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar wanneer je specifieke doelen hebt, die je wilt bereiken, dan is dit wel iets om rekening mee te houden!

3 Prijzig

Waar een abonnement bij de sportschool vaak niet meer dan een tientje per maand kost, is crossfit een stukje duurder. Zo betaal je al gauw meer dan 50 euro per maand. Hier krijg je natuurlijk wel veel voor terug. Denk bijvoorbeeld aan al de groepslessen en begeleiding.

Kortom, Crossfit is een intense sport waar steeds meer mannen verslaafd aan raken. Er zitten veel voordelen aan deze sport verbonden en het is dan ook niet vreemd dat deze sport zo populair is! Heb jij ervaring met crossfit? Zo ja, laat het ons weten in de reacties hieronder!

Jaro
Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van de lifestyle blog Tipify. Hier vind je handige tips voor jongvolwassenen.

Leave a Response